fbpx

Különleges GR HV SPORTS koncepció a Toyotától

Egy igazi különlegességgel, a GR HV SPORTS Concept hibrid sportautó tanulmánnyal készül a Tokiói Autószalonra a Toyota. A koncepció új, eddig csak a Lexus révén a prémium kategóriában megismert megközelítést kínál az autózás örömének átéléséhez, mivel a sportkocsik izgalmát egy öko-autó környezetbarát működésével ötvözi.

Az autó első ránézésre a TOYOTA GAZOO Racing csapat TS050 Hybrid versenygépére emlékeztet, ami a Hosszútávú Világbajnokság (WEC) mezőnyében versenyez, de akár a GT86 utcai sportautó gonosz ikertestvére is lehetne, azzal a különbséggel, hogy ennek a sportautónak a belsejében környezetbarát hibrid szív dobog. A klasszikus targatető ötlete a Toyota legendás, nyitott tetős sportautóitól, a Toyota Sports 800 (más néven Yotahachi) és a Supra modellektől származik. A tanulmányt az a THS-R (Toyota Hybrid System-Racing) rendszer hajtja, amit a TS050 Hybrid versenygépben tökéletesítettek.

GR HV SPORTS

Dizájn

A vérbeli sportkocsik funkcionalitását megtestesítő GR HV SPORTS modell LED fényszórói, alumínium keréktárcsái és hátsó diffúzora a TS050 Hybrid látványát idézik. A dizájn egyértelmű utalás a Toyota jelenlétére a motorsportban. A matt fekete külső fényezés hatásosan hangsúlyozza ki az autó erejét és agresszivitását.

Utastér

Az automata sebességváltó üzemmód-választókapcsolói a középkonzolon kaptak helyet, ami versenyautós hangulatot teremt. A motorindító gomb érdekes helyen, a váltókar tetején található.

GR HV SPORTS

A vezetés öröme

A vezető egy telivér sportkocsiban élvezheti a THS-R rendszer teljesítményét, miközben átéli a targatető nyújtotta szabadságérzetet. Az autós egyetlen gombnyomással átkapcsolhat manuális üzemmódba, és ilyenkor a hatfokozatú manuális váltómű karja egy hagyományos H-kulisszában mozog (az autó egyébként automata). A hibrid akkumulátor az autó tömegközéppontjának közelében kapott helyett. E súlyos alkatrész ideális elhelyezésével tovább javult az autó sportos karaktere.

A legfontosabb műszaki adatok:

Név Hosszúság (mm) Szélesség (mm) Magasság (mm) Hajtás módja Ülések száma
GR HV SPORTS tanulmány 4.395 1.805 1.280 Orrmotor, hátsókerékhajtás 2
ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb