fbpx

Tippek téli autóápoláshoz

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy igazi farkasordító hideg napokat élünk. Szinte minden nap szállingózik valami, és a közútfenntartó is bőszen síkosság-mentesít. Sokan úgy vélik, hogy teljesen fölösleges télen autót mosni. Pedig ez az egyik legnagyobb bűn, amit egy járműtulajdonos csak elkövethet az autója ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért elengedhetetlen a téli autómosás. Bemutatjuk, hogy mikre kell különösen odafigyelni, hogy megóvjuk magunkat a további kellemetlenségektől, Illetve megcáfolunk pár tévhitet.

Miért is kell télen autót mosni?

Az autómosás nyáron kellemes időtöltés, ám télen nem ez lesz a kedvenc elfoglaltságunk abban biztosak lehetünk. Pedig télen különösen fontos a jármű rendszeres tisztítása, mert a só, a homok, a sár és az egyéb vegyi szennyeződések a jármű számos láthatatlan részére hatással lehet. Mi az autótulajdonosok legnagyobb rémálma?! A rozsda, azaz más néven a korrózió. A sár, a jég és az út só lerakodása a karosszériára egyenes út a korrózió kialakulására. Arról nem is beszélve, hogy az autónk kinézete sem lesz valami gusztusos a sok lerakódott szennyeződéstől, nem lesz jóérzés így beszállni.

Általános tévhit: „Az új autók kevésbé érzékenyek a rozsdára.”

Az igaz, hogy napjaink autóinak a karosszériái jobban védettek a rozsdától, köszönhetően a modern korróziógátló technikáknak. Viszont a számunkra láthatatlan részeket ugyan úgy kikezdi a rozsda. Ilyen például a kipufogórendszer, a felfüggesztés alkatrészei, az alváz és a sárvédők belső részei. Ezeket a nehezen észrevehető részeket idővel kikezdi a nedvesség, só, és az egyéb szennyeződéseket. A rozsdásodás folyamatát megállítani nem tudjuk, de jelentősen lelassíthatjuk a rendszeres téli mosással.

Milyen gyakran kell télen autót mosni?

Télen még gyakrabban kell autót mosni, mint nyáron a fentnevezett okok miatt. De mi lenne az ideális? Szakértők azt tanácsolják, hogy körülbelül kéthetente, de ha az időjárási viszonyok indokolják akkor célszerű akár hetente is mosni.

Kiknek nem szabad télen a mínuszokban autót mosni?

A német ADAC szakemberei azt tanácsolják, hogy ha a hőmérő higanyszála tartósan a mínusz tartományban tanyázik, akkor azok az autósok, akiknek a fényezése sérült vagy egyes elemei újrafényezettek, kerüljék a nagyon hidegben történő mosást. Az ok egészen egyszerű. Ha a meleg, vegyszeres víz találkozik a jéghideg karosszériával, az egyfajta hősokkot válthat ki annál.

Hogyan mossuk le télen az autót?

Kevesen szánják rá arra magukat, hogy a téli hidegben egy vödör meleg samponos vizet kicipeljen a ház elé vagy a kocsibeállóra. Egy másik opció, amit a szakemberek soha senkinek, semmi körülmények között sem ajánlják az a gépi autómosó. Akkor mi marad?! Az önkiszolgáló autómosó. Egyre több önkiszolgáló autómosónál találkozhatunk beépített alvázmosó berendezéssel is, ha teheted ilyet válassz. Az ilyen berendezések egy speciális technológia révén, körkörös mozgással, nagynyomású vízsugár segítségével távolítja el az alvázon összegyűlt szennyeződéseket.

Hogyan használjuk helyesen az önkiszolgáló autómosót?

Nulladik lépésként fontos, hogy minden hó és jégmaradványt eltávolíts az autóról még a mosás megkezdése elött, nehogy megkarcolják azok majd a fényezést amikor mosol.

Első lépésként öblítéssel kezd a mosást, hogy a durva szennyezősédek nagyját leold. Az autómosó pisztolyt (ami a fagy elkerülése miatt, előfűtött vízsugarat állít elő) körülbelül 30 cm-es távolságra tartsd és felülről lefelé haladj. Fontos, hogy a karosszéria legapróbb réseiből is alaposan kimosd a szennyeződéseket, szentelj kiemelt figyelmet a kerékjárati ívekre.

Második lépésként jöhet az aktívhabos előmosás, hogy a letapadt szennyeződéseket feloldjuk a karosszériáról. A lándzsát kb. 30 cm-re tartva az autótól alulról felfelé haladj, és elegendő vékony rétegben felvinni. A különösen szennyezett területekre, mint amilyen például az autó eleje vagy a kerekek mögötti részek vastagabban vidd fel a habot. Várj 2-3 percet amíg az előmosó hab kifejti a hatását, csak azután mosd le.

Harmadik lépés az előmosó hab leöblítése az első pontban leírtak szerint.

Negyedik lépés a karosszériára tapadt, szemmel szinte láthatatlan sárréteg leoldása speciális szer segítségével. Ilyen speciális szerrel nem találkozol a mosó berendezéseknél, ezt neked kell magaddal vinned. A sároldót nyugodtan használhatod a fém, műanyag, gumi felületeken. Használata rendkívül egyszerű, csak permetezd le a tisztítandó felület, majd szinte azonnal öblítsd is le.

Ötödik lépés a sároldó szer leöblítése az első pontban leírtak szerint.

Hatodik lépésnél jöhet a samponos autómosó program. Szakértők azt tanácsolják, hogy a lándzsára szerelt kefét semmi esetre se használd, mert a fényezésben szinte biztosan kárt tesz. Válasz helyette valamilyen magas nyomású tisztító programot és azt kombinád valamilyen mikroszálas mosókesztyűvel. A mosópisztollyal a mosást az autó aljánál kezd, és haladj felfelé. A lándzsát olyan 10-20 cm-es távolságból használd.

Hetedik lépés az ismételt öblítés az első pontban leírtak szerint.

Nyolcadik lépés az alapos szárítás. Az előre bekészített mikroszálas autótörölköző segítségével töröld cseppmentessé a karosszériát. Fordíts kiemelt figyelmet az ajtótömítésekre, a falcokra, hogy a befagyás veszélyét minimalizálhasd. Ha úgy ítéled meg, hogy a törlésre használt kendő elpiszkolódott, akkor válts egy tisztára.

Szakértőnk tippje, hogy mosás után állítsuk le az autót egy fűtött garázsba. Ha nincsen sajátunk, akkor parkoljunk le egy mélygarázsba, mert ott biztosan fagypont feletti a hőmérséklet. Mi addig nyugodtan bevásárolhatunk és addig az autónk biztosan meg is fog száradni.

Az ajtók gumitömítéseit kend be valamilyen speciális gumiápoló szerrel, ami segíthet megelőzni azok befagyását.

Olajozd meg a zárakat zárolajozó spray – vel, hogy akkor is be tudj szállni a kocsiba, ha elromlik a bicskakulcson a távirányító.

Általános tévhit: hogy a szilikon spray jó a zárszerkezetek olajozására. A szilikon nem tesz jót a fényezésnek így, ha teheted a szilikon tartalmú kenőanyagokat kerüld.

Ha nem szeretnél tavasszal kellemetlen meglepetésekkel találkozni, amiket a téli szennyeződések okoztak, akkor érdemes rendszeresen foglalkoznod az autód tisztántartásával. Akár magadnak csinálod akár mást bízol meg a feladattal. Ha nincs időd és semmi kedved sincs magadnak megcsinálni, akkor egyszerűbb és időkímélőbb, ha elviszed az autód egy autó kozmetikába. Ott szakemberek fognak foglalkozni az autóddal, és garantáltan nem fognak kárt okozni a fényezésedben.

Egy szó mint száz, ha télen is törődsz az autóddal, garantáltan meghálálja a gondoskodást.

Cikkben felsorolt termékek:

cikk/fotók: Lotuscleaning.hu

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb