fbpx

Rendszerbe állt a BMW Group automatizált járművezetésre szakosodott innovációs központja

A 2017-ben végrehajtott részleges beindítás után néhány napja hivatalosan is rendszerbe állt a BMW legnagyobb jövőbe mutató technológiafejlesztési létesítménye, amelyben több mint 1800 szoftverfejlesztő- és tervezőmérnök dolgozik vállvetve a nagymértékben, illetve teljes mértékben automatizált járművezetés korszakának eljövetelén.

2018. április 11-én a München melletti Unterschleißheim városában a BMW Group hivatalosan is megnyitotta az automatizált járművezetés innovációinak kifejlesztésére létrehozott technológiai létesítményét. A jövőbe mutató kutatás-fejlesztési központ rendszerbe állító ünnepségén Klaus Fröhlich, a BMW AG igazgatótanácsának technológiai kutatásért és járműfejlesztésért felelős tagja, valamint Markus Söder, Bajorország minisztere is tiszteletét tette. A Münchenben székelő vállalatcsoport legnagyobb innovációs létesítményének megnyitásával a BMW Group az autógyártási iparág mellett immáron csúcstechnológiákra szakosodott vállalattá is előlépett.

Az Unterschleißheim városában felépített csúcstechnológiás létesítmény a nagymértékben, illetve teljes mértékben automatizált járművezetés korszakának megvalósításán dolgozik, az innovációs központ a technológiafejlesztési folyamatok mindegyikének otthont ad. Miközben a fejlesztőközpont jövőbe mutató munkafolyamatai hosszú évtizedekre bebiztosítják a BMW Group működésének és termékpalettáinak fenntarthatóságát, a létesítmény az innováció- és hatékonyság-fejlesztési igények növekedésével párhuzamosan tovább bővíthető.

A BMW Group tizenöt hónappal ezelőtt, 2016 decemberében jelentette be, hogy az intelligens járműkapcsolati megoldásokon és az automatizált járművezetés innovációin dolgozó fejlesztőrészlegeit egyetlen központban összpontosítja. A 23 000 négyzetméternyi területen elterülő, jelenleg több mint 1 800 szoftverfejlesztő- és tervezőmérnököt foglalkoztató létesítmény rekord idő alatt épült fel és nyílt meg. Unterschleißheim városa mellett elsősorban az optimális infrastruktúra megléte, a BMW Group Münchenben működő kutatás-fejlesztési központjának közelsége, valamint a németországi autópálya-hálózat gyors elérhetősége szólt.

A vállalatcsoport célja, hogy a most rendszerbe állított innovációs központban kifejlessze és sorozatgyártásra késszé tegye az automatizált járművezetéshez szükséges összes technológiát, amelyhez továbbra is várja a mesterséges intelligencia, a tanulékony számítástechnológia és az adatelemzés területén dolgozó IT-specialistákat és szoftverfejlesztő mérnököket.

Vadonatúj, hatékony munkakörnyezet

Az automatizált járművezetés innovációin dolgozó fejlesztőközpont megnyitása egy újfajta, minden korábbinál hatékonyabb munkakörnyezet megteremtését is lehetővé tette. A közös légtérben dolgozó mérnökök nap mint nap egy rendkívül intelligens, rugalmasan alakítható munkaterületen osztoznak, az áttekinthetőség és a tökéletes átjárhatóság érdekében létrehozott rövid távolságok pedig forradalmi fejlesztési lehetőségeket kínálnak: a szoftverfejlesztő mérnökök például azon nyomban beépíthetik a közelben álló tesztautókba legfrissebb ötleteiket, hogy a számítógépes szimulációk helyett valós körülmények között teszteljék le az adott technológiát.

A vadonatúj munkakörnyezet ugyanakkor teljesen új foglalkoztatási- és cégvezetési kultúrát is teremt, hiszen az egyes folyamatokat felügyelő vezetők a mérnökökkel közös, nyitott légtérben dolgoznak. Mindez nagymértékben elősegíti az egymás közötti interakciót és a kommunikációt, amely jelentősen leegyszerűsíti az összetett munkafolyamatokat és minden korábbinál hatékonyabb csapatmunkát eredményez.

A BMW Group innovációs központja az újfajta munkamódszerek felé vezető ösvényt is kijelöli

A BMW Group a világ első olyan autógyártó vállalata, amely egy teljes munkafolyamatot eme szisztematikus, jövőbe mutató, könnyedén alkalmazkodó munkamódszer köré épített fel. Mint ilyen, az Unterschleißheim városában működő fejlesztőközpont a nagymértékben, illetve teljes mértékben automatizált járművezetés innovációit és az intelligens vezetést támogató rendszereket a kezdeti fejlesztési folyamatoktól egészen a sorozatgyártása kész állapotig kíséri. Ez a fajta munkamódszer a minden korábbinál hatékonyabb, jövőbiztos járműfejlesztés alapjait fekteti le.

Az innovációs központ nyitott légtere könnyed átjárást tesz lehetővé a különböző szakterületen fejlesztő mérnökök között, miközben szükség esetén az egyes munkafolyamatok jól elkülöníthetők egymástól. A létesítmény nagymértékű rugalmasságának köszönhetően az egyes fejlesztőcsapatok gyorsan és hatékonyan tudnak alkalmazkodni az újonnan felmerülő igényekhez és technológiai követelményekhez.

Napjainkban az autóipar egészét robbanásszerű változások hatják át, a versenyszférába érkező újabbnál újabb résztvevők pedig egyre intenzívebb kihívások elé állítják a mezőnyt. Az innováció-fejlődés üteme rendkívüli módon felgyorsult, amellyel csak egy rugalmas munkamódszerekkel és modern munkakörnyezetben dolgozó, professzionálisan felkészült csapat tud lépést tartani. A BMW Group frissen rendszerbe állított, automatizált járművezetésre szakosodott fejlesztőközpontja a vállalatcsoport innovációs erősségét és hosszú távú fenntarthatóságát nyomatékosítja.

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb