fbpx

MEGKEZDŐDÖTT AZ ÚJ PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen GYÁRTÁSA

Történelmi pillanatnak lehetünk tanúi: 2021. december 13-án legördült a gyártósorról a PEUGEOT legelső hidrogénüzemű szériamodellje. A PEUGEOT ezzel a legelső gyártók egyike, amelyik a haszongépjárművek szegmensében a hagyományos meghajtású és az akkumulátoros elektromos modellek mellett hidrogén-üzemanyagcellás elektromos változatot is kínál.

Linda JACKSON, a PEUGEOT vezérigazgatója: „A PEUGEOT az e-EXPERT Hydrogen modell bevezetésével élen jár egy, a kishaszonjárművek piacán különösen releváns, zéró emissziós technológia alkalmazásában. A hidrogén-üzemanyagcellás elektromos technológia intenzív napi használatot tesz lehetővé anélkül, hogy meg kellene állni tölteni a járművet. Ez komoly előny a céges ügyfelek számára, akik azután, hogy egy nap akár több száz kilométert is levezettek autópályán, gyakran korlátozott kibocsátású városi övezetekben kell, hogy folytassák az útjukat. A Stellantis által kifejlesztett és a PEUGEOT e-Expert Hydrogen modellben alkalmazott hidrogénmeghajtás tökéletesen alkalmassá teszi erre a járművet.”

A PEUGEOT hidrogénhajtású furgonjában tökéletesen sikerült integrálni a „mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric” rendszert a motortérbe és az alvázba. Az eredmény változatlan rakodókapacitás és – nagyobb stabilitást, biztonságot és mozgékonyságot eredményező – alacsonyabb súlypont.

Ezzel megkezdődhet a PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen járművek forgalmazása. Az első ügyfél, amelyik még az ünnepek előtt átveheti a szállítmányt a WATEA by MICHELIN, a MICHELIN csoport zöld mobilitási megoldásokra szakosodott fiatal leányvállalata.

A 2021 végén frissen gyártásba került e-EXPERT Hydrogen a márka Extended power of choice” névre hallgató stratégiájának új szimbóluma, mely a választási lehetőségek kibővítésével garantálja, hogy minden ügyfél megtalálja a saját céljainak legmegfelelőbb motorváltozatot, azonos design, karosszéria és helykínálat mellett.

A hidrogén-üzemanyagcellás elektromos változat bevezetésével felgyorsult a Peugeot EXPERT modellkínálat villamosítása. Az új változat gyártása alig 15 hónappal a 2020-ban piacra dobott akkumulátorhajtású e-EXPERT-é után kezdődött, mely jármű 2021 elején – 1992 óta a hatodik PEUGEOT modellként – elnyerte az Év Furgonja (International Van of The Year) díjat.

A PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen az akkumulátoros e-EXPERT-re épül. Gyártása Franciaországban, az hordaini (Nord, Hauts de France) gyárban történik, az átalakításra pedig a németországi Rüsselsheimben, a Stellantis hidrogéntechnológiára specializálódott szakértői központjának gyártósorain kerül sor.

Az új PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen újítása a STELLANTIS által kidolgozott „mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric” rendszer, mely a következőkből áll:

  • Egy üzemanyagcella, mely a tartályban lévő hidrogénnek köszönhetően megtermeli a gépjármű meghajtásához szükséges villamos energiát
  • Egy 10,5 kWh kapacitású, hálózatról tölthető nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátor, mely a vezetés bizonyos fázisaiban szintén a villanymotort táplálja

Az új PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen jellemzői:

  • Bármekkora táv CO2-kibocsátás nélkül
  • A hidrogénnel való feltöltés mindössze 3 percet vesz igénybe, ami több mint 400 km WLTP szerinti hatótávolságot biztosít (adat jóváhagyás alatt)
  • A nagyfeszültségű akkumulátor töltésére szolgáló töltőnyílás
  • Kétféle hosszméret (sztenderd és hosszú) a dízel- és az akkumulátoros elektromos változatéval megegyező rakodókapacitással
  • Akár 6,1 m³ raktérfogat
  • Akár 1000 kg hasznos terhelés
  • Akár 1000 kg vontatókapacitás
  • 130 km/h maximális sebességével jól alkalmazkodik a különböző út- és autópálya-viszonyokhoz

A karakteres stílusú új PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen műszaki szempontból kifejezetten innovatív. A városközpontokat is beleértve, mindenhol csendben és CO2-kibocsátás nélkül közlekedik, és sem a hasznos szolgáltatások, sem a kényelem, sem a vezetési élmény terén nem ismer kompromisszumot.

A hidrogén mára az energetikai átállás egyik fontos pillérének számít, és számos nemzetközi projekt épül köré. Európában is kiépülőben van a szükséges infrastruktúra, a European Clean Hydrogen Alliance pedig egy kb. 60 milliárd eurós befektetéssel támogatja ezt a megoldást.

A kormányzati terveknek köszönhetően Európában folyamatosan nő a hidrogéntöltő állomások száma, a PEUGEOT pedig az energiaszolgáltatókkal közösen csomagajánlatok kidolgozásán munkálkodik.

Az új e-EXPERT Hydrogen modellel a PEUGEOT az energetikai kihívás megoldásában fontos szerepet játszó márkaként pozicionálja magát.

forrás: Peugeot.hu

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb