Visszavásárlási program a Teslától

Még épp időben kezdett el gondolkodni a használtautó-piac lehetőségein a Tesla Motors, ugyanis a már szélesebb körben is elterjedt Model S lassan eléri azt a kort, amikor a tehetősebb tulajok autót váltanak. Ebben az esetben a Tesla visszaveszi az autót, majd használtként újra értékesíti azt.

teslastore

Az ötlet nem új, a Mercedes illetve a BMW háza táján is alkalmazzák ezt a stratégiát, sőt, maga Tesla is próbálkozott már vele bizonyos szerződési feltételek mellett. A visszavásárlási garanciát igénybe véve a tulaj biztos lehet benne, hogy „meg tud szabadulni” autójától, viszont az öröm nem lehet felhőtlen, hiszen vélhetően mindössze a vételár 43-50 százalékát kapják meg luxusjárművükért. Igaz, sok választása nem marad annak, aki pénzt is akar látni használtautójából, hiszen a Teslákat éppen áruk – valamint az elektromos-autók iránt érzett bizonytalanság – miatt még nem egyszerű eladni, vélhetően akkor sem kapnának sokkal több pénzt értük, ha kereskedőn keresztül próbálnák meg értékesíteni. Valójában – és ahogy ez általában lenni is szokott – az üzlettel a Tesla járna a legjobban, mivel a használtautó-üzletáguk eléggé akadozik, ha pedig tartani akarják az évi többtízezer értékesített modellt, valahogy ki kell építeniük egy olyan rendszert, amivel ezt a lehetőséget is kiaknázhatják. Elon Musk már a tavalyi évben szóbeli ígéretet tett arra, hogy ő maga garantálja az autók visszavásárlását akkor is, ha a vállalat nem lesz képes rá. Elég merész kijelentés, de ez kellett ahhoz, hogy a piaci szereplők ne olcsó reklámfogásnak vegyék a kijelentést.

2013-Tesla-Model-S-3

Abban az esetben, ha a program sikerrel veszi a kezdeti akadályokat, és megindul a használtautó-kereskedelem a Tesla Motorsnál, akár már jövőre látványos eredményeket mutathat fel az amerikai cég. Tudni kell ugyanis, hogy a Model X bemutatásával elindulhat a Model S-ek leváltása, ami lökést adhat a használt Teslák visszaáramlásához. Ha sikerül Elon Musk terve, szép summa ütheti a vállalat markát, amennyiben pedig lehet hinni a számításoknak, egyetlen használt járművön 6-10 ezer dollár haszna lehet a Teslának, ez pedig arányait nézve bőven felülmúlja az új autók értékesítéséből származó nyereséget is. Különösen fontos lenne a cég számára a lehetőségből adódó bevételnövelés, ugyanis hiába az egyre növekvő népszerűség, a Tesla tizenegy éves fennállása alatt mindösszesen egy nyereséges negyedévet tudott elérni.

Bense Róbert

Használt vagy új autóra kérjen ajánlatot az autotveszek.hu weboldalon!

zparts autóalkatrész
Lotus Cleaning tesztelok.hu

Javasolt cikkek

Back to top button
Close