fbpx

Mercedes-Benz A160 teszt – Kicsi csillag

Igaz, ez nem az a típusú Mercedes, amit megbámulnak az utcán, de attól még ugyanúgy tetten érhető benne a német származás. A 16 éves A-osztályos még ma is jól mutat, ráadásul teljesen egyben van.

001 (1)

Pedig őszintén szólva nem ezt vártuk, a legkisebb Merciről nem sok jót hallottunk idáig, sokan megbízhatatlan konstrukciónak tartják, ám mi ennél a példánynál nem tapasztaltunk gondokat, a tulaj is megerősítette: nem lett széthajtva a kisautó. Hogy is lett volna, mikor összesen van benne 124.000 kilométer, ráadásul Magyarországon most került a második gazdájához (2 évesen hozták be az országba). Erről az autóról simán elhisszük, hogy évente csupán párezer kilométert futott.

A szóban forgó A160-as lelke egy 102 lóerős, 1.6-os benzinmotor, az autó tömege 1040 kilogramm, az aszfaltot nem fogja felszaggatni, de elviselhető a dinamikája, igaz a fogyasztása mai szemmel nézve nem egy álom, 7-8 liter körül eszik átlagban. Ami nagyon nagy előnye, az a mérete, a gazdája bevallotta, hogy azért ezt a négykerekűt választotta, mert ezzel könnyedén befér a garázsba, sőt, manőverezni is jó vele, ezt mi is alátámaszthatjuk. Az üléspozíció talán nem a legjobb, kicsit magasan ülünk, de idővel valószínűleg ezt is meg lehetne szokni.

001 (3)

Az ötgangos váltó kifogástalanul működik, pontosan kapcsolható, a fékek szintén biztosak, a futómű viszont elég feszes, a kemény ülésekkel együtt kissé nyers érzetet nyújt. Ha már ülések, a belső is újszerű, meglepő módon sokkal nagyobbnak érződik az autó, mint amekkorának kívülről tűnik. A helykínálat megfelelő, a 350 literes csomagtér korrekt méretű, az utastér variálható. Az anyagminőség bizonyos szempontból jó, hiszen a kárpitok, oldalbelsők nem koptak meg,  viszont a kemény műanyagok zörögnek-csörögnek, annak ellenére, hogy ez az A160 túl komoly használatnak sosem volt kitéve. Az Avantgarde-változatba tartozik a klíma, valamint a fűthető szélvédő, és a napfénytető is. A menetstabilizáló szériafelszereltség, a kipörgésgátló és a blokkolásgátló opciós, de tesztalanyunkban megtalálhatóak.

Ugyan ez egy aprócska Mercedes, mégis egészen megbarátkoztunk vele, meghazudtolta korát és hírét, néhány százezerért pedig már hozzá lehet jutni egy épkézláb példányhoz. Második autónak, rövid, vagy akár hosszabb távú utazásra is megfelelő, de csodát nem kell, nem szabad várni tőle.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb