fbpx

Megnyílt hazánk első Eco Smart CNG üzemanyagtöltő-állomása

A Gödön évtizedek óta működő családi vállalkozás legújabb tagja, az Eco Smart Group Kft. − amelynek üzleti tevékenysége a megújuló energiát hasznosító épületgépészeti termékek gyártásától a környezettudatos nemzetközi szállítmányozásig terjed – egy Magyarországon merőben újnak számító területre lép, Eco Smart CNG márkanév alatt.

ecos4

A CNG (Compressed Natural Gas) sűrített földgáz, a járműiparban és a közlekedésben világszerte gyorsan terjedő új, sokat ígérő környezetbarát üzemanyagfajta. A sűrített földgáz üzemű gépjárművek üzemeltetése kedvezőbb, mint a hagyományos üzemanyaggal működő autóké. Ezen túlmenően a káros anyag kibocsátásuk 50-60%-al alacsonyabb, szemben a fosszilis energiával működő társainál. Az Eco Smart CNG célja a magyarországi régiókat lefedő közforgalmú CNG üzemanyagtöltő hálózat létrehozása. Az üzemanyagtöltő állomások segítségével nemcsak a nagyvárosok, hanem azok régióinak CNG üzemanyaggal való ellátását és az annak felhasználásához szükséges eszközök elérését, szerviz támogatását és finanszírozását biztosítják a fogyasztók számára.

Október 16-án, pénteken reggel 9 órakor a CNG üzemanyagtöltő-állomás ünnepélyes megnyitását nagy érdeklődéssel kísért szakmai program színesítette, amelyen a szakma elismert képviselői mellett megjelentek a CNG techonológia iránt érdeklődő vállalkozások ügyvezetői illetve magánszemélyek. A rendezvényen részt vettek a kistérségi önkormányzatok képviselői, továbbá a régiós és az országos szaksajtó számos munkatársa is.

ecos11

Az alábbiakban röviden beszámolunk a szakmai program keretében elhangzott előadásokról és prezentációkról, a teljesség igénye nélkül:

  • Bevezető előadásában Major-Maróthy Zsolt, a Green Business Szövetség felügyelőbizottságának tagja a szakmai program moderátoraként köszöntette a megjelenteket, majd röviden beszámolt a szövetség munkájáról. A Green Business Szövetség olyan cégek és vállalkozások munkáját segíti és koordinálja, amelyek mindennapi gondolkozásában, illetve üzletpolitikájában a környezettudatosság komoly szerepet játszik, − úgynevezett zöld termékekkel és szolgáltatásokkal vannak jelen a hazai piacon. Az Eco Smart CNG projektet, azért támogatja kiemelten a szövetség, mert segítségével minden régió számára biztosítva van a lehetőség, hogy élhetőbb és egészséges környezetet teremtsenek.

 

  • Az Eco Smart CNG ügyvezetője, ifj. Takács Attila elmondta, hogy az Eco Smart cégcsoport új üzletágának jövőképe az, hogy Magyarországot lefedő CNG töltőállomás hálózatot hozzanak létre. Első lépésként Gödön és a város vonzáskörzetében szeretnék minél több emberrel megismertetni a CNG-technológia előnyeit. Idehaza a problémát egyelőre az okozza, hogy azért kevés a CNG-üzemű gépjármű, mert nincsenek CNG-töltőállomások, és ez persze fordítva is igaz. Az Eco Smart CNG ezt a csapdahelyzetet szeretné megszüntetni, azzal az üzleti modellel, mely segítségével egyszerre teremti meg a keresletet új és használt gyári CNG meghajtású járművek értékesítésével, illetve a kínálatot CNG üzemanyagtöltő állomások teljeskörű kivitelezésével és üzemeltetésével. Új üzleti modelljük megvalósításával a hazánkban jelenleg mérsékelt lefedettséggel rendelkező CNG töltöállomások gazdasági és környezetvédelmi előnyeit szeretnék eljuttatni a vállalkozások, az önkormányzatok és a magánemberek számára. Ennek első, és igen jelentős lépése a gödi CNG-töltőállomás megnyitása.

 

  • Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület elnöke „A CNG helyzete napjaink Magyarországán” című prezentációjában ismertette az Európai Unió által társfinanszírozott projekteket a teljes kontinens, illetve ugyanezt hazánk vonatkozásában, külön kiemelve a dinamikusan fejlődő hazai CNG-értékesítés adatait 2010-től napjainkig.

 

  • Medveczki András, a Danube Truck Magyarország Kft. marketing vezetője előadásában − „Közúti gázüzemű járművek a DanubeTruck kínálatában” – felhívta a figyelmet arra, hogy cége aktívan népszerűsíti a CNG-meghajtású haszonjárműveket és autóbuszokat, s mivel az IVECO a gázüzemű járművek területén vezető gyártónak számít, értékesítési együttműködést kötött az Eco Smart CNG-vel.

 

  • Szakács-Kovács Lóránt, a Fiat Chrysler Automobiles CEE Kft. flottamenedzsere prezentációjában − „A Fiat Professional CNG paletta” – kiemelte, hogy a fosszilis üzemanyagok közül a CNG-nek más üzemanyagokkal összevetve  alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása, a legnagyobb az energiasűrűsége, továbbá meggyőző a megtett kilométerekre vonatkozó költségcsökkenés a dízel-, illetve a benzinüzemű járművekéhez képest.Megjegyezte továbbá, hogy a Fiat az első autógyártó, amely CNG- /benzinüzemű gépjárműivel egy komplett, környezettudatos Natural Power palettát kínál ügyfelei számára, ezáltal kielégítve a legkülönbözőbb vásárlói igényeket a kiskereskedelem, a futár – és a csomagküldő szolgálat, a távközlés, a tömegközlekedés, valamint a közüzemi szolgáltatók területén.

 

  • A szakmai program következő előadásában Szepesvári Gergely, a Porsche Hungaria Kft. Skoda Flotta- és termékmenedzsere prezentációjában a Skoda CNG-üzemű gépjárműveinek fejlesztéseiről szólt, illetve kiemelte, hogy a hazánkban nagy népszerűségnek örvendő Skoda Octavia már elérhető CNG hajtással is.

 

  • Kispál Attila, a Merkantil Bank Pest megyei területi vezetője a Merkantil Banknak a hazai CNG-járművek finanszírozásában betöltött szerepéről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a cég Magyarországon úttörőként felkészült a CNG hajtású személy és kishaszon gépjárművek finanszírozási kérelmeinek fogadására, valamint NHP finanszírozást biztosít bizonyos modellekesetén a vásárlásához. A prezentációból az is kiderült, hogy a Merkantil Bank teljes vállszélességgel támogatja a környezettudatos CNG technológia elterjedését hazánkban.

 

  • Végezetül Rafay János, a HUNGEXPO Vásár és Reklám Zrt. üzletág-igazgatója ismertette a Hungexpo és az Eco Smart CNG stratégiai szövetségének legfontosabb elemeit. Együttműködő partnerekként közösen tesznek a CNG technológia népszerűsítéséért, melynek első lépéseként a Hungexpo-n október 28-30 között megrendezésre kerülő Automotive és Autótechnika szakmai kiállításon kiemelt standdal segítik az Eco Smart CNG üzleti modelljének bemutatását.

 

Az előadásokat és a prezentációkat követően a jelenlévők megtekintették a kiállított CNG-üzemű gépjárműveket, magát a tankolási műveletet, amivel azt a tényt demonstrálták, hogy a megfelelő kúttechnikával rendelkező CNG töltőállomások tankolás időtartama nem vesz több időt igénybe, mint a hagyományos üzemanyagok esetén.  A rendezvény zárásaként a vendégek kötetlen beszélgetéseken vehettek részt a szakma képviselőivel.

ecos8

Az Eco Smart CNG a gödi lakosok és a helyi vállalkozók mellett a felhasználóik körét szeretné kiterjeszteni a teljes régióra. Céljuk, hogy egyszerre, időben párhuzamosan teremtsék meg a keresletet és a kínálatot. Ennek érdekében megkezdik a gyári CNG-üzemanyagú új és használt gépjárművek forgalmazását: a cégnél a személygépkocsiktól a haszonjárműveken át a 24 tonnás kamionokig minden gépjármű megvásárolható. A könnyebb elérhetőség érdekében a helyszínen biztosítják (vállalják) leendő ügyfeleik számára a finanszírozás és a biztosítás ügyintézését is. A gázüzemű üzemmód gyorsan megtérül, ráadásul a vállalkozó a költségeinek csökkenésével versenyelőnyhöz juthat, nem beszélve a környezettudatos üzletpolitika marketinglehetőségeiről.

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb