fbpx

Lamborghini Veneno – talján álomvas

Alapból ritka jószág a Lambó, ám a Venenoból tényleg csupán pár darab készült és azok többsége is milliárdosoknál landolt. Arra is minimális az esély, hogy lássunk egyet élőben, pedig igazán impozáns látványt nyújt a sportautó.

A gyár 50. születésnapjának alkalmából megalkotott modell 2013-ban, a Genfi Autószalonon mutatkozott be a nagyközönség előtt. A meglehetősen szokatlan, de mégis izgalmas külsővel rendelkező Venenoból, akkor összesen négy darab készült. A nulladik példány a gyártónál maradt, a másik hármat pedig átszámítva közel egymilliárd forintos árcédulával látták el, azonban vevők így is akadtak, gyorsan elkapkodták a ritkaságokat.

veneno1

Az Aventadornál több mint 1.2 mázsával könnyebb, 1450 kilogrammos jármű karosszériája műanyagból készült, melyet szénszálmerevítéssel tettek masszívabbá. A Veneno  6.5 literes, V12-es szívómotort kapott, a 750 lóerős teljesítmény 2.8 másodperces százas sprintet tett lehetővé, a legmagasabb elért sebessége pedig egészen elképesztő, 355 kilométer/óra volt a gyári adatok szerint.

Bár sokan kifogásolták a különleges gép megjelenését, a gyár bejelentette egy újabb széria legyártását, és milyen jól tette. A roadster típusból kilenc darab készült, műszaki paraméterei majdnem teljes egészében megegyeztek a kupé kivitelével, minimális (0.1 másodperc) gyorsulásbeli különbség volt a kettő között, illetve a nyitott változat 40 kilogrammal nehezebb volt. A Red Veneno fényezéssel bemutatott Lambó 3.3 millióba került, azonban ez sem akadályozta meg a pénzes vásárlókat, hogy lecsapjanak a második széria minden egyes darabjára.

veneno2

Ugyan a Veneno hétköznapi autóként semmiképp nem vehető számításba, befektetésnek tökéletes választás lehetett egyeseknek, ugyanis már a megjelenését követő évben 5.7 millió euróért hirdették az egyik roadstert, és vélhetően az évek múlásával ez az összeg még inkább felfelé fog majd kúszni. Arra persze ne számítsunk, hogy hétvégén az egyik szupermarket parkolójában összetalálkozunk vele, de abban biztosak lehetünk, hogy hallunk még az exkluzív Lamborghini felől.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb