fbpx

Fontos időszak előtt a Tesla

Nem lennénk a helyében azoknak, akik a Tesla jövőjét igyekeznek felvázolni, mivel az amerikai gyár folyton meglepetésekkel szolgál, ami általában váratlanul érinti a piacot. Elon Musk egyszerre örülhet és törheti a fejét a jövőn, hiszen rengeteg múlik azon, hogy az elkövetkezendő hónapokban/években hogyan teljesít a cége.

Haszon, veszteség, eladási számok, gyártási kapacitás, tőzsde, partnerek, új modellek. Csupán néhány dolog azok közül, amire nagyon oda kell figyelni mostanában a Teslának a háza táján. Nem csak azért, mert nagyon képlékeny adatokról van szó, hanem azért is, mert a Tesla Motors jövője múlhat a teljesítményen.

fremont

Amit már most tudunk, hogy az elektromosautó-gyártó a harmadik negyedévben szinte darabra pontosan annyi járművet értékesített, mint amennyit a kitűzött cél volt. Annak ellenére is tartani tudták a megrendeléseket, hogy a Fremonti gyár a nyáron egy hónapig parkolópályán volt, ugyanis az új típusok, valamint a gyártás növelése miatt jelentősen át kellett alakítani. (A történethez azért hozzátartozik, hogy a leállás miatt a 2014-re irányzott előállítás nagyjából kétezer darabbal a tervezett alatt marad, de ez jelentősebb gondot nem okoz.)

Szintén bíztató információ, hogy a bevétel nagyjából a tavalyi duplája, azonban ez még önmagában nem elég a nyereség eléréséhez, főleg annak fényében, hogy az új Model S és az X fejlesztése rengeteg pénzt emésztett fel. Rosszabb hír azonban, hogy a Model X tovább csúszik, csupán 2015. őszére készül el. Ez viszont nem szab gátat a Model S terjedésének, mi több, a közkedvelt villanyautóból idén előreláthatólag 33 ezret értékesítenek, amivel megduplázták a 2013-as eladási adatokat. Ugyan a 2015-re kitűzött százezres álomhatár még kissé távolinak tűnik, talán ennek a pozitív hozzáállásnak is köszönhető, hogy a tőzsdén egyenesen szárnyal a Tesla Motors, ami – bár jó hír – még így is veszélyes terepnek számít. Annyi bizonyos, hogy a szűk egy év múlva érkező Model X fenekestül felforgatja majd a cég helyzetét, bárhogy is sikerüljön az új jármű. Ha a Model S-hez hasonló pályát ír le, valamint a pár év múlva felépülő gigagyár is beváltja a hozzá fűzött reményeket, a Tesla vélhetően jó időre beverekedheti magát a prémiummárkák táborába.

fremont2

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a Teslában jelenleg is bíznak, amelynek fő oka, hogy az előzetes várakozásokat jelentősen túlszárnyalták mind üzleti, mind fejlesztési téren. Ha pedig továbbra is sikerül tartaniuk ezt az irányt, 2015-ben még nagyobb előrelépéseknek lehetünk szemtanúi.

Bense Róbert

Használt vagy új autóra kérjen ajánlatot az autotveszek.hu weboldalon!

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb