fbpx

Februárban lesz az új Alpine premierje

Hosszú évek óta fejlesztik a legendás modell utódját, együttműködések jöttek-mentek, sajtónyilatkozatok repkedtek, formatervek, tanulmányok készültek, ám lassan végre pont kerül az Alpine-ügy végére. Méghozzá nem is akármilyen pont.

Hanem egy teljesen új fejlesztés, hiszen a Caterhammel közösen megálmodott, egészen előrehaladott állapotban lévő Renault Alpine A110-50 helyett egy merőben más modell került mostanában a rivaldafénybe. A korábbi elképzelés egy jubileumi koncepcióautónak indult még 2012-ben, amikor is az A110 50. születésnapját ünnepelte, ebből adódik a tanulmány elnevezése is. A Megane Trophy alapjaira épült autó 3.5 literes V8-as erőforrást kapott, ám nem csupán a versenypályákra szánták. A vad paripa sokak tetszését elnyerte, a sorozatgyártás lehetőségét is felvetették, jegyezzük meg: méltó utódja lett volna az A110-nek. Azonban a Caterhammel történő közösködés véget ért, most pedig már biztosra vehető, hogy az Alpine önálló márkanévként éled újra.

a2

Tavaly nyáron a Le Mans-i verseny időpontjához igazítva leplezték le az új tanulmányt, amely az Alpine Celebration nevet kapta, bár vélhetően a végleges elnevezés nem ez lesz, az A120 a legvalószínűbb. Az újraszabott modell esetében a szénszálas karosszéria lehetőségét elvetették – mivel jelentősen megdrágította volna a jelenleg 40-50 ezer eurósra saccolt vételárat -, így nem sikerült a tonna alatti súly elérése, de az 1100 kilogramm miatt sem kell szégyenkezniük a tervezőknek. Főleg annak fényében nem, hogy az alapváltozat is 1.8-as, 250 lovas erőforrást kap, a később érkező erősebb verzió pedig 300 pacival gazdálkodhat majd. A hétfokozatú, duplakuplungos automata váltó pedig a kormányról is kezelhető lesz. Színvilágát tekintve igyekeztek visszanyúlni az elődhöz, a dupla kipufogós, hátsó diffúzorral ellátott sportautó beltere is modern felszereltségekkel lesz ellátva.

a1

A megjelenés időpontja már évekkel ezelőtt is egész pontosan meg lett jósolva, a 2016-os évet célozták meg korábban, ez pedig be is jött, hiszen néhány héttel a Genfi Autószalon előtt, február 16-án mutatják be részletesen, a svájci autómustrán pedig valószínűleg már élőben is meg lehet majd csodálni.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb