fbpx

Akik találkoztak Sennával – a Sződy Fivérek visszaemlékezése

Május elsejéről legtöbbünknek a Majális és a munka ünnepe jut eszünkbe. Azonban az autósport egyik fekete napja is ez, sajnálatosan.

30 éve nincs közöttünk Ayrton Senna háromszoros Forma 1-es világbajnok, aki 1994. május 1-én vesztette életét a San Marino-i Nagydíjon, Imolában a Tamburello kanyarban.

Nagyon sok rajongója, csapattársa és nem csak a Forma 1, hanem az egész autósport, és sok-sok millió ember gyászolta. Azonban neve azóta is fennmaradt, szinte nincs is Formula 1-es nagydíj, ahol ne lenne egy sapka, zászló vagy épp megvehető modellautó, ami ne Senna feliratú lenne.

Magyarországon is sokat szerették őt és Senna is szerette a magyar pályát, illetve a futamainkat. Sokan a tribünökről látták száguldani az ikont, de néhányaknak sikerült is személyesen találkoznia Ayrton-nal. Így volt ez a Sződy fivérekkel is:

„1993-ban még igen fiatalok voltunk, 17 és 19 évesek. Még szinte csak akkor kezdtük a belvárosi „hotelezést”, ami annyit jelentett, hogy a többi rajongóval együtt a szállodák előtt vártuk az érkező pilótákat és csapatvezetőket. Fényképezőgépekkel és aláírás mappákkal. Az egyik szállodánál épp láttuk, hogy Senna megérkezett és bement a főbejáraton. Trükkös módon mi is bementünk, de sajnos nem találtuk, ezért visszamentünk a földszintre. A liftből kiszálltunk, oldalra pillantottunk és ott ült Senna az előtérben egy ülőgarnitúrán. Egy pillanatra megálltunk, de azonnal tudtuk, hogy itt a lehetőség: Zsolti öcsém aláírást kért, én fotóztam.” – meséli Szabolcs az akkor történteket. 

„Igen, óriási pillanat volt, ma már fel se lehet fogni. Ráérősen, egy nagyon szép autogramot adott, még a 93-as évszámot is odaírta alá. Megköszöntem, és nagy örömmel, dobogó szívvel léptünk ki a szálloda ajtaján. Nem is folytattuk aznap az aláírásgyűjtést, tökéletes este volt.” – emlékezik vissza Zsolt. 

Ebben az évben a Magyar Nagydíj előtt megjelent egy újságban is a Sződy fivérek rövid története. Talán az utolsó aláírások egyike lehet a testvéreknek adott 1993-as Magyarországon.

Nem kérdés, hogy a fivérek ezután külön figyelemmel követték a következő versenyszezont, hiszen a háromszoros világbajnok egy csúcsautóval a negyedik vb címét szerette volna megszerezni. De jött Imola… .

„Döbbenten olvastuk a hírt az újságban. Sok lapot megvettünk, hiszen az internet még akkor gyerekcipőben járt. Lesújtó volt, és naponta jelentek meg újabb hírek a tragédiáról. Ami az egész hétvégére vonatkozott, hiszen szombaton is történt egy, Roland Ratzenbergerrel. Majd vasárnap Sennát érte végzetes baleset. Aztán az évek múltával ahogy változott a Forma-1, úgy csillapodott a hírérték. Azonban mindig olvashattuk róla. És eltelt 30 év.” – folytatta szomorúan Szabolcs.

„Annak ellenére, hogy más pilótáknak is szurkoltunk korábban sok éven át, Senna neve, teljesítménye mindig is figyelemre méltó volt. 1994 nagy reménnyel indult, minden adott volt egy újabb cím megnyeréséhez. Már soha nem öregszik meg, és ha másként nem, így válhatott legendává… .” – zárta a gondolatokat Zsolt.

A testvérek éveken keresztül, a sportoló iránti tisztelet miatt, viselték versenyautójukon a Senna logót, idén a 30-as számmal. Az élet megy tovább, de emlékezni lehet és kell is. Idén harminc éve vesztette életét Ayrton Senna háromszoros Forma 1-es világbajnok.

In memoriam Ayrton Senna, 1994-2024.

Fotók: Track Racing

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb