fbpx

Kétkerekű szabadidőjárművek a Peugeot-tól

Az autóiparból merít ihletet a Peugeot kerékpárok legújabb modellcsaládja. A crossover biciklik városban és terepen, hétvégén és munkanapokon egyformán helyt állnak, elektromos rásegítésüket pedig akár egész napos túrákon is élvezhetjük.

Napjaink két legfontosabb autóipari trendje a minél szélesebb körben alkalmazott villamosítás, valamint a szabadidőjárművek töretlen térnyerése. A Peugeot mindkét területen szép eredményeket mutathat fel. A bevezetése óta számtalan szakmai díjban és elismerésben részesített Peugeot 3008/5008 modellpáros mindkét tagja stabil dobogósként teljesít méretosztálya európai eladásaiban, a közelmúltban megújult Peugeot 2008 pedig az egyik legfrissebb, legmodernebb ajánlat a városi crossoverek között. 

Ami a részben vagy teljesen elektromos hajtást illeti, a Peugeot 3008 hálózatról tölthető hibrid hajtásláncot, a Peugeot 2008 pedig akkumulátoros elektromos verziót kínál a fenntarthatóságot és a fejlődést támogató ügyfeleknek.

A villamosított crossoverek sikerén felbuzdulva a Peugeot most szerteágazó tevékenységeinek egy másik területén is megismételte a fejlesztést – négy helyett két keréken. A 138 éves múltra visszatekintő Peugeot Cycles idén nyáron hat új modellt mutatott be, amelyek a túrakerékpárok és a terepsport-kerékpárok előnyeit ötvözik. A háromféle vázzal, kétféle akkumulátorral és háromféle motorral rendelhető modellek a legkülönfélébb elvárásokat elégítik ki. 

A Peugeot Design Lab által megálmodott vonalvezetésű alumínium vázak a Peugeot Cycles franciaországi (Romilly sur Seine, Champagne) üzemében készülnek; a speciális gyártástechnológia zárvány nélküli, robusztus szerkezetet eredményez, a lapos hegesztési varratok a lendületes, egyszerre elegáns és sportos formatervvel harmonizáló magas minőséget kínálnak. A trekking vagy vegyes használatú vázak mellett rugózott vázzal is választhatók a Peugeot eT01 Crossover kerékpárok: itt elöl-hátul 80 mm-es rugóút biztosít kényelmes utazást és stabil úttartást.

Az elektromos komponenseket a Bosch szállítja. Az alsócsőbe integrált lítium-ion akkumulátorok modelltől függően kétféle (400 vagy 500 Wh) kapacitást kínálnak – ezek közös jellemzője, hogy töltéshez könnyen, egy mozdulattal eltávolíthatók, a véletlen kiesés ellen azonban rendkívül biztonságos zárszerkezet óvja őket, még kemény terepen is. Ezekhez kiviteltől függően háromféle motort társítottak: az Active Line 40, a Performance Line 60, a kifejezetten hegyi sportkerékpárokhoz fejlesztett Performance Line CX pedig 65 Nm forgatónyomatékkal könnyíti meg a kerékpáros dolgát. A vásárlók különböző abroncsok és felszereltségi szintek között választhatnak, egy dolog azonban a modellpaletta minden tagjánál azonos: a 110 kilométeres hatótávolság, amivel akár egész napos túrákon is kényelmesen, fáradtság nélkül tekerhetünk.

Az új eT01 Crossover modellekkel teljesnek mondható a Peugeot több mint tíz éves múltra visszatekintő elektromos kerékpár kínálata, amely a tradicionális megjelenésű eLegend modellektől az összehajtható eF01 típuson át a közúti (eR02) és terepversenyzésre (eM02) is alkalmas, professzionális kerékpárokig húzódik. 

Hogy ez utóbbi nem csupán marketing-hírverés, arra bizonyíték, hogy a Peugeot tavaly létrehozta tapasztalt bajnokokból és tehetséges reménységekből álló e-Bike versenycsapatát, akik az elektromos mountain bike világszériában, a World E-Bike Series (WES) bajnokságban álltak rajthoz.

Elektromos kerékpárjainak köszönhetően a Peugeot kivételesen széles skálán nyújt e-mobilitási megoldásokat ügyfeleinek. Ezeknek a fent említett, részben vagy teljesen elektromos szabadidőjárműveken túl tisztán elektromos személy- és haszonjárművek (e-208, e-Traveller, e-Expert és e-Boxer), valamint hálózatról tölthető plug-in hibrid személygépkocsik (508 és 508 SW) alkotják a gerincét. 

A kettő között pedig ott a világ legrégebben (1898 óta) működő motorkerékpár-gyártója, a Peugeot Motorcycles által idén bemutatott e-LUDIX elektromos robogó: egy 20 éves klasszikus modell aktualizált változata, amely 1,6 kWh kapacitású, kiszerelhető Li-Ion akkumulátorával és 3 kW teljesítményű motorjával dinamikusan, zaj és károsanyag-kibocsátás nélkül vezethető a városban.

Jelenleg a Peugeot Magyarországon nem forgalmaz kétkerekű járműveket, a teljes nyugat-európai kerékpár kínálatról az alábbi oldalon találnak részletes információkat:

https://cycles.peugeot.com/

Illusztrációk: Peugeot

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb