fbpx

Megújult a Renault Scénic

A Genfi Autószalonon már a negyedik generációját mutatták be a franciák népszerű családi autójának, mely immár húsz éve van a piacon. Az előző széria ráncfelvarrása három éve volt, azonban most megkapja a márka új formanyelvét a Renault egyterűje/crossovere.

Az 1996-ban bemutatott, ’99-es modellfrissítésig a Mégane Scénic nevet viselő típus nagy sikert aratott a kompakt egyterűek között. 2003-ban érkezett a második generáció, majd egy évre rá a hétüléses Grand Scénic. 2009-ben jött a harmadik kiadás, mely 2013-ban megkapta a már szokásos átszabást, hogy aztán lassan átadja a helyét az idén márciusban debütáló, negyedik szériának.

sce1

Bár a nevük már régóta külön utakon jár, a Mégane-nal való rokonság a mai napig észrevehető, ám nem csupán hozzá hasonlít a Scénic, hanem a 2011-ben bemutatott R-Space tanulmányautóra is, igaz azért utóbbinál jóval szelídebb lett a mára már inkább crossoverré formálódott autó. A sportos és modern vonalakkal megáldott Renault persze igyekezett megtartani praktikusságát is, magasabb, hosszabb, és szélesebb lett elődjénél, ráadásul a hatalmas első szélvédő kitűnő kilátást biztosít. Az 572 literes csomagtartó mellett az utastér is számos tárolórekesszel rendelkezik, az eddig sem szűkös helykínálaton szintén sikerült bővíteniük a tervezőknek. A műszeregységeknél visszaköszönnek az új Espace vonásai, ez főleg a középkonzol kialakításánál vehető észre. Felszereltség szempontjából sem lehet majd panasz a Scénic IV.-re, vezetéstámogató rendszerek, kényelmi extrák sokasága igyekszik még vonzóbbá tenni a megújult modellt.

sce2

A motorpaletta kellően széles és izgalmas, az egyébként is pénztárcakímélő, 110 lóerős 1.5-ös dCi úgynevezett enyhe hibrid hajtással, valamint hétfokozatú automatával is elérhető lesz, a 95 lovas 1.5 dCi-t hatgangos manuális váltóval lehet majd rendelni. Az 1.6-os dCi pedig 130 és 160 lóerős változatban is megjelenik. A benzines változatoknál eddig még csupán az 1.2-es TCe erőforrást (115 és 130 lóerős kivitelben) jelentették be, ezeket hatsebességes manuális váltóval szerelik.

Hazánkba ősszel érkezhet az új generáció, a hétszemélyes Grand Scénicről pedig nyáron rántják le a leplet, az árakat azonban még nem határozták meg.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb