fbpx

Lendületes kis méregzsák – Suzuki Swift Sport 1.4 Hybrid 48V teszt

Izgatottan vártam, ezt a tesztautót, hiszen régebben, még az MX5 vásárlása előtt a Swift Sport egy korábbi változata is a kalapban volt, de végül a Mazda mellett döntöttem, a többi pedig már történelem…

A mild hibrid Swift Sport kulcsának és a papírjainak átvétele után, az autóhoz érve szerelem volt első látásra… A Napsárga metál fényezés azonnal megfogott, a belső tér megtartott, aztán beindítottam és elszabadul a bennem lakozó kisgyerek…

A Suzuki Swift Sport 1.4 Boosterjet Hybrid 48V külseje

A korábbi modellhez képest szinte alig változott valami. A normál Swifthez képest viszont nagyon is sokban különbözik. Szemből nézve sokkal morcosabb, a hűtőrács sportosabb mintázatot kapott, azzal a kis kasztni túlnyúlással pedig már-már dögösnek mondanám az orr részt, a keskenyre szabott LED projektor fényszórók mutatósak és hasznosak is egyben. Az alattuk látható él, és a ködlámpák körüli  vonalak markánsak. A karbon mintás műanyag splitter és az oldalszoknyák  igényesek.


Oldalról nézve zömöknek tűnik és jól néz ki a rikító sárga mellett a fekete A – és B oszlop, na meg a hátsó ajtó fekete részébe rejtett kilincs, a C oszlopon keskeny sávban kúszik a hátsó ablakhoz a fekete, amely a légterelő alatt fonódik össze a sötétített hátsó ablakkal. Az ajtók alján végighúzódó él hangsúlyos, akárcsak a hátsó lámpák felső sarkából érkező vonal, amely szépen eltűnik a hátsó ajtókban, többek között emiatt tűnik szélesnek a kasztni.


A hátulján található dupla kipufogó és a diffúzor szerű műanyag szintén a Sport változat kiváltsága. Feljebb virít a Hybrid és a Sport felirat egymás alatt. Nos, elsőre fura lehet, de hát működik, hiszen rallycrossban már hazánkban is versenyeznek hybrid hajtásláncú Swiftekkel, igaz az nem gyári konstrukció, de elég látványosan veretik.  Bennem inkább kíváncsiságot ébresztett, mint kételyt…

Méreteit tekintve egyáltalán nem nagy ez a hothatch, ugyanis csak 3890 mm hosszú, 1735 mm széles, 1495 mm magas, ehhez pedig 2450 mm-es tengelytáv társul.

A Suzuki Swift Sport 1.4 Boosterjet Hybrid 48V belseje

Az ajtót kinyitva először a „Sport” feliratú fűthető kagylóülések tűntek fel, amelyek nagyon kényelmesek, ráadásul még oldaltartásuk is van. Én komfortosan éreztem magam benne, viszont egy kicsit izmosabb, nagyobb termetű embernek már kényelmetlen az ülés. A vezető oldalon az ülés magasságát is lehet állítani, a jobb egyben csak előre és hátra mozog.

Az alul lapított, zongoralakkba mártott sportos kormány kellemes tapintású, a vörös varrással pedig jól néz ki. Gombok is akadnak rajta bőven, de nem zavaróan sok, a lényeges dolgokat lehet innen vezérelni. Bal oldalon a térd magasságában kapott helyet a sávelhagyásra figyelmeztető, ráfutásgátló, parkoló radar, ESP és a Start-Stop rendszer kapcsolói. Utóbbi esetében zavaró, hogy a  rendszer hideg motor esetén is leállítja az autót, ami nem segíti elő az olaj hőmérsékletének növekedését, na meg addig a fűtés sem megy normálisan, amíg nem üzemmeleg a technika.


A kormány mögött található óracsoport kialakítása nagyon tetszik. Különleges, hogy a fordulatszám mérő piros, míg a km/óra számlapja szürke hátteret kapott. Ezekben, analóg mutatók jelzik a hűtőfolyadék hőmérsékletét és az üzemanyagtank szintjét. A köztük található álló tájolású, színes kijelző már ismerős volt a Vitarából. Itt azonban mások jeleníthetők meg rajta. Az energia áramlásán kívül a fogyasztás, a gáz- és fékpedál állása, az olaj hőfok és a turbó állapota is látható. Én az utóbbit raktam ki, mert az olyan versenyautós…A műszerfal közepén, a két légbeömlő helyén el tudnék képzelni két analóg egységet, ami mondjuk az olajat és a turbót mutatná… De ez az én perverzióm.  Az alatta található érintős infotainment kijelző, ugyanaz mint a többi Suzukiban, de megspékelték annyival, hogy ez kicsit a sofőr felé van fordítva. Sokat nem nyomkodtam, az Apple CarPlay-nek köszönhetően nem kellett, és ebben jól is működött, nem kapcsolt szét. Szokásommal ellentétben nem is hallgattam zenét benne, pedig jól szól a rendszer, de valahogy nem kívántam most. A klíma vezérlőpanelje nekem tetszett, ízléses kialakítású és könnyen használható, ugyan egy zónás, de valahogy nem hiányzott. Alatta USB és szivargyújtó csatlakozó található.


A szokott helyen lévő 6 sebességes manuális váltó tetszett, jól hangolták, kellően hosszú fokozatok vannak. Nem mellesleg ez az egyetlen Swift, ami 6 gangost kapott, a többiben eggyel kevesebb van. A váltószoknya piros varrása mutatós és sportos. A kardánalagúton kialakítottak 3 pohártartót, ami nem árt, de egy könyöklőt el tudtam volna fogadni, a hátsó helyett.

Ami az anyagminőséget illeti, elég vegyes érzéseim vannak, a méretesebb felületeken a szokott Suzukis könnyen tisztítható műanyag dominál, a sűrűbben tapogatott részek viszont igényesebb anyagokat kaptak. A piros műanyag elemek és a varrások fokozzák a tüzességet,  de túlzó. A hátsó üléssor kb. 185 cm-ig kényelmes, e fölött problémák lehetnek a fejtérrel. Az üléspozíció és az utazás élménye jóval fapadosabb, mint elöl. Csomagtartója 265 literes.

A Suzuki Swift Sport 1.4 Boosterjet Hybrid 48V hajtáslánca

A Suzuki háza táján bekövetkezett hibridizáció a Sport Swiftet sem kerülte el. Itt sokak felszisszenhetnek, mondván, hogy régen minden jobb volt stb… Ez van, ezzel jár a haladás, szóval ebben kell megtalálni a szépséget, és lássuk be, azért lehet találni benne, már ha nyitott rá az ember.Plusz pont, hogy nem a sima Swift 12 V-os rendszerét, hanem az SX4 S-Cross-ban és a Vitarában található 48V-os rendszert kapta meg. Mivel mind a kettővel eltöltöttem 1-1 hetet így bátran kijelenthetem, hogy azokban is jól működött, meg voltam elégedve, ezt az 1020 kg-os hothatch-et ( igen, nehezebb lett a korábbihoz képest az akkuk miatt) valósággal repíti az orrában található négyhengeres, 1,4 literes Boosterjet, amely a korábbitól eltérően nem 140, hanem csak 130 lóerős. Ehhez kapott egy 8 amperórás, 48 voltos rendszert, ami egy Integrált Indítógenerátorból (ISG), egy 48 voltos lítiumion-akkumulátorból és egy 48-12 voltos DC/DC konverterből áll. Az ISG lassításkor áramot fejleszt, amely a jobb első ülés alatti  akkumulátorban tárolódik. Mivel villanymotort nem tartalmaz, így nem képes tisztán elektromosan közlekedni, a fékezéskor termelődött energiát leginkább a stop/start rendszer selymesebb működésénél és az autó dinamikájában figyelhetjük meg. Az indítógenerátor 10 kW-ot és 53 Nm nyomatékot tud. Így, a már említett lóerőhöz 235 Nm nyomaték társul. A súly- lóerő aránya nem rossz, és kellően nyomatékos is. 

A Suzuki Swift Sport 1.4 Boosterjet Hybrid 48V  vezetési élménye

A gyári adat szerint 9,1 másodperc kell neki a 0-100 sprinthez, viszont ez jóval kevesebbnek tűnik a nyomatékos motor miatt. Szóval ez nem Dominic Toretto 8 másodperces autója, ennek ellenére én imádtam. Kényelmes üléspozíció, kellően, már-már túl feszes futómű, amely nem igazán szereti a kátyúkat és rosszabb minőségű mellékutakat. Könnyű kormányzás, bár el tudnék viselni valamivel több visszajelzést. A megállással sincs baj, a fék nagyon direkt módon reagál.

Elöl MacPherson, hátul csatolt hosszlengőkaros futóművel egész jó kanyartempója van, ha kicsit elnézzük az ívet, akkor enyhe orr tolással jelzi, hogy ez picit sok lesz, de nem akar leesni az útról. A mild hibrid rendszernek köszönhetően dinamikusan lehet előzni vele, ez a kis rásegítés pont arra jó, hogy a turbólyuk kisebb legyen. Ha lepadlózod képes megindulni, de igazán akkor ugrik, amikor nyit a turbó, viszont 4000-es fordulatnál még húz. A váltó nagyon tetszett, pontos és gyors, olyan amilyennek lennie kell egy sportosabb technikában. 

A vezetést támogató rendszerek között található ráfutásra figyelmeztető rendszer, ami ugyan idegesítően csipog néha, nagyon is hasznos. Emellett a sávelhagyásra figyelmeztető és sáv tartó mellett adaptív tempomat is került bele. Ráadásul még parkoló radart és tolatókamerát is kapott a kisautó, ami hasznos, viszont sötétben nem annyira jó a képe, így ajánlatos a tükröket is nézegetni.Ha egyetlen negatívumot kéne említenem, akkor az a hang, vagyis annak hiánya. Sokat dobna rajta, ha lenne egy minimális dörmögése, de hát a károsanyag kibocsátási normák elvették tőlünk a visszaváltásnál előforduló durrogás élményét is. Bent, mintha lenne egy kis hangja, de kint semmi. Autópályás 130-as tempónál pedig ezt is elnyomja a szélzaj. 

Állítólag a mild hibrid rendszernek köszönhetően a korábbiakhoz képest csökken a fogyasztása. Gyári adat szerint 5,6-6,5 liter között is tud kortyolni, na nekem ezt nem sikerült elérni, sportosan hajtva 7,5 literes átlagot sikerült összehozni, vegyes használat mellett. Ez szerintem elfogadható az élményért cserébe, amit nyújt. 

Így fest a matek a Suzuki Swift Sport 1.4 Boosterjet Hybrid 48V esetében

2021 február elején a WD60 kódjelű modell listaára 7 740 000 Ft, ez a kedvezményekkel 7 240 000 Ft-ra csökkenthető. Mindenki döntse el, hogy elfogadható-e az árfekvés cserébe az élményért… Egyetlen felszereltséggel érhető csak el, extraként a 70 ezres metálfény kérhető.

A Suzuki Swift Sport 1.4 Boosterjet Hybrid 48V-ról röviden 

Összességében nagyon tetszett az autó, mind külsőre, mind belsőre. Sportos és dinamikus, élmény volt vezetni. Ebben az árkategóriában szerintem egy elfogadható élményautó, amit a mindennapokban is lehet használni. 

Az eddigi tesztautók közül nem sok volt amire azt mondtam, hogy ezt tényleg elfogadnám, na ez pont olyan volt! 

Kövess minket Te is

YouTube:
tesztelok.hu csatorna

Facebook:
https://www.facebook.com/tesztelok.hu

Instagram:
https://www.instagram.com/tesztelok.hu/

Teszt/fotók: Háfra Zsolt
A tesztlehetőségért köszönet a Magyar Suzuki Zrt.-nek.
A tesztünket a Duna Autó Zrt. támogatta!
A fotózás helyszínét a Hungaroring Sport Zrt. biztosította, köszönjük.A tesztautókat LotusCleaning termékekkel takarítjuk és ápoljuk!

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb