fbpx

Továbbra is Robosztus a paletta egyetlen hétszemélyese – Skoda Kodiaq facelift (2021) Ambition 1.5 TSI ACT bemutató

2021-ben megérkezett a Skoda Kodiaq ráncfelvarrott változata, és ahogy az lenni szokott, csinosítottak rajta, valamint a motorpaletta is változott egy kicsit. A Kodiaq a márka legnagyobb szabadidőautója, amely házon belül az egyetlen hétszemélyes „kihívója” a Q8-nak, vagy a Touaregnek – amelyekkel egyébként egy kategóriába is esik. 

A Skoda Kodiaq facelift (2021) külseje

A 4697 mm hosszú, 2087 mm széles és 1676 mm magas kasztnihoz 2790 mm-es tengelytáv dukál. A bevezetőben említett két másik modellhez képest azonban a Kodiaq a legkisebb, mégis robosztusságot sugall. A facelifttel változtak a lökhárítók, a lámpatestek keskenyebbek és LED-esek lettek (már alapfelszereltség esetén is), a hűtőmaszk is szögletesebb formát mutat. Ráadásul a légellenállása is jobb lett, köszönhetően a mérnököknek, akik különböző kiegészítőkkel javítottak a méretes SUV értékein. Például a felnik aerodinamikai optimalizálásával. 

Szemből nézve fenyegető a tekintete. Kifejezetten tetszik, hogy a kerékjárati ívek minimális műanyag borítást kaptak, és a kissé szokatlan hátsó lámpatestek szintén LED-esek lettek. Nem szeretném hosszasan taglalni a ráncfelvarráson átesett Kodiaq külsejét, beszéljenek inkább helyettem a fotók. 

A Skoda Kodiaq facelift (2021) belseje

Ahogy arra számítani lehetett, brutális helykínálattal bír ez az óriás. Míg a harmadik üléssor inkább gyerekek számára kényelmes, addig a második üléssorban már bőséges a fej/lábtér, az elöl ülők pedig még ülésfűtést is kaptak. A kárpitozott ajtózsebek sok apró kacatot képesek elnyelni, a nagyobb dolgok pedig a 720 literes csomagtartóba pakolhatók. Persze akkor, csak ha ötszemélyesként használjuk az autót. A harmadik üléssorral nyilvánvalóan már nagymértékben lecsökken a tárolókapacitás. 

A minőségérzet szintén remek, ahogy azt a konszern modelljeitől már korábban is megszokhattuk. A sofőr előtt egy két küllős, (mosolygós) Skodás multikormány kapott helyet, amelyen a gombok kiosztása ésszerű. Mögötte a feláras, 10 colos digitális műszeregység figyel. A középkonzol tetején található az infotainment rendszer érintésérzékeny és gesztusvezérelhető kijelzője, de külön öröm számomra, hogy nem nyugdíjazták a fizikális tekerőket és gombokat. A klímapanel kezelőfelülete barátságos, akárcsak az alatta található tárolórekesz, amelyben két darab USB-C aljzat is figyel.

Ahogy a fotókon látható, hatsebességes, manuális váltó dolgozott a Duna Autó Zrt. által biztosított tesztautóban. Szimpatikus, hogy egy ésszerűen összeállított bázismodellt kaptam Ambition felszereltséggel, plusz néhány Skodás okossággal felvértezve.

A Skoda Kodiaq facelift (2021) hajtáslánca

Ahogy azt már említettem, újragondolták a motorválasztékot is, immáron ötféle erőforrással kérhető a Kodiaq. A két dízel alapja a 2.0 literes TDI, ez 150, illetve 200 lóerő leadására képes, de ami fontosabb, hogy már csak 7 gangos DSG váltóval elérhetők. A benzines 2.0 literes TSI-k 190 és 245 lóerővel bírnak – utóbbi dolgozik az összkerékhajtású RS változatban is. Az alapnak számító 1.5 TSI duruzsolt az elsőkerék-hajtású tesztautóban is, ez 150 lóerőt és 250 Nm csúcsnyomatékot állít elő. A paletta egyetlen olyan blokkja, amely hatsebességes manuális váltóval és elsőkerekesként kérhető. 

A Skoda Kodiaq facelift (2021) vezetési élménye

Az 1700 kg körüli önsúllyal bíró SUV ezzel az erőforrásal egyáltalán nem sportos, cserébe viszont gazdaságos, mivel szerintem a méreteihez képest nem sok a 7.5 liter körüli fogyasztása. Kormányzása meglepően precíz, futóműve pedig komfortos, szépen kisimítja az úthibákat. Szóval kimondottan kellemes vele a közlekedés, jól kilátni belőle, azt viszont sajnálom, hogy a tesztautóban nem volt kamerarendszer és holttérfigyelő, mivel ezekhez a méretekhez már kifejezetten hasznos, főleg a városban történő parkolás esetén. 

A Skoda Kodiaq facelift (2021) árfekvése 

A számodra megfelelő Skoda Kodiaq faceliftet hét különböző felszereltségi szint közül választhatod ki. A kínálat csúcsát a Kodiaq RS jelenti, nyilván ez az árán is meglátszik. Sokkal barátibb az alapot jelentő Active felszereltség, bár ez szerintem nem teljes mértékben kielégítő, az általam próbált Ambition élhetőbb. Ebben már van hátsó parkolóradar, kétzónás klíma, fűthető első ülések és adaptív tempomat is. A hétüléses kivitel ugyan majd 500 000 Ft-os felárat kóstál, viszont még így is megáll 12 millió forint alatt. 

Kövess minket Te is

YouTube:
tesztelok.hu csatorna

Facebook:
https://www.facebook.com/tesztelok.hu

Instagram:
https://www.instagram.com/tesztelok.hu/

Teszt/fotók: Háfra Zsolt

A tesztlehetőségért köszönet a Duna Autó Zrt. -nek!

 

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb