fbpx

Csúcson a Peugeot Sport Engineered

A Peugeot még 2020-ban mutatta be különleges és nagyteljesítményű tanulmányautóját, az 508 Peugeot Sport Engineeredet. A környezetbarát családi sportmodell 2021-ben lépett piacra, fogadtatása pedig minden várakozást felülmúlt.

Hosszú és dicsőséges hagyományt építettek fel a Peugeot utcai sportautói. A műfaj képviselői GTI néven váltak halhatatlanná, örökségüket pedig viszi tovább a XXI. század hajtástechnológiáját alkalmazó, villamosított Peugeot Sport Engineered (PSE) almárka. Ennek első képviselője a Peugeot 508 PSE és 508 SW PSE, a márka plug-in hibrid középkategóriás típusának megnövelt teljesítményű, alapjaiban áthangolt kormány- és futóművel szerelt kivitele, amelynek első példányai 2021 tavaszán kerültek az európai márkakereskedésekbe.

A sajtó leplezetlen érdeklődéssel vetette rá magát a modellre, hiszen több éves szünet után kifejezetten sportos modellel jelentkezett a Peugeot, de az is felkeltette a figyelmet, hogy hibrid technológiát korábban csak prémium és luxusmárkák alkalmaztak kifejezetten teljesítménynövelő céllal.

A benyomások egyöntetűen kedvezőek voltak, amit mindennél jobban szemléltet, hogy a patinás brit Autocar magazin évösszegző cikksorozatában a Peugeot 508 PSE szedán is szerephez jutott, mint 2021 egyik legnagyobb jelentőségű újdonsága. Olyan illusztris modellek társaságába került ezzel a Peugeot, mint az 1900 lóerős, négy villanymotoros Pininfarina Battista; a 640 millió forintba kerülő, mindössze tizenkét példányban gyártott Bentley Bacalar; vagy a kőkemény, versenypályára való, mégis rendszámozható Porsche 911 GT3.

Mindez nem meglepő persze, hiszen korábban az újság legnagyobb összehasonlító tesztjében, az Év élményautója (Best Driver’s Car) megmérettetésen is magára irányította a figyelmet. A szaklap szerkesztői szerint az 508 PSE „nem kőkemény élményautó, sokkal inkább gyors, élvezetes prémium utazójármű”, amely a „középpontba helyezi a Peugeot márkát azon autórajongók számára, akik családi modellt keresnek mindennapi használatra.”

Pont ez utóbbi szerepkörben brillírozott a lap tartósteszt-autója, amely igényesen hangolt futóművével és kiegyensúlyozott irányíthatóságával „a legendás francia futóművek legjobb hagyományait kelti életre: lebegni tűnik az út felett, mégis mindvégig pontos kapcsolatot biztosít az aszfalttal.”

Ehhez kapcsolódóan külön elismerésben részesítették a speciális hangolású kormányzást, amely városi forgalomban és dinamikus országúti autózás közben egyaránt kezes volt és közvetlen, anélkül, hogy feleslegesen nehéz vagy ideges lett volna. A képet az autó letaglózó megjelenése tette teljessé, és bár a tesztelők némi kritikát is megfogalmaztak az 508 PSE-vel kapcsolatban – például, hogy túlságosan visszafogott a hangja, ami persze normális használat mellett kifejezetten előny –, abban egyetértettek, hogy a plug-in hibrid hajtáslánc révén végre olyan sportos nagyautó született, amely cégautóként is megállja a helyét.

Hasonlóan vélekedtek a Car magazin újságírói is, akik eleinte attól féltek, hogy az 508 PSE elvész a rengeteg elvárás között: hiszen egyszerre stílusos limuzin, ingázó cégautó, részben emissziómentes ökojármű és nagyteljesítményű sportszedán. A végén azonban arra a következtetésre jutottak, hogy az 508 PSE „nem csupán egy gyors Peugeot, hanem egy nagyon gyors, nagyon jó Peugeot”, amely semlegesen kanyarodik, de gázelvételre diszkréten elindítja a farát, így viselkedését tekintve „sokkal inkább hot hatch, mint sportszedán”, amely rendkívül élvezetesen vezethető szűk, kanyargós országutakon.

A svájci Sport-Auto szerkesztője az országra jellemző domborzati és hóviszonyok miatt érthető módon külön elismeréssel illette az ötletes összkerékhajtási rendszert. Ez ugyanis, bár villanymotorral hajtja meg a hátsó tengelyt, lemerült akkumulátorral is működőképes marad, mivel ilyenkor a benzinmotor gondoskodik a villanymotor áramellátásáról. Noha sajnálta, hogy a tanulmányautóhoz képest „mindössze” 360 lóerő a modell rendszerteljesítménye, nagyra értékelte a koncepció szinte változatlanul átvett stíluselemeit, a kriptonzöld színfoltokat, és persze a futóművet, amely az alapmodellhez hasonlóan a komfort és az úttartás kiváló egyensúlyát nyújtja.

Hogy mennyire kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt a Peugeot 508 PSE, arról a német Auto Motor und Sport összehasonlító tesztje tanúskodik. A hibrid sportszedánt egy koreai és egy német konkurensével – két benzinmotoros, összkerékhajtású modellel – vetették össze, és a végén azért hirdettek győztest, mert így szokás: a tesztelők kénytelenek voltak elismerni, hogy a három modell hajszálnyira van csupán egymástól, és sokkal inkább az egyéni ízlés dönti el, hogy kinek melyik az igazi.

Ez az összehasonlítás foglalja talán leghitelesebben össze, milyen sikeres csomagot állítottak össze a Peugeot mérnökei: az 508 PSE könnyedén tartja a lépést nálánál könnyebb, gyorsabb ellenfeleivel, autópályán éppúgy, mint kanyargós úton vagy akár a versenypályán (ahová persze egyikük sem igazán optimális), ugyanakkor az élményautózás percei után, a mindennapokban jóval takarékosabban, kifinomultabban és környezettudatosabban közlekedhetünk vele, mint egy átlagos sportos nagyautóval.

Peugeot.hu

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb