fbpx

Baljós hírek a Tesla felől

Ősz végéig általában pozitív hangvételű információk érkeztek a Tesla Motors helyzetéről, azonban az elmúlt hetekben erős mélyrepülés volt jellemző a cégre, ami akár komoly válságba is sodorhatja Elon Musk birodalmát.

Nem egyszerű összerakni a Tesláról érkező híreket, sokszor ellentmondásos beszámolók érkeznek, vagy egyszerűen nem látnak a cég stratégiája mögé az elemzők és a sajtóorgánumok. Most azonban más a helyzet, nagyon úgy tűnik, hogy komoly és több oldalról érkező hullámokat kell átvészelnie a Tesla bárkájának.

Az elmúlt hónapokban szárnyaló Tesla-értékpapírok zuhanórepülésén talán meg sem kellene lepődnünk, maga Elon Musk is elismerte, hogy cégét túlértékelik és vigyázni kell a tőzsdei sikerekkel, ugyanis könnyedén visszaüthetnek a sikeres időszakok. Arra azonban valószínűleg a vezérigazgató sem számított, hogy a két és fél hónapja elért csúcs után 25 százalékot esik majd az árfolyam.

teslalogo

Hogy minek köszönhető ez a nagymértékű romlás? Összetett problémahalmaz előtt áll a Tesla vezetősége, ugyanis a világpiaci történések mellett egy konkurens cég megjelenéséről is beszélnek, valamint belső gondok is akadtak mostanában. Kezdjük az elsővel, talán ez az, amivel semmit nem tud kezdeni az amerikai cég: az olaj árának csökkenése. Elon Musk konkrétan egymilliárd dollárt bukott az olajár jelentős zuhanásának köszönhetően, és nem csak a Tesla, hanem a SolarCity papírjai is jócskán gyengültek az események miatt. Az olcsóbb olaj egyértelműen eltereli a figyelmet az alternatív megoldásokról, valószínűleg ennek lehettünk szemtanúi. Ha ez nem lenne elég, az ázsiai piacon is beütött a krach, ugyanis egy dollármilliárdos kínai üzletember, név szerint Csia Jüe-ting azt vette a fejébe, hogy elektromos autók forgalmazásába kezd. Érdemes komolyan venni a szándékait, hiszen már a sorozatgyártás kapujában áll a cég. Ez keresztbe tehet Musk törekvéseinek, aki szerint az ázsiai eladások a jövőben még az Egyesült Államokban elért eredményeiket is felülmúlhatják. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a vállalat kínai képviseletének vezetője, Veronica Wu távozott a cégtől, a Tesla számára a lehető legrosszabb volt az időzítés. Ha figyelembe vesszük a Model X késését, valamint a Model S gyártásának akadozását is, elmondható, hogy rettentően nehéz időszak előtt áll a Tesla Motors, azonban attól nem kell félni, hogy Elon Musk feladja a terveit. Kíváncsian várjuk a válságból kivezető első lépéseket.

Bense Róbert

Használt vagy új autóra kérjen ajánlatot az autotveszek.hu weboldalon!

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb