fbpx

Ford Eagle Squadron Mustang GT – árverésre építve

A Ford Performance és a drift-bajnok Vaughn Gittin Jr. a brit Királyi Légierő (RAF) 100. évfordulójának tiszteletére közösen építették meg azt az egyedi Eagle Squadron Mustang GT sportkocsit, amit július 26-án a Wisconsin állambeli Oshkoshban árvereznek el a The Gathering jótékonysági aukcióján, hogy a bevétellel a Kísérleti Repülőgép Szövetség múzeumát és ifjúsági programjait támogassák.

Ám az árverés előtt Gittin – valamint a RAF veteránja, Paul Miller, akinek édesapja, ‘Dusty’ 1941 és 1942 között az Eagle repülőszázadban szolgált – még rajthoz állnak a kompresszoros fenevaddal Angliában, a Goodwood Festival of Speed legendás hegyi futamán.

A különleges Mustang alkotóit azok az önkéntes amerikai pilóták inspirálták, akik a brit Királyi Légierő kötelékében az európai és brit légtérben – így Goodwood mezői fölött is – harcoltak, még mielőtt az USA hadba lépett volna a II. világháborúban. Az autó nemcsak a hegyi futamon, hanem a Ford hétvégi kiállításán is látható lesz.

A látványosan agresszív megjelenésű Eagle Squadron Mustang GT karosszériáját a néhai Eagle repülőszázad Spitfire vadászgépeinek terepszínű festése fedi. Az autó karbonszálas karosszéria-szélesítéseit, első légterelőjét, integrált világítással kiegészített felső hűtőrács-toldatát Gittin cége, az RTR készítette, és a Performance Pack hátsó spoilert egy Gurney elem egészíti ki. Az autót első légáram-terelőkkel, egyedi küszöbelemekkel és alsó hűtőrács-diffúzorokkal is felszerelték.

A gépháztető alatt a Ford 5,0 literes V8-asa lapul, aminek teljesítményét 700 lóerőre nyomja fel a 2017-es SEMA kiállításon bemutatott Ford Performance kompresszoros feltöltő kit. A motorhoz egy Tremec hatfokozatú manuális sebességváltó kapcsolódik (ez a Ford Performance rövid váltókarával kapcsolható), és a teljesítményt az ugyancsak a Ford Performance által szállított, erősen tuningolt hátsó futómű adja át a kerekeknek.

Az állítható MagneRide lengéscsillapítókkal, rövid Ford Performance rugókkal és állítható RTR stabilizátorokkal kiegészített RTR Tactical nagy teljesítményű futómű-kit remek útfogást és oldalirányú gyorsulást biztosít. A két részből összeállított RTR Aero 7 kovácsolt keréktárcsákon elöl 285/30 ZR20, hátul pedig 305/30 ZR20 méretű Nitto NT555 gumik feszülnek, így a fenevad mancsai szilárdan markolják az aszfaltot.

Az egyedi bőrkárpitozású utastérbe Recaro versenyautó-üléseket építettek be, amelyeket dombornyomású Eagle Squadron embléma díszít. A váltógomb egy F-35 Lightning vadászgép fémanyagából készült, és késsel vésték rá az Eagle Squadron emblémát, a műszerfalon pedig ugyanez a vésett minta látható azon a plaketten, aminek alumínium anyaga egy eredeti Spitfire vadászgépből származik.

Az Eagle Squadron Mustang GT július 26-án kerül kalapács alá a The Gathering árverésén, amit a Kísérleti Repülőgép Szövetség Repülőmúzeumában rendeznek meg. Az árverés bevételét a múzeum működésére és a szövetség ifjúsági repülőprogramjaira fordítják.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb