fbpx

Sirályszárnyú crossover – Tesla Model X

Kicsivel kezdte, nagyobbal folytatta, most pedig egy igazi óriás bevezetését tervezi a Tesla Motors. A Roadster és a Model S után méretben nagyobbat, de árban barátságosabbat szeretne alkotni az amerikai gyártó, ehhez pedig minden lehetősége adott, viszont egy kis türelemre még szüksége van a leendő vásárlóknak.

modelx

A Model X igazi szabadidőautó, de nem összekeverendő egy terepjáróval, hiszen aszfaltra készült, ezért is inkább a nagycsaládosoknak lehet megfelelő választás. 4976 mm hossza elegendő ahhoz, hogy a három üléssoron hét ember kényelmesen elférjen.  További előnye a Model X-nek, hogy két csomagtartóval rendelkezik, hiszen az autó orra és a fara is szabadon maradt, köszönhetően annak, hogy az akkumulátorok a padlóba lettek építve. Ha már az erőforrásról beszélünk, a típus 60 vagy 85 kWh-s akkumulátorokkal lesz rendelhető, amivel egy szuszra akár 440 kilométert is meg lehet tenni (természetesen tempomattal, 90 km/órás sebességet tartva). Ráadásképp dual motorral is elérhető lesz, a két motor együtt 830 Nm nyomatékot ad le induláskor, és mindössze 5 másodperc alatt gyorsul százig, ami elég szokatlan egy kéttonnás autótól. A Model S alapjaira épülő crossover további érdekessége a szárnyas ajtó (falcon wings), amely egyáltalán nem foglal el nagy helyet, egészen szűk garázsban is nyitható, és igazán látványos megoldásnak számít. Az utastér hatalmas, akár fel is lehet állni benne, teljesen családbarát a kialakítása. A műszerfal mondhatni a szokásos Tesla-dizájnt kapta, letisztult formák jellemzik, no meg a Model S-ből már ismerős óriási érintőkijelző, ahol szinte az autó összes paramétere beállítható.

ModelX-800x600-6

A futurisztikus ábrázatú Model X bevezetését már többször is halasztották, jelen pillanatban a 2015-ös megjelenés valószínűsíthető. Legolcsóbb, egymotoros változata nagyjából 60.000 dollárba került majd, ami persze még mindig nem összehasonlítható egy alsókategóriás autó árával, de Tesla-mértékkel nézve már egész jónak számít. Ha pedig azt nézzük, hogy az egész család elfér benne (nem csupán egy kicsi roadster), emellett pedig még a környezetet sem szennyezzük vele, már egyből más a helyzet. Az biztos, hogy a Tesla Motors jó úton halad azon célja felé, hogy a környezettudatosságot összekapcsolja a tömegekkel.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb