fbpx

Közzétették a Tesla Motors szabadalmait

Első hallásra talán furcsa lehet a döntés, hiszen egyáltalán nem jellemző egy nagy cégre, hogy kiteríti ütőkártyáit, de jobban belegondolva ez a lépés is segíthet az elektromos autók kultúrájának kialakításában. Talán az eddigi vetélytársak összefogásával elindulhat egy folyamat és végre a valódi konkurenciára összpontosulhat a figyelem.

De mi is az igazi ellenfél? Elon Musk, a Tesla Motors vezérigazgatója szerint nem feltétlenül a többi elektromos autót gyártó cég, hanem inkább az üzemanyaggal közlekedő járművek előállítói. Előbbi piaca ugyanis még apró és néhány kivételtől eltekintve ingatag lábakon áll, utóbbi pedig annak ellenére is uralja a terepet, hogy már régen megvan a fejlettebb technológia.

6_12tesla

A Tesla Motors a néhány kivétel egyike, stabil helyzetüknek és növekvő elismertségüknek köszönhetően olyan ötleteket is megvalósíthatnak, melyekre más még véletlenül sem gondolna. Ilyen a szabadalmak megosztása, melynek lényege, hogy a jelenleg egyhelyben toporgó szegmenst kissé felrázza. A szabadalmak felhasználásáról ugyan egyeztetni kell a céggel, de ezért cserébe nem kérnek anyagi ellenszolgáltatást. Hogy miért jó ez a Teslának? Egyrészt forradalmi ötlet, mivel a cég neve ezzel hatalmas körben válhat ismertté, másrészt megakadályozzák, hogy más nagy autógyártók a későbbiekben ellőhessék ugyanezt a taktikát. További előny lehet, hogy a közeljövőben számos együttműködés valósulhat meg, akár a Tesla is olyan fejlesztések birtokába juthat, amely előreviszi a közös ügyet, az elektromos autók forradalmát. Szintén a cég malmára hajthatja a vizet, hogy a program segítheti a tehetséges fejlesztők, mérnökök munkáját, sőt, akár maga a Tesla Motors is felfedezheti ezáltal a jövő géniuszait. Persze fontos megemlíteni, hogy csak olyan projektekhez használhatóak fel a szabadalmak, amelyek a jó cél érdekében születtek.

6858583426_1f003ea519_z

Elon Musk a több ezer elérhetővé tett szabadalomtól az elektromos autók piacának drasztikus fejlődését várja, ha pedig beválik a húzása, azzal cége is csak jól járhat. Gondoljunk bele, a szabadalmaknak köszönhetően beinduló fejlesztések és az ennek következményeként megszaporodó elektromos autók valamilyen módon mind magukon hordják majd a Tesla jegyeit, arról nem is beszélve, hogy az amerikai cég által létrehozott és egyre inkább sokasodó töltőállomásokat fogják használni. Az európai és a hamarosan bekövetkező ázsiai nyitás pedig még inkább megdobhatja a cég ismertségét. Ha beválik a terv, akkor akár már néhány éven belül eljöhet az a pont, amikor a Tesla Motors és a közeljövőben csatlakozó számos kisebb pillére hatalmasat „robbant” a piacon. Tehát mielőtt azt gondolnánk, hogy a szabadalmak megosztása csupán egy milliárdos üzletember hóbortja, próbáljunk meg egy kicsit az ő fejével is gondolkodni. Könnyen beláthatjuk, hogy ezek évek alatt megtérülő, előre kigondolt és eljátszott forgatókönyvek, melyek hatalmas technológiai és anyagi lehetőségeket rejtenek magukban.

A képek a flickr.com, valamint a wbrz.com oldalakról származnak.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb