fbpx

AZ ALPINE F1 CSAPATA HIHETETLEN ELSŐ GYŐZELMET ARATOTT A FORMULA-1 MAGYAR NAGYDÍJON

Az Alpine F1 Team megszerezte történelme első győzelmét a Formula-1-ben a Hungaroringen, köszönhetően Esteban Ocon lenyűgöző vezetésének, amellyel először aratott győzelmet a királykategóriában. Fernando Alonso hősies és egyben sportszerű küzdelem után a negyedik helyen végzett, ami azt jelenti, hogy a csapat a konstruktőri bajnokság ötödik helyét elfoglalva mehet nyári szünetre.

Race winner Esteban Ocon (FRA) Alpine F1 Team celebrates in parc ferme with team mate Fernando Alonso (ESP) Alpine F1 Team. Hungarian Grand Prix, Sunday 1st August 2021. Budapest, Hungary. FIA Pool Image for Editorial Use Only

A nedves időjárási körülmények között is jól rajtolt Esteban és Fernando, sikerült elkerülniük az első kanyarban történt incidenseket. A francia pilóta második helyen hagyta el az 1-es kanyart, Fernando pedig a hetedik helyen követte őt. Ezt követően egy rövid leállás következett, a pályára került törmelék eltakarításának idejére. A 15 perces szünet alatt a pálya száradni kezdett, a pilóták és a csapatok így nehéz döntés elé kerültek, hogy a felvezető kör végén felrakják-e a száraz gumikínálat valamelyik darabját. Végül csak egy autó (Lewis Hamilton) állt fel a rajtrácsra átmeneti esőgumikkal, Esteban és Fernando pedig a mezőny többi tagjával együtt száraz keverékekre váltott.

Az újraindítást követően mindkét versenyzőnek sikerült elkerülnie a balesetet és miután Hamilton kiállt száraz gumikért, Ocon átvette a vezetést. Esteban hamar felvette a megfelelő tempót, Sebastian Vettel Aston Martinja pedig szorosan követte őt.

Vettel egy körrel korábban érkezett a boxba, mint Esteban, de a csapat sima boxkiállásának köszönhetően Esteban megtartotta a pozícióját, és el tudta kerülni az Aston Martin tervezte alávágást.

Race winner Esteban Ocon (FRA) Alpine F1 Team celebrates in parc ferme with team mate Fernando Alonso (ESP) Alpine F1 Team. Hungarian Grand Prix, Sunday 1st August 2021. Budapest, Hungary. FIA Pool Image for Editorial Use Only

Míg csapattársa az élen állt, Fernando dobogós helyért küzdött Carlos Sainz-cal és a támadó Hamiltonnal. A frissebb gumikkal Lewis izgalmas csatát vívott a negyedik helyért Fernando-val, aki lenyűgöző és egyben rendkívül sportszerű védekezésével segítette megtartani Esteban előnyét a hétszeres világbajnokkal szemben. A spanyol végül a 65. körig tudta maga mögött tartani a Mercedest.

Alpine F1 Team celebrates victory for Esteban Ocon (FRA) Alpine F1 Team.
01.08.2021. Formula 1 World Championship, Rd 11, Hungarian Grand Prix, Budapest, Hungary, Race Day.
– www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com © Copyright: Charniaux / XPB Images

Vettel folyamatos nyomása ellenére Esteban megfontolt és hibátlan vezetést mutatott be, megőrizve az első pozícióját egészen a leintésig. Az eredmény kiemelkedő jelentőségű a csapat történetében: Esteban az első pilóta, aki francia autóval és francia motorral, francia versenyzőként győzelmet aratott, Alain Prost 1983-as, a Renault színeiben elért ausztriai győzelme óta. Ez egyben a mindössze hat hónapos F1-es múlttal rendelkező Alpine márka első győzelme a sorozatban.

Fernando Vettel kizárását következtében előállt negyedik helye a korábbi világbajnok Formula-1-es visszatérésének legjobb eredménye, a versenyzőpáros ezzel a királykategória eddigi legjobb hétvégéjét zárta Alpine színekben.

Laurent Rossi, az Alpine ügyvezető igazgatójának nyilatkozata:

Hihetetlenül büszke vagyok és örülök ennek az eredménynek; Esteban-ra, az Alpine-ra, a Renault Csoportra, Fernandóra és az Egyesült Királyságbeli és franciaországi csapatokra, akik fáradhatatlanul dolgoztak az Alpine első győzelméért. Mindenki töretlen kitartásról, elkötelezettségről és szenvedélyről tett tanúbizonyságot, hogy ezt az eredményt elérhessük – nagyszerű csapatmunka volt, különösen Fernandót és az ő hihetetlen küzdőszellemét emelném ki. Megtisztelő számunkra, hogy ennek a hihetetlenül kompetitív sportágnak az óriásai között állhattunk a dobogón. Rendkívüli hét volt: a magyarországi Alpine márkakereskedésünk megnyitásával kezdtük, Fernando születésnapját ünnepeltük, és most egy kettős francia győzelemmel fejezzük be! Ezt a győzelmet még megünnepeljük, majd az Alpine sikereihez inspirációként használjuk a jövőben.”

Esteban Ocon nyilatkozata:

„Forma-1 nagydíj-győztes – ez elképesztő, még mindig nem tudom elhinni. Micsoda pillanat, hajrá kékek! Őrült verseny volt az elejétől a végéig. Rengeteg döntést kellett meghozni, és a csapat ezt nagyon jól végrehajtotta a szerelőstábbal együtt, akik hihetetlen boxkiállást hajtottak végre, ami kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy Sebastian [Vettel] előtt maradjunk. Örülök, hogy tartani tudtam a tempót az első helyen és minden jól működött tegnap. Fernando is nagyszerűen küzdött, elképesztő munkát végzett a csapatért a végén, ami óriási szerepet játszott a győzelemben. Jó volt megosztani vele ezt a pillanatot! Nem tudok eléggé hálás lenni a csapat támogatásáért, a rengeteg munka vasárnap hozta meg gyümölcsét. Nagy köszönet mindenkinek Enstone-ban és Viryben is – ez nekik is szól!”

Fernando Alonso mondta:

„Nagyon hosszú és kemény verseny volt, végig küzdöttünk. A rajt volt a kulcs – kicsit peches voltam, vesztettem néhány pozíciót, de voltak nálam szerencsétlenebbek is. Ez egy kicsit veszélyeztette a versenyünket, de az első öt között szerepelni az év eddigi legjobb eredménye számomra, a futamgyőzelem a csapat számára pedig a lehető legjobb eredmény. Kétségkívül elképesztően fontos szerepet játszik ez a pálya a csapat történetében! Itt arattam az első győzelmemet a Renault-val 2003-ban, most pedig Esteban nyert itt az Alpine színeiben 2021-ben. Nagyon örülök neki és a srácoknak. Nem mindig volt szerencsénk, de a mai nap egyike volt a sikeres napoknak, és ezeket a lehetőségeket ki kell használnunk. Képesek vagyunk tökéleteshez közeli versenyeket hozni, ha a szerencse is velünk van. Voltak hullámvölgyeink, de most már a jövőbe tekintünk, hogy megismételjük a múlt sikereit. Ezek a sikerek nagyot lendítenek rajtunk, motiválnak bennünket, és most mosolyogva mehetünk szünetre.”

Marcin Budkowski, az Alpine F1 Team vezetője azt mondta:

Micsoda hihetetlen eredmény, az első győzelem Esteban és az Alpine F1 Team számára! Esteban elképesztően jó volt, óriási gratuláció az első nagydíjgyőzelméhez. Feszült verseny volt, és végtelenül hosszúnak tűnt. A rajtnál nagyszerű helyzetbe hoztuk magunkat, a verseny során a megfelelő döntéseket hoztuk, a boxutca legénysége pedig két tökéletes boxkiállást hajtott végre. Ezután minden azon múlt, hogy a végéig kitartsunk. Tudtuk, hogy Lewis [Hamilton] veszélyt jelent majd az utolsó körökben, de hatalmas elismerés jár Fernandónak, amiért keményen küzdött, hogy kivédje a támadásait, mert ez sokat segített abban, hogy megvédjük Esteban pozícióját. Láttunk már őrült versenyeket korábban, de az a lényeg, hogy ott legyünk, minden lehetőséget kihasználjunk, és mi pontosan ezt tettük. Nagyon büszke vagyok erre a csapatra, nemcsak azokra, akik velünk voltak a pályán, hanem Enstone-ban és Viryben lévőkre is, mert mindez az elmúlt évek kemény munkájának a gyümölcse. Élvezzük ki a győzelmet, ez ad lendületet a továbbiakhoz is.

forrás: Renault

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb