fbpx

Pottyantotta már le madár az autódat?

A válasz valószínűleg igen, minden autós megtapasztalta már, hogy milyen az, amikor egy ronda fehér paca „díszeleg” a motorháztető kellős közepén, ami rosszabb esetben nyomot is hagy. Cikkünkből megtudhatjátok, hogy mit tehettek, ha már megtörtént a baj és mivel nem érdemes megpróbálkozni.

guano1

Ugye ismerős az érzés, amikor a lemenő Nap utolsó sugarainál csodálod a frissen kiglancolt autódat? Akinek garázsa van, az a szép pillanatok után begurul a fedett helyre, akinek nincs, az vagy letakarja a járgányt, vagy marad a csillaggarázs. Utóbbi esetben az is ismerős lehet, amikor a felkelő Nap első sugarainál meglátjuk, hogy egy (vagy több) romantikus madársz@r lepte el szerencsétlen négykerekűnket. Ilyen esetekben beindul az emberekben a vadászösztön, és a környék összes madarának egyszerre üzenünk hadat, majd kétségbeesett módon próbáljuk eltüntetni a produktumot. Persze lehet mondani, hogy ne álljunk fa alá, vagy madárfészkek mellé, de gyakran hiába minden praktika, a legszomorúbb pedig az, hogy bárkivel, bármikor megtörténhet ez a kellemetlenség és az is, hogy csak 1-2 nap múlva veszi észre.

guano2

A lényeg, hogy nem szabad elhamarkodott döntést hozni, mert akár még mi magunk is ronthatunk a helyzeten. Ha friss az eset, semmi gond, nedves mikroszálas kendővel töröljük le, ekkor nem lesz következménye a dolognak. Azonban h már régebben történt, ne próbáljuk például összenyomorgatott papírzsebkendővel dörzsölgetni az odaszáradt pacát, mert rettentően össze tudja karistolni a fényezést, és a marásnyom már csak a kisebb probléma lesz. Helyette langyos vízzel, óvatos mozdulatokkal lazítsuk fel a madárürüléket, míg teljesen el nem tudjuk távolítani. Figyelem: a gépi mosás nem mindig tudja hiánytalanul fellazítani a karosszériára rászáradt anyagot, kézi rásegítés ilyen esetekben szükséges lehet.

Ha ezt követően látjuk még a helyét, nem kell pánikba esni, főleg nem sietve polírszerhez nyúlni, amivel szintén csúnya nyomokat lehet hagyni, amennyiben valaki nem eléggé körültekintő. Érdemes viszont várni 1-2 napot, enyhe felmaródás esetén magától is eltűnhet a paca helye. Amikor mégsem ez történik, esetleg tapintható marási nyomokat hagy a savas madárproduktum, szakszerű polírozással még el lehet tüntetni. Ha azonban teljesen szétmarta a fényezést, akkor már jogosan szentségelünk, persze ez nem 5 perc, és nem is fél nap alatt történik meg.

IMG_0668_1

A lényeg az, hogy amint észrevesszük a pacát az autón, mihamarabb próbáljuk meg eltávolítani, lehetőleg kíméletes módon, ne durva dörzsöléssel és ne egyből mindenféle pasztával.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb