fbpx

Visszavásárlási program a Teslától

Még épp időben kezdett el gondolkodni a használtautó-piac lehetőségein a Tesla Motors, ugyanis a már szélesebb körben is elterjedt Model S lassan eléri azt a kort, amikor a tehetősebb tulajok autót váltanak. Ebben az esetben a Tesla visszaveszi az autót, majd használtként újra értékesíti azt.

teslastore

Az ötlet nem új, a Mercedes illetve a BMW háza táján is alkalmazzák ezt a stratégiát, sőt, maga Tesla is próbálkozott már vele bizonyos szerződési feltételek mellett. A visszavásárlási garanciát igénybe véve a tulaj biztos lehet benne, hogy „meg tud szabadulni” autójától, viszont az öröm nem lehet felhőtlen, hiszen vélhetően mindössze a vételár 43-50 százalékát kapják meg luxusjárművükért. Igaz, sok választása nem marad annak, aki pénzt is akar látni használtautójából, hiszen a Teslákat éppen áruk – valamint az elektromos-autók iránt érzett bizonytalanság – miatt még nem egyszerű eladni, vélhetően akkor sem kapnának sokkal több pénzt értük, ha kereskedőn keresztül próbálnák meg értékesíteni. Valójában – és ahogy ez általában lenni is szokott – az üzlettel a Tesla járna a legjobban, mivel a használtautó-üzletáguk eléggé akadozik, ha pedig tartani akarják az évi többtízezer értékesített modellt, valahogy ki kell építeniük egy olyan rendszert, amivel ezt a lehetőséget is kiaknázhatják. Elon Musk már a tavalyi évben szóbeli ígéretet tett arra, hogy ő maga garantálja az autók visszavásárlását akkor is, ha a vállalat nem lesz képes rá. Elég merész kijelentés, de ez kellett ahhoz, hogy a piaci szereplők ne olcsó reklámfogásnak vegyék a kijelentést.

2013-Tesla-Model-S-3

Abban az esetben, ha a program sikerrel veszi a kezdeti akadályokat, és megindul a használtautó-kereskedelem a Tesla Motorsnál, akár már jövőre látványos eredményeket mutathat fel az amerikai cég. Tudni kell ugyanis, hogy a Model X bemutatásával elindulhat a Model S-ek leváltása, ami lökést adhat a használt Teslák visszaáramlásához. Ha sikerül Elon Musk terve, szép summa ütheti a vállalat markát, amennyiben pedig lehet hinni a számításoknak, egyetlen használt járművön 6-10 ezer dollár haszna lehet a Teslának, ez pedig arányait nézve bőven felülmúlja az új autók értékesítéséből származó nyereséget is. Különösen fontos lenne a cég számára a lehetőségből adódó bevételnövelés, ugyanis hiába az egyre növekvő népszerűség, a Tesla tizenegy éves fennállása alatt mindösszesen egy nyereséges negyedévet tudott elérni.

Bense Róbert

Használt vagy új autóra kérjen ajánlatot az autotveszek.hu weboldalon!

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb