fbpx

Biztonsági arzenállal jön a Hyundai Kona

A vadonatúj Hyundai Kona modell a legmagasabb, 5 csillagos minősítést kapta a az Euro NCAP független értékelő szervezettől. Ez az eredmény azt mutatja, hogy az új Kona a B-SUV szegmens egyik kiemelkedően biztonságos gépjárműve, mely négy kategóriában is meggyőző eredményt ért el: felnőtt utas, gyerek utas, gyalogos- és biztonsági segéd (rendszerek).

Hyundai Kona

A legmagasabb szintű európai biztonsági előírások teljesítése érdekében, a Kona a legújabb aktív biztonsági- és vezetéstámogató rendszerek hosszú sorát sorakoztatja fel, melynek neve: Hyundai SmartSense. A sávelhagyást megelőző rendszer (LKA) is hozzájárult az 5 csillagos minősítéshez, hiszen minden tesztet sikeresen teljesített. A rendszer 60 km/órás sebesség felett, a gépjármű helyzetét érzékelve figyelmezteti a vezetőt nem szándékos sávváltás esetén. Figyelmeztető jelzést ad, mielőtt a gépjármű átmenne a fehér, szürke vagy kék sávelválasztó felfestésen vagy az úttesten elhelyezett apró rázóköveken (Bott’s dot: apró, kerek, fém, az úttestbe épített rázókövek), hangjelzéssel és vizuálisan is figyelmezteti a vezetőt, mielőtt ellenkormányozna, hogy a járművet a sávon belül tartsa.

Az elülső ütközésre figyelmeztető rendszer, gyalogosfelismerő móddal (FCA) egy olyan, a Konában elérhető fejlett, aktív biztonsági berendezés, mely vészhelyzet esetén figyelmezteti a vezetőt, szükség esetén pedig automatikusan fékez. Az előre felszerelt kamera és radaros érzékelő használatával az FCA rendszer három lépésben működik. Először fény- és hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, az ütközés veszélyének fokától függően vezérli a fékeket, és a legnagyobb fékerőt fejti ki, hogy elkerülje az ütközést, illetve, hogy minimalizálja a kárt, ha az ütközés már elkerülhetetlen. Amennyiben a rendszer gépkocsit vagy gyalogost észlel az autó előtt, akkor 8 km/óra vagy annál nagyobb sebesség esetén aktiválódik.

Hyundai Kona belső

Az Euro NCAP által tesztelt technológiákon kívül a vadonatúj Kona az alábbi biztonsági- és vezetéstámogató rendszereket kínálja: Fényszóró asszisztens (HBA) statikus tompított fényszóró asszisztenssel, Vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszer (DAW), Holttér-figyelő rendszer (BCW) és Mögöttes keresztirányú forgalomfelügyelet (RCWW).

A Hyundai SmartSense aktív biztonsági technológiákon kívül a Hyundai Kona a valódi SUV képességeket is kínálja, köszönhetően a választható négykerék-meghajtásnak. A modell európai értékesítése ebben a negyedévben kezdődött.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb