fbpx

Az eladók 5 fő típusa

Korábban már foglalkoztunk a legjellegzetesebb autóvásárló-típusokkal, most áteveztünk a másik oldalra, és a tipikus eladók közül szemezgettünk. Biztos ti is találkoztatok már hozzájuk hasonlókkal, a kereskedőket viszont most kihagyjuk, velük a következő cikkünkben foglalkozunk. Figyelem, szubjektív sorok következnek!

eladó

A precíz: igazából ő minden autóvásárló álma, hiszen szépen karbantartott autót árul, többnyire reális áron, hiszen a precíz gazda tudja, mennyit kérhet járgányáért a használtautó-piacon. Nem kell félni, hogy koszos, lelakott munkásautót akar ránk sózni, általában többet is elmond szeretett négykerekűjéről, mint amennyi kérdésed lenne azzal kapcsolatosan. Alkudni nem igazán illik nála, kifejezetten irritálják a telefonon feltett „mennyi az alja/mennyit engedsz a felének a harmadából”-féle kérdések.

Aki sokat akar: átlagos autó, drágán hirdetve. Ismerős, ugye? Van sütnivalója, hiszen a hirdetésben minden ideálisnak tűnik, elsőre élőben is, azt az alaposabb átvizsgáláskor vesszük észre, hogy a koccant oldala nem lett lefotózva, a fénykép kedvéért odahelyezett szemellenző állandóan leesik, a műszaki meg csak 6 hónap, a hirdetésben lévő 8 helyett. Alkudni nála kötelező, sőt, talán még maga az eladó is örül neki. Biztosra vehetjük, hogy az alkut is belekalkulálta előzetesen az árba, rosszul nem jöhet ki az üzletből.

Koszos autós: morzsás ülés, ajtó oldalsó tárolórekeszébe tömködött zsebkendők, retekpáncél a karosszérián. Ettől függetlenül könnyen lehet, hogy motorikusan tökéletesen rendben van tartva az autója és minden csereperiódusra odafigyelt, egyszerűen csak nem szeret takarítani, vagy nem ezt tartja a legfontosabbnak. Az ettől a gazdától vásárolt autó takarítás után vagy hatalmas örömet adhat, mert úgy néz ki, mintha új lenne, vagy elkeseredettséget okozhat, amiért a kárpiton lévő kávéfolt mégsem kávéfolt volt, és semmivel sem jön ki. Persze tőle még mindig jobb autót venni, mint attól, aki képes étolajjal lekenni a lökhárítót, csak azért, hogy jobban nézzen ki a képeken a kocsi.

e434a0a1bd268c96dac27ac7926eb41d

Az alkatrészes: autója félig kilakatolva, versenycélokra átalakítva, felújítva itt, rendbe rakva ott. Nem tisztességtelenek a szándékai, egyszerűen csak imád bütykölni, aztán ha elfogy a pénze, megpróbálja eladni az autót. Az esetek többségében feleannyi sem kap érte, mint amennyit költött rá, de aki kifejezetten az alkatrészekre utazik, annak jól jön a félbehagyott reménység. Az eladó ért az autójához, ismeri a hibáit, igyekszik korrekt képet adni a vevőnek, valamint egy teli csomagtartónyi cuccal is ellátja.

A válogatós: tőle egy kicsit mind félünk, ő az a fajta eladó, akinél nem hogy alkudni nem lehet, de ha nem tetszik a képünk, még el is zavar minket a náthásba. Nem adja el akárkinek az autóját, megkérdezi, hogy mire kell, miért kell, hova visszük, fedett helyen lesz-e. Ha úgy érzi, hozzá hasonló vevő látogatta meg, kedvesebb hangnemre vált, de azért bizonygatja, hogy ő a szakértő, mi maximum lelkes kezdők lehetünk. Nehéz jellem, viszont nagyon gondos gazda és ő az egyik legmegbízhatóbb eladó.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb