fbpx

Szövetségre lép a Toyota és a Mazda

A Toyota és a Mazda üzleti és pénzügyi szövetségre vonatkozó megállapodást írt alá, amellyel tovább mélyítik a két vállalat között fennálló, tartós kapcsolatot. A megállapodás a két éve zajló, együttműködést célzó, konkrét tárgyalások pozitív eredményeiről tanúskodik, és mérföldkőnek számít azon folyamatban, amelynek eredményeként a felek fenntartható módon erősíthetik és mélyíthetik tovább kapcsolatukat.

A Toyota, és a Mazda által aláírt megállapodással kezdetét veszi az a konkrét együttműködés, amely a jövőbeli mobilitás újszerű értékeit, valamint további fenntartható növekedést hivatott megvalósítani, illetve elérni.

A két japán autógyártó az alábbi konkrét témákban állapodtak meg:

1) gépjárműgyártó vegyes vállalatot hoznak létre az Egyesült Államokban

2) közösen fejlesztéseket folytatnak az elektromos járműtechnológiák területén

3) közösen autonóm mobilitási technológiákat fejlesztenek

4) együttműködnek a fejlett biztonsági technológiák terén

5) kiterjesztik közös modellfejlesztéseiket

Ezen túlmenően a hosszú távú együttműködés kiterjesztése és megerősítése érdekében a két márka megállapodott abban, hogy olyan pénzügyi szövetségre lépnek, amelyben mindkét vállalat megőrizheti függetlenségét és egyenlőségét. A tőkekapcsolódás keretében a két vállalat abban is megegyezett, hogy a Toyota harmadik fél részére történő részvényeladás keretében megszerzi a Mazda újonnan kibocsátandó részvényeit, valamint hogy ezzel párhuzamosan a Mazda harmadik fél részére történő részvényeladás keretében, a Mazda által kibocsátandó részvényekkel azonos értékben vásárol a Toyota birtokában lévő Toyota-részvényekből. A vállalatok által kölcsönösen megszerzendő részvények értéke megegyezik.

Toyota

 „A Mazdával folytatott együttműködésünk legfontosabb gyümölcse, hogy olyan új partnerre leltünk bennük, akik szenvedéllyel rajonganak az automobilért. Ez egyszersmind a Toyota versenyszellemét is felébresztette, hiszen semmiképpen nem szeretnénk, hogy a Mazda kiválóbbnak bizonyuljon nálunk. Ebben a partneri kapcsolatban olyan felek működnek együtt, akik szenvedéllyel rajonganak az automobil iránt, és ennek köszönhetően együttes erővel állítanak elő még jobb autókat. Az együttműködés egyben azon vágyunkat is megtestesíti, hogy az autók soha ne váljanak egyszerű fogyasztási cikké.” – fogalmaz az együttműködés kapcsán Akio Toyoda, a Toyota elnöke.

„Mi sem okozhatna nekem nagyobb örömet, mint hogy ezen a szövetségen keresztül hozzájárulhatunk az autóipar felélénkítéséhez, és a két vállalat versenyszellemét egymás mellé állítva mind többekkel szerettessük meg az automobilt, innovációkat kelthessünk életre, valamint nagyszerű új tehetségeket és vezetőket nevelhessünk.” – kommentálja az együttműködést a Masamichi Kogai, a Mazda elnök-vezérigazgatója.

mazda

Az autóipar előtt hatalmas, új kihívások állnak: az új autókra vonatkozó, szigorúbb környezetvédelmi és biztonsági előírásoktól kezdve az egyéb iparágakból érkező, új versenytársak megjelenésén át a mobilitáshoz kapcsolódó üzletágak diverzifikációjáig. Az iparág jövőjét szem előtt tartva a Toyota és a Mazda nem csupán a két vállalat egyéni erősségeit mozgósítva kívánják tovább tökéletesíteni technológiáikat és megerősíteni üzleti alapjaikat, de a két neves japán autógyártó azt is fontosnak látja, hogy elmélyítsék a kettőjük között fennálló együttműködést, abban fenntartható növekedést érjenek el, és megbirkózzanak a rájuk váró kihívásokkal.

A Toyota és a Mazda 2015. május 13-án olyan, folytonos együttműködésre vonatkozó megállapodást írt alá, amely a vállalatok erőforrásait mozgósítva mindkét vállalat számára kölcsönös előnyöket biztosítana, kiegészítve egymás termékkínálatát és technológiai arzenálját, azzal a céllal, hogy még vonzóbb autókat tervezzenek és gyártsanak. Az azóta eltelt időben a két vállalat az együttműködés számos lehetséges területéről tárgyalt, amelynek alapját egy hosszú távú, kölcsönösen előnyös, egyenlő feltételek mentén kiépítendő kapcsolat teremtené meg.

Közép- és hosszútávon a két vállalat olyan kapcsolatot épít ki, amelynek keretében tiszteletben tartják egymás önállóságát és egyenlőségét, és arra törekednek, hogy közös projektjeikben sikert érjenek el. A jövőbeli mobilitás új értékrendjének megteremtésére törekedve a szerződő felek hosszú távú partnerkén felgyorsítják és elmélyítik kétoldalú együttműködéseiket, valamint ügyfeleik elvárásainak felülmúlása révén hozzájárulnak egy fenntartható társadalom kialakításához.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb