fbpx

Beszállna az autóiparba az Apple?

Ez az a kérdés, amely már régóta foglalkoztatja mind a sajtót, mind a járműipar résztvevőit, ám konkrét választ még senki sem kapott. Az elmúlt hetekben azonban újra napvilágot láttak a találgatások, bár a pletykák még messze vannak a valóságtól, tény, hogy az Apple valóban bármikor ott teremhet majd az elektromos autók piacán.

icar2

Amit biztosan tudunk, hogy a Teslával való együttműködés évről-évre szorosabb, bár az Apple fejlesztései ezidáig inkább kiegészítő jellegűek voltak, mintsem konkurens próbálkozások. Az almás világcég leginkább a Teslák belső kommunikációs lehetőségeit aknázta ki, valamint az ember-autó közötti zökkenőmentes információáramlást igyekeztek megvalósítani. A szoros munka most úgy tűnik, hogy egyfajta rivalizálásba is átcsaphat, hiszen ha hihetünk Elon Musk elejtett mondatainak, az Apple bizony erősen rálicitált a Tesla bérére, magasabb fizetést és különböző bónuszokat ajánlott, ezzel is csábítva a villanyautó-gyártó munkatársait. Persze nem árt észben tartani, hogy a munkaerő-vándorlás és a csábító praktikák oda-vissza működnek, tehát a Teslát sem kell félteni.

icar1

Ezen kívül viszont olyan híresztelések is napvilágot láttak, miszerint az – állítólag – Tim Cook felügyeletével indított „Titan”-projekt az elektromos autók fejlesztésével kapcsolatos, a résztvevők között pedig számos olyan név szerepel, akik korábban nagy autógyártóknál dolgoztak. A vadabb teóriák szerint az Apple önvezető elektromos kisbusz gyártását tervezi, beékelődve ezzel a Google és a Tesla közé. Ugyan az anyagi fedezetük megvan rá, valamiért mégis nehéz elképzelni, hogy ekkora titokban képesek egy teljesen új konstrukciót megvalósítani. Sokkal valószínűbb, hogy a fejlesztések a CarPlay felé irányulnak, de az sem kizárható, hogy egy teljes prototípust építenek a rendszer köré. Ennél a lehetőségnél valószínűleg nem is a saját autó lehet a cél, hanem, hogy a meglévő márkák típusai felett milyen módon vehetné át a hatalmat az Apple rendszere, itt lehet szó az autó irányításáról, a kommunikációs, adatátviteli technológiákról, a biztonsági megoldásokról.

Várhatóan az Apple együttműködése a Teslával a jövőben is fennmarad, ám ha mégis az autóipar felé fordulnának, biztosak lehetünk benne, hogy az elkövetkezendő években még nem láthatunk alma-logós autókat az utakon.

Bense Róbert

Használt vagy új autóra kérjen ajánlatot az autotveszek.hu weboldalon!

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb