fbpx

Porsche Mission E – elektromos tanulmány

Frankfurtban mutatkozott be a Porsche tisztán elektromos autója, a Mission E, melyet máris a Tesla modellek konkurenciájának kiáltottak ki. Nézzük, hogy miért is jó ez a hír a jövő autózásának szempontjából.

porsche2

A Porsche nem tegnap kezdte el a Mission E tervezését, ezt jól mutatja az is, hogy a Frankfurti Autószalonra már egy igen letisztult darabbal érkeztek, melyről elég sokat lehet már most tudni, ráadásul a szériagyártás lehetősége sincs elvetve. Ugyan a futurisztikus négyajtós jelenleg még csak tanulmányautó státuszban létezik, a Porsche eltökélt szándéka, hogy belépjen a tisztán elektromos autók még nem túl népes elitkategóriájába. Sokan egyből a Tesla – Porsche párharcot kezdték el boncolgatni, azonban ez inkább üdítőleg hatna az elektromos autók piacára, hiszen a versenyhelyzet a technológia rohamos fejlődését idézheti elő, ráadásul a töltőállomások lefedettsége is javulhat. De ne rohanjunk ennyire előre az időben, hiszen a Mission E már most elég sok érdekességet hozott magával Frankfurtba.

porsche3

Ha azt mondjuk, hogy a tanulmány fantasztikusan néz ki, akkor nagyon finoman fogalmaztunk. Tipikus Porsche-formák jellemzőek, ám a légbeömlők, valamint a speciális kialakítású LED-fényszórók sokat dobnak az autó orrán, pont annyira „jövőautó”, amennyire kell, ha néhány éven belül az utakra kerül, már bőven beleillik majd a környezetébe. Belül gombok helyett érintőképernyős panelek kaptak helyet, a középkonzol is inkább egy tablethez hasonlítható, a visszapillantók helyét kamerák vették át, de a már manapság is ismert Head up Display is van a Mission E-ben.

A két elektromotorral szerelt modell 600 lóerővel rendelkezik, mindössze 3.5 másodpercre van szüksége a százas tempóhoz. A hatótáv 500 kilométer, ez a mai szinten megfelelő, kérdés, hogy pár év múlva hol tartanak majd a konkurens típusok. A saját fejlesztésű Porsche Turbo Charging gyorstöltő segítségével azonban 15 perc alatt 80%-os töltöttséget lehet elérni, ez meglehetősen jó eredménynek számít.

porsche1

Hivatalosan még nem erősítették meg a sorozatgyártást, ám minden esély megvan arra, hogy a Mission E – ha nem is teljesen ebben a formában – a szalonokba kerüljön, nyilván a Teslának ekkor sem kell majd kétségbe esnie, hiszen ők a luxus egy kevésbé drága szintjét képviselik.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb