fbpx

THUMS – a biztonságosabb versenyekért

A Toyota négy éves közös kutatási projektet indított a Globális Motorsport Biztonsági Intézettel a japán gyártó által megalkotott Teljesen Emberi Modell a Biztonságért (THUMS) nevű eszköz alkalmazásával, hogy fokozzák az autóversenyzés biztonságát.

THUMS

A márka az autóinak megbízhatóságáról, elnyűhetetlenségéről, környezetbarát hibrid meghajtásáról ismert, ám a jövő innovációi legkeményebb tesztüzemének is tekintett motorsportokban is élen járó Toyota és Lexus által kezdeményezett közös kutatási program során nem csupán a zárt pályaversenyautók, hanem a rallyautók ütközésbiztonságát is vizsgálják, és ezen belül az ülésszerkezetek kialakítása és a biztonsági övek elhelyezése is kutatás tárgya lesz. A Globális Motorsport Biztonsági Intézet, amely a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), a világszintű motorsport irányító testület biztonsági kutató partnere, abban bízik, hogy az eredmények alapján olyan intézkedések születhetnek, amelyek modernizálhatják a motorsportok szabályrendszerét, biztonságosabbá téve ezzel a versenyautókat.

THUMS

Igaz ugyan, hogy a járművek töréstesztjeinél széles körben használnak tesztbábukat, ám ezek nem alkalmasak annak praktikus és részletes elemzésére, hogyan hat az ütközés az agyra, a belső szervekre és a test néhány más részére. A Toyota és a Toyota Központi Kutató-Fejlesztő Laboratórium Inc. ezért fejlesztette ki még 2000-ben a THUMS-t, amely jól használható a számítógépes szimulációhoz és tényleges állapot kielemzéséhez, valósághűen ábrázolva az esetleges belső sérüléseket és a különböző testrészek sérüléseit. A Toyota 2007 óta már nemcsak közúti modelljeinek fejlesztéséhez, hanem a motorsport-sérülések elemzéséhez a THUMS-t használja. A FIA és a NASCAR felkérésére ezt az eszközt alkalmazták arra is, hogy azonosítsák a lassítással járó G-erőket, valamint az ütközések erejének hatását a gerincre és a belső szervekre – mivel az autóversenyzők üléspozíciója kifejezetten speciális, és szükségesnek tűnt egy kifejezetten erre a helyzetre alkalmazható vizsgálati módszer kidolgozása.

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb