fbpx

A téli autómosás csodái

Sár, latyak, hólé, az ezzel járó végtelen mocsok, elég, ha óvatosan ránézel az autódra, már nyakig redvás leszel. És akkor hirtelen kisüt a nap, a koszos autó még koszosabbnak tűnik, a takarítás gondolata pedig gonosz manóként ücsörög a válladon.

Semmi különleges nincs ebben az érzésben, ne szégyelld. Legutóbb pont ugyanígy jártam, mint a légy, aki rárepül a csapdára, és már csak akkor érzi, hogy hülyeséget csinált, mikor kutyaszorítóba került. Mert ugye a téli napsugár első nyalábjaira a rendszerető autósnak átkapcsol valami az agyában, és rohan lemosni a kocsiját. Nem számít, hogy 1.5 órát kell szívni a sorban, arra sem gondolunk sokszor, hogy befagyhat a zár, csak legyen tiszta az autó két egész napra, amikor is újra beüt a pudva.

cikk0

Nos, ücsörögtem a mosó-dugóban, előttem hárommal egy csaj dobálta a százasokat rendületlenül, de csak azokat a fránya ajtókat gőzborotvázta a végtelenségig, aztán végül 30 perc mosás után egy alul totál koszos autóval távozott. A mellette lévő sor elején egy kisbuszt mostak éppen, esőkabátba és gumicsizmába beöltözve, már akkor látszott, hogy ennek soha nem lesz vége. Akkor született meg bennem, hogy nem, ezt soha többet, nincs az az Isten, hogy én ezt így még egyszer. A következő télig soha többet nem csinálok ilyet, aztán majd úgyis elfelejtem az egészet, de addig is álljon itt ez a cikk figyelmeztetésül minden bátor téli autómosó kollégának.

Most felejtsük el azokat, akik télen egy masszív koszpáncéllal rejtik el az autójukat a világ elől, vagy akik a „lázadj a tél ellen, maradj retkes”-féle utat követik – bocsánat a Coelhói magasságokért. Mert azért egy alapos téli kocsikázás után bizony nem butaság lecsapatni a járgányt. Azonban van néhány apróság, amire illik odafigyelni. Kezdjük az elejénél: ha kisüt a nap, bírj magaddal! Hogy miért? Mert mindenki ekkor megy mosni, MINDENKI. Várjuk meg, míg lemegy a láz, sokkal jobb lesz az idegeinknek. A következő: ha lehetséges, várjuk ki a fagymentes időt is. Mert bizony pillanatok alatt jégpálya lesz az autónkból, ha -5 fokban begurulunk az önkiszolgáló mosóba. De ha mégis muszáj mínuszokban menni, a kulcslyukakat érdemes valamivel leragasztani, a kédereket pedig szilikonnal lekezelni, hogy ne fagyjon be az ajtó. Ha már a kezünkben van a gőzborotva, adjunk az autó aljának, a legfontosabb, hogy a sótól megszabadítsuk négykerekűnket. Továbbá, ha végeztünk a mosással, fokozott óvatossággal töröljük le a vizet az autóról, ne legyünk lusták, mert a jég is csúnya dolgokra képes. Lehet, hogy nem lesz makulátlan a végeredmény, de legalább nem eszi meg a só és a mocsok az autót.

6895063_orig

Ennél egyszerűbb és látványosabb, viszont drágább, ha pár ezer forintot szánunk a műveletre, és elvisszük egy kézi autómosóba a járgányt, egyrészt ilyenkor a kellemetlen meglepetésektől sem kell félnünk, másrészt pedig az időnk sem megy el a fagyoskodással. Bárhogy is van, érdemes ilyenkor is foglalkozni autónk tisztaságával, mert tavasszal nagyot koppanhatunk, ha meglátjuk a téli redva rombolását.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb