fbpx

Mikro-gázturbinával kombinálja üzemanyagcellás technológiáját a Toyota

A Toyota megkezdte a vállalat Motomachi üzemében (Toyota City, Aichi prefektúra, Japán) telepített nagynyomású kombinált energiafejlesztő rendszerének (a továbbiakban hibrid energiafejlesztő rendszer) tesztüzemét. A hibrid energiafejlesztő rendszer szilárd oxidos üzemanyagcella (továbbiakban üzemanyagcella) és mikro-gázturbinákat alkalmaz. A tesztüzemben belső energiafejlesztőként fogják hasznosítani a rendszert, hogy teszteljék és kiértékeljék hatásfokát, teljesítményét és tartósságát.

A hibrid energiafejlesztő rendszer a földgáz reformálása során kivont hidrogént és szén-monoxidot felhasználva üzemanyagcella technológiát és mikro-gázturbinát kombinálva valósítja meg a kétlépcsős energiafejlesztést; a rendszer névleges teljesítménye 250 kW. A berendezés kogenerációs rendszerű (kombinált hő- és energiatermelés), így képes hasznosítani az elektromos energia előállítása során keletkező hulladékhőt.

A hibrid rendszer a kétfázisú energiafejlesztésnek köszönhetően magas energiatermelési hatásfokkal (55%) bír; a kogenerációs funkció pedig még tovább növeli az összesített hatásfokot (65%). Éppen ezért a Toyota olyan hatékony technológiaként pozícionálja a rendszert, amely hozzájárulhat a csekély környezeti terhelésű társadalom céljának megvalósításához. A készülékben megtermelt elektromos energiát és hulladékhőt a Motomachi üzem hasznosítja.

Toyota_hibrid_energiafejleszto_rendszer

A frissen bevezetett hibrid energiafejlesztő rendszert az Új Energia és Ipari technológiai fejlesztési szervezet (New Energy and Industrial Technology Development Organization, NEDO) által kezdeményezett „Hengeres szilárdoxid-üzemanyagcellából (SOFC) és mikro-gázturbinából (MGT) álló, nagynyomású hibrid energiafejlesztő rendszer sorozatgyártását célzó műszaki demonstrációs projekt”4 részeként valósították meg.  A rendszer a Toyota, annak leányvállalata, a Toyota Turbine and Systems Inc., valamint a Mitsubishi Hitachi Power Systems Ltd. közös fejlesztésében jött létre.

A Toyota a jövőben folytatja a hidrogén technológia hatékony felhasználási módjainak fejlesztését és bevezetését célzó kezdeményezések támogatását, miközben folyamatosan ellenőrzi a hibrid energiafejlesztő rendszer bevezetése és demonstrációs működtetése során elért eredményeket. A 2015-ben meghirdetett Toyota környezetvédelmi kihívás 2050 program egyik fontos célkitűzése: a gyártólétesítmények zéró CO2-kibocsátást célzó kezdeményezések terén komoly előrelépést testesít meg a fejlesztés.

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb