fbpx

Magyarországon a DS 7 Crossback

A DS modelleket korábban a Citroën hálózat értékesítette, azonban 2018. december 1-jétől már kizárólag DS bemutatótermekben történhet a modellek forgalmazása. 2018 végén a márka mintegy 370 értékesítési ponton volt jelen a világ különböző pontjain, hálózata gyors ütemben bővül. Budapesten az Emil Frey csoport vállalta, hogy megépíti a szabványoknak megfelelő DS STORE-t, amely a mai napon nyitotta meg kapuit.

A DS 7 Crossback impozáns, függőleges orr-részében tökéletesen kifejeződik az autó karizmája. A hatszögletű DS Wings hűtőrács gyémánthatású, újfajta mintázattal készül. Az első és hátsó oldalfalak határozott élei teszik hangsúlyossá az autó oldalsó vonalvezetését, hátul, az ívelt csomagtérajtó pedig letisztult hátsó megjelenést eredményez. Az első fényszórók csiszolt ékkövekre emlékeztető LED moduljai a DS Active LED Vision nevet kapták, az ajtó nyitásakor bíborszínű fénnyel világítanak, majd 180°-ban elfordulnak.

Az avantgárd hangulat a belső térre vonatkozóan is igaz, ahol két 12 colos képernyő kapott helyet, ami egyedülálló ebben a szegmensben. Az egyik képernyő megkönnyíti a navigációt, kezeli a multimédiás felületet, valamint a DS Connect és a Mirrorscreen teljes kínálatát. A személyre szabható másik képernyő a digitális műszercsoportot foglalja magában, az érintőképernyőt modern design és egyszerű használhatóság jellemzi.

Az autó külső méreteinek, valamint a formatervezők és a mérnökök munkájának köszönhetően a vezető és az utasok minden eddiginél nagyobb helykínálatot és kényelmet élvezhetnek. Különösen igaz ez a hátul ülő utasokra, akik számára a legjobb luxuslimuzinokhoz méltó kényelmes testhelyzetet biztosító belső tér áll rendelkezésre, a csomagtér alap űrtartalma 555 liter.

DS SAFETY : éberség minden pillanatban

Hosszú utakon a figyelmetlenség gyakran eredményez veszélyes helyzeteket. A DS SAFETY hat fő funkcióval teszi biztonságosabbá a vezetést : DS NIGHT VISION, DS DRIVER ATTENTION MONITORING, DS ACTIVE LED VISION, aktív holttér-figyelő, automata vészfékezés, táblafelismerés.

DS NIGHT VISION : látni az éjszakában

A vezetőnek optimális látási viszonyokat biztosító DS NIGHT VISION jobban beláthatóvá teszi az utat. A hűtőrácsba beépített infrakamera 100 m távolságig érzékeli az úttesten a gyalogosokat és állatokat. A vezető a digitális műszercsoport kijelzőjén tudja megjeleníteni a gépkocsi környezetét, ahol a veszélyek sárgával, vagy pirossal bekeretezve láthatók, a veszélyesség függvényében. Az így kapott figyelmeztetésre a vezető időben tud reagálni.

DS DRIVER ATTENTION MONITORING : a figyelmetlenség kivédése

A DS 7 Crossback modellen rendelkezésre álló technológia segítségével ma már kimutatható a vezető éberségének csökkenése. A DS DRIVER ATTENTION MONITORING a kormány felett elhelyezett infrakamerán keresztül három jelre figyel: a szemekre a fáradtság miatt (pislogás), az arcra (a tekintet iránya) és a fejmozgásokra a figyelmetlenség miatt, valamint az autó iránytartására a sávelválasztó vonalakhoz viszonyítva (az iránytól való eltérések, elkormányzások).

Amint a DS DRIVER ATTENTION MONITORING valamilyen rendellenességet észlel a három tényező egyike tekintetében – nem egyenletes, imbolygó mozgás vagy pislogás, melyek a vezető fáradtságát jelzik –, automatikusan kibocsát egy hangjelzést, és egy figyelmeztető üzenet jelenik meg a középső képernyőn. A rendszer nappal és éjszaka egyaránt működik.

DS ACTIVE SCAN SUSPENSION :  a 21. századi DS felfüggesztés

Előrelátónak lenni, ez a DS ACTIVE SCAN SUSPENSION vezérelve. Ezt szolgálja a szélvédő mögött elhelyezett, az első és a hátsó tengellyel elektronikus kapcsolatban álló kamera, valamint a négy helyzet jeladó és a három gyorsulásmérő, melyek elemzik az út típusát és a DS reakcióit (sebesség, kormányállás-szög, fékerő stb.). Ezeket az adatokat valós időben továbbítják egy számítóegységnek, amely külön-külön fejti ki hatását az egyes kerekekre. A kapott információk alapján a számítóegység folyamatosan szabályozza a rugózást, keményebbre vagy lágyabbra állítva be azt. A rendszer érzékeli az úthibákat az autó előtt (5m), és a lengéscsillapítók folyamatos vezérlésével kivédi azok hatásait.

E-TENSE hajtáslánc: hibrid a DS felfogásában

A DS 7 Crossback 2019 őszétől rendelhető hibrid hajtáslánca a következő elemekből áll:

– egy 200 lóerős benzinüzemű, belső égésű motor,

– két 80 kW-os villanymotor (egy elöl, egy hátul)

– egy elektromos működtetésű, nyolcfokozatú automata sebességváltó, amely a belső égésű motor és a villanymotor közé, az első tengelyre keresztben van beépítve,

– egy 12-13 kW/h kapacitású, 90 kW teljesítményű kompakt lítium-ion akkumulátor, amely a padló alatt van elhelyezve,

– egy elektromos motorral ellátott hátsó tengely, amely kiemelkedő teljesítményt biztosít az összkerékhajtású változatoknak.

A két villanymotor által a belső égésű motornak biztosított többletenergia (egyenként 80 kW, együttesen pedig akár 90 kW) 300 LE összteljesítmény leadását teszi lehetővé. Háromféle üzemmód lehetséges: 100%-ban elektromos (ZEV), hibrid a hosszabb utakhoz (HEV) és kombinált (SPORT). Ez a technológia lehetővé teszi az akkumulátor töltését lassítási fázisban vagy a gépkocsi fékezése közben. A 100%-ban elektromos hajtás használatakor a 12-13 kW/h-s akkumulátor akár 50 km hatótávolságot biztosít. 16 A-es hálózatból a töltés 4,5 óra hosszat tart. Egy 32 A-es aljzatba csatlakoztatott 6,6 kW-os töltővel a töltési idő gyorsított módban kevesebb mint 2,5 órát vesz igénybe.

A DS 7 Crossback motorkínálatában az E-TENSE hibrid mellett öt belső égésű, erős, nyomatékos és hatékony motor (Euro 6.2) szerepel, és a legújabb generációs, nyolcfokozatú új automata sebességváltó (EAT8):

  • 3 benzines (THP 225 S&S EAT8, THP 180 S&S EAT8, vagy PureTech 130 S&S BVM6
  • és 2 dízel (BlueHDi 130 S&S BVM6, illetve EAT8, vagy BlueHDi 180 S&S EAT8)
    A felsorolt különböző motorok a legkiforrottabb technológiákat kínálják (200 bar befecskendezési nyomás a THP motornál, Stop&Start rendszer stb.), melyek a szegmensen belül a legjobb szintű CO2-kibocsátást biztosítják.

Nyolcfokozatú automata sebességváltó (EAT8): világpremierként a DS SUV-ben

Az EAT8 (Efficient Automatic Transmission) jóval többet nyújt egy nyolcfokozatú sebességváltónál. Többek között az új sebességváltás-vezérlésnek köszönhetően alacsonyabb fogyasztást és nagyobb vezetési kényelmet biztosít. Az önvezető funkciókkal is kompatibilis, melyekkel a DS 7 Crossback szintén rendelkezik.

A márka új zázszlóshajói a franciaországi Mulhouse-ban, valamint a Kínában található Shenzhen-i gyárban készülnek. Magyarországon 8.990.000 forinttól indul a modell ára PureTech 130 benzines motorral, hatsebességes manuális váltóval, Elegance felszereltségi szinten. A csúcsot a plugin hibrid érkezéséig a BlueHDi 180 erőforrással szerelt, 8 sebességes automatával ellátott Prestige-szintű kivitel képviseli.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb