fbpx

Ilyen volt az AMTS 2024-ben

Az autók szerelmeseinek legjobban várt hazai eseménye 18. alkalommal nyitotta meg kapuit a Hungexpo területén.

Mozgalmas hétvégén lehetnek túl az autós újságírók, hiszen akad olyan, aki kiállítóként, akad, aki szakértőként, de a szakmabeliek biztosan jelen voltak Magyarország legnagyobb autós show-ján. A szokásos tavaszi időpontban, ebben az évben március 22 és 24 között, péntektől vasárnapig volt látogatható. Már-már hagyomány, hiszen ez a 18. alkalom, hogy megrendezésre került. A világ különböző pontjairól érkeztek ide tuningcsodák és látogatók egyaránt. Családok, barátok minden évben összefognak, hogy együtt eltöltsenek egy remek napot.

A belépő ára az elmúlt évhez képest 2 ezer forinttal nőtt, 6 ezerről 8 ezerre emelkedett .A jeggyel mint mindig, most is lehetőség volt autót, nyerni, ebben az évben egy átalakított Audi A5 cabriot vihetett haza a szerencsés nyertes.  A Hungexpo felé közeledvén érzékelhető volt, hogy egyre nagyobb a forgalom, több az ember, és néhol fel-fel tűnt és ritka példány az utakon, ezen jeleket összerakva joggal gondolhatta az ember, hogy valami történik a közelben. Parkolni a közelben szinte lehetetlen, megfelelő megoldás lehet a közeli Pillangó lakópark, hiszen onnan kb. 20 perc séta a bejárat. 7 pavilon és 130 ezer négyzetméternyi látnivaló várta az érdeklődőket, különböző tematikával.

Érdemes a helyszín térképét szemügyre venni, mert könnyen el lehet veszni, annyira hatalmas a terület. A hivatalos applikáció segítségével minden hasznos információt elérhetünk. Nemzetközi építésekkel is találkozhattunk a „G” pavilonban. Például itt láthattuk Európa legszebb tuningautójának megválasztott Mercury-t is. Mindenki megtalálja a hozzá legközelebb álló pavilont, hiszen az új, bemutató autókat felsoroltató pavilontól a szupersportautókkal tömött épületen keresztül egészen a retroig minden kategória megtalálható. Az „F” pavilon újdonsággal szolgált, hiszen eddig még nem volt LEGO kiállítás a rendezvényen.

Az új autóknak a „H” pavilon adott otthont. Bemutatkozott Magyarországon a feltörekvő kínai autógyártó, a Nio, melyet Gablini csoport kezdett el forgalmazni. Visszatért a Pappas Auto is, a Mercedes-Benz képviseletében. A klasszikus, veterán autók a „D” pavilonban kaptak helyet. Számos ismert személyiség is tiszteletét tette az eseményen többek között Szujó Zoltán sportriporter, Horváth András autós tartalomgyártó és Vályi István autós újságíró.

Szóváltásba kerültem egy szimpatikus úriemberrel, aki a ’72-es Fiat 500-asát állította ki egyenesen Toscana városából, mely nem mellesleg eladó is volt. Megjegyezte, hogy idézem: „a lányok bugyija ettől az autótól jobban lecsúszik, mint a Poschémtól”. Ezen jót mosolyogtam, valóban olyan érzelmeket vált ki a kis olasz járgány, amit más nem tud. Programok széles választékéban bővelkedhettünk, a legnagyobb tömeget a Drift Show és az Off-Road Show vonzotta.

Azonban, ha az egész napunkat ott szeretnénk tölteni, előbb-utóbb éhesek leszünk. Asort kivárva elég kellemetlen élményben volt részem. Egy kolbász sült krumplival ketchuppal és egy ice teával 8 ezer forintba került. Nem maradhatott el idén sem  Miss AMTS nélkül a rendezvény, melyet minden évben nagy érdeklődés övez. Ebben az évben a királynő @ilicsszimi (Instagram) lett. Egy egész nap talán még kevés is ezen programsorozat és látnivaló teljes bejárására, de nagyjából sikerült. Nap végére megtettem az ilyenkor szokásos 20 ezer lépésemet, tele élményekkel indulhattam haza.

Kijelenthető, hogy minden tekintetben az idei AMTS volt a legnagyobb. Megdöntötte a látogató-csúcsot és a legtöbb kiállító számát is.

A szervezők bejelentették, külföldre terjeszkedik, április 19 és 21 között Torinoban lesz látogatható a rendezvény.

Írta: Barczi Péter

Fotók: Háfra Zsolt / sajtóanyag

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb