fbpx

Roborace – pilóta nélkül

Lehetne azon vitatkozni, hogy mi értelme a versenyzésnek úgy, hogy a (nem létező) kormány mögött fizikailag nem ül senki, ám felesleges, hiszen jobban belegondolva egész izgalmas dolgok sülhetnek ki ebből a projektből. Ráadásul a Daniel Simon által tervezett autó is dögösre sikerült.

A kérdés nem az volt, hogy valaha megjelenik-e az ember nélküli versenyautó, hanem inkább az, hogy mikor? Mivel az autonóm vezetési rendszerek rohamos fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, ezért talán már várható volt egy hasonló kezdeményezés, amely az autósport egyik nagyon különleges mellékága lehet a jövőben.

robocar0

Az biztos, hogy a jelenlegi, és vélhetően a későbbi pilóták kenyerét nem fogja elvenni a széria, hiszen az emberi tényezőtől igazán izgalmas egy verseny, azonban nem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen széria esetében jóval merészebb húzásokat lehet megengedni, lévén közvetlen veszélyben senki nem lesz, ha valami balul ütne ki. Tehát olyan fejlesztésekkel is lehet próbálkozni, melyek az „emberes” autók esetében a szigorú szabályozás miatt szóba sem kerülhetnének.

Nyilvánvaló, hogy Roborace-nek számos pozitív hozadéka lehet az autósport egészére nézve, ezt Alejandro Agag, a Formula-E vezére és a robottechnológia egyik nagyágyújának számító Kinetik is felismerte, az együttműködés pedig már odáig jutott, hogy le is leplezték az első autót. Daniel Simon és a mögötte álló tervezőcsapat egy igazán futurisztikus, elektromos hajtással rendelkező járművel rukkolt elő.

Robocar of Roborace

Simon egyébként több neves autógyártónál is megfordult, de hollywoodi filmekbe is álmodott különböző extrém formaterveket, tehát a végeredmény ennek fényében annyira nem meglepő. Az már annál inkább, hogy a széria hamarosan bemutatkozhat élesben, méghozzá a pár éve még szintén világszenzációnak számító Formula-E betétfutamaként. Tíz csapat húsz autója fog megküzdeni egymással az utcai pályákon, a gépek kinézetében nem, ám szoftveresen különbözni fognak egymástól, lehetőséget biztosítva ezzel a versenyhelyzetek kialakulására.Az elkövetkezendő hónapokban biztosan csepegtetnek még lényegi információkat a teljesítményről és az egyéb műszaki tényezőkről, egyelőre azonban be kell érnünk néhány fotóval.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb