fbpx

Jaramában rajtol a Formula 4-es spanyol bajnokság Hideg Ádámmal a mezőnyben

A hétvégén Jaramában kezdődik a Formula 4-es spanyol bajnokság, melynek mezőnyében ott lesz Hideg Ádám gokart világbajnoki ezüstérmes autóversenyző az olasz Cram Motorsport versenyautójával.

Jarama (ESP), April 24-25, 2024 – F4 Spain Test at Circuito del Jarama, Madrid, Spain. Adam HIDEG #35 Cram. © 2024 Niels Broekema/ Dutch Photo Agency.

A Hungarian Motorsport Academy 16 éves versenyzőjének 39 fős mezőnyben kell majd helyt állnia, de ugyanennyi ellenféllel küzdött meg a spanyol pályákon februárban és márciusban lebonyolított Formula 4 Winter Series-ben, a kategória téli felkészülési bajnokságban, melyben két dobogós helyezést ért el, és egy pole pozíciót is szerzett. Az ottani teljesítményének köszönhetően több csapattól is kapott ajánlatot a kaposvári születésű pilóta, aki végül menedzsmentjével közösen a Cram ajánlatát fogadta el. 

Az olasz csapat 1994 óta létezik, megfordult benne több, később a Formula 1-ig jutó versenyző is, így a brazil Felipe Massa, a venezuelai Pastor Maldonado, valamint a spanyol Jaime Alguersuari. Magyarország eddigi egyetlen F1-es pilótája és pontszerzője, Baumgartner Zsolt ráadásul 1999-ben a Crammal volt harmadik a Formula Renault Eurokupában.

Jarama (ESP), April 24-25, 2024 – F4 Spain Test at Circuito del Jarama, Madrid, Spain. Adam HIDEG #35 Cram. © 2024 Niels Broekema/ Dutch Photo Agency.

Hideg Ádám a Winter Series befejezése óta a fizikai felkészülésre és a szimulátorozásra helyezte a hangsúlyt, ugyanakkor két alkalommal is tesztelt a Crammal, legutóbb épp Jaramában, a spanyol bajnokság idénynyitó hétvégéjének helyszínén.

„Nagyon pozitívak a benyomásaim, jól tudunk együtt dolgozni a csapattal. Alapvetően a teszt elején a legfontosabb feladat az volt, hogy megtanuljam a pályát, utána pedig már tudtunk dolgozni az autó beállításain, ugyanis a Cram stábja sem járt még Jaramában, számukra is ismeretlen a helyszín. Volt lehetőség időmérős- és verseny-szimulációra, úgyhogy igyekeztünk felkészülni a hétvégére. A pálya régimódi, valamivel szűkebb, mint az újabb építésűek, van néhány döntött kanyar és vannak benne szintkülönbségek is. De nagyon élvezetes volt rajta vezetni, bár a rázókövekkel vigyáznunk kell, mert eléggé magasak, és ezeket az autókat nagyon megdobják” – mondta Hideg Ádám, aki a spanyol bajnoki mezőnyben már ismert ellenfelekkel találkozik.

Jarama (ESP), April 24-25, 2024 – F4 Spain Test at Circuito del Jarama, Madrid, Spain. Adam HIDEG #35 Cram. © 2024 Niels Broekema/ Dutch Photo Agency.

„A legtöbben a Winter Seriesben is ott voltak, de sokukat még a gokartos időszakból is ismerem, úgyhogy nagy meglepetés nem érhet velük kapcsolatban” – nyilatkozta a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által létrehozott és működtetett Hungarian Motorsport Academy utánpótlás-nevelési rendszer versenyzője, akinek jaramai indulását a ZalaZONE Automotive Proving Ground/Hungary is támogatja.

A mezőnyre Jaramában szombaton egy időmérő edzés és egy verseny, vasárnap pedig egy újabb időmérő és két futam vár.

A spanyol bajnokságban Jarama után a portugáliai Portimao, majd a francia Le Castellet következik, aztán Alcanizban, Valenciában, illetve Jerezben versenyez majd a mezőny, a bajnokság pedig Barcelonában zárul november elején.

Forrás: Hideg Ádám Média

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb