fbpx

A Ford bemutatta az új Focust

Az ötajtós ferdehátú és kombi karosszériaváltozatban kínált Focus-család most igazán különleges egyéniségekkel gyarapodik, hiszen a stílusos Focus Trend és Titanium, illetve a sportos Focus ST-Line mellett a vásárlók immár az előkelő Focus Vignale változatot és az első Focus Active crossovert is megrendelhetik.

Az új Focus az első jármű, ami a Ford C2 padlólemezére épül; ezt a platformot kifejezetten arra tervezték, hogy magasabb szintű törésbiztonságot, a külső méretek növekedése nélkül is tágasabb belső teret, valamint az üzemanyag-fogyasztást kedvezően befolyásoló aerodinamikai kialakítást biztosítson. A Ford németországi Saarlouis üzemében 600 millió dolláros beruházással teremtették meg annak lehetőségét, hogy a Focus gyártása és összeszerelése minden eddiginél jobb minőségben történjen.

A Focus mostanra érettebb járművé vált, amit az autó prémium hatású, sportos sziluettje is jelez, akárcsak az utastér kényelme és térkínálata. A látványosan új sziluett megformálásának egyik legfontosabb eszköze az A-oszlop hátrébb tolása volt; ez szépen kiegyensúlyozott arányokat teremtett, s az oszlop töve így távolabb került az első kerekek középvonalától, míg a C-oszlop erőteljes felülete közvetlenül a hátsó kerék fölött feszül. Ennek köszönhetően hosszabb lett a motorháztető, és lendületesebb formát kapott az első sárvédő, mindehhez pedig az övvonal kevésbé éles kialakítása társul; az egyszerre elegáns és erőteljes összhatás érzékletesen tükrözi az autó prémium és sportos karakterét.

A tengelytávolság 53 mm-rel nőtt, ezért a gumiabroncsok átmérője is nagyobb lehetett, ami vizuálisan rövidebbnek és könnyedebbnek mutatja az új Focust. A kisebb túlnyúlások és a hátrafelé eltolt kabin erőteljes, dinamikus kiállással ruházzák fel a kompakt benyomást keltő járművet.

A Focus az első európai Ford-modell, amelyben megjelenik a Head-up display (HUD), ami a vezető látóterébe vetíti ki a legfontosabb járműinformációkat, hogy az autósnak ritkábban kelljen elfordítania tekintetét a forgalomról. Az európai piacon ez a berendezés számít az egyik legnagyobb képmezejű HUD rendszernek (6 x 2,5 fok). Ugyanakkor ez az egyik legnagyobb fényerejű rendszer is, amely 16 fokozatban állítva elérheti a négyzetméterenként 10.000 kandela fényerőt is.

A biztonsági arzenál is fejlődött, a Gyalogos- és Kerékpáros-észleléssel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer felfedezi az autó előtti útszakaszon tartózkodó embereket, sőt azokat is, akik keresztezhetik az autó nyomvonalát. A rendszer – amely automatikusan fékez, ha gázolásveszélyt észlel, és a vezető nem reagál a figyelmeztetésre – immár a kerékpárosokat is felismeri, és a fényszórók fényének segítségével éjszaka is működik.

Ha mégis bekövetkezik egy baleset, az Ütközés Utáni Fékezés az első becsapódás észlelése után a féknyomás automatikus csökkentésével mérsékli a lehetséges másodlagos ütközés hatását; az autó lelassítása kisebb sérülési kockázatot jelent az utasok és a jármű számára.

A Ford arra számít, hogy a vadonatúj Focus ötcsillagos értékelést kap a törésteszteken; ezt az eredményt az is valószínűsíti, hogy az új C2 padlólemez 40 százalékkal hatékonyabban nyeli el a frontális ütközés során ébredő erőhatásokat.

Az, 1,0 literes EcoBoost és 1,5 literes EcoBlue motorokkal hajtott modellek kínálatában egy kis tömegű csatolt hosszlengőkaros hátsó futómű is szerepel, amit a Ford mérnökei tovább finomítottak, hogy biztosítsák a Focustól elvárt karaktert és menetdinamikát. Ebben a futóműrendszerben a vadonatúj Fiesta ST modellben is alkalmazott, a Ford által szabadalmaztatott erővektor-szabályozású rugók találhatók, amelyek érezhetően javítják az autó kormányreakcióit, még élvezetesebbé varázsolva a vezetést.

Az ötajtós, SLA futóművel szerelt modellváltozatok az első Focus-variánsok, amelyekben megjelenik a Ford CCD technológiája, amely 2 ezredmásodpercenként ellenőrzi a futómű, a karosszéria, a kormánymű és a fékrendszer adatait, és a lengéscsillapítást ehhez igazítva kiváló rugózási komfortot biztosít.

A hajtásláncokhoz alapáron jár az üzemeltetési költséget csökkentő Auto Start-Stop technológia, és a kellemes autózást simán kapcsoló hatfokozatú manuális és új, nyolcfokozatú automata sebességváltók garantálják. A Ford többszörösen díjnyertes 1,0 literes EcoBoost blokkja 85, 100 és 125 lóerős változatban rendelhető meg, az új 1,5 literes EcoBoost motor pedig 150 és 182 lóerős teljesítménnyel áll rendelkezésre.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb