fbpx

A Nissan karbonsemleges célkitűzése 2050-ig

A kulcspiacokon kínált új gépjárművek 100%-át elektromosítani tervezi a Nissan 2030 elejéig.

YOKOHAMA, JAPÁN – A Nissan Motor Co., Ltd. célként tűzte ki a karbonsemlegesség elérését a vállalat működését és termékei életciklusát1) tekintve 2050-ig. Az erőfeszítés részeként minden a kulcspiacokon kínált, új Nissan gépjármű elektromosítva lesz lesz 2030 elejéig.

A Nissan tovább folytatja az innovációt az elektromosítás és a termelési technológia tekintetében annak érdekében, hogy fejlődést tudjon eszközölni a cég karbonsemlegességi célját illetően az alábbi stratégiai területeken:

  • Akkumulátor innovációk bevezetése, a félvezetők és egyéb kapcsolódó technológiák a költséghatékony és még eredményesebb elektromos járművek fejlesztése érdekében
  • A Nissan e-POWER elektromosított hajtáslánc további fejlesztése a nagyobb energiahatékonyság eléréséhez
  • Egy olyan akkumulátor ökoszisztéma fejlesztése, ami támogatja a megújuló energiaforrások felhasználásával történő helyi energiatermelést. A Nissan fokozott együttműködést sürget az energiaszolgáltató szektorral az energiahálózatok karbonsemlegesítése érdekében.
  • Innovációk a termelési folyamatok során, a hatékonyságnövelés a jármű-összeszerelés terén, kezdve a Nissan Intelligent Factory kezdeményezéssel. A vállalat komoly erőforrásokat áldoz a energiahatékonyság illetve a felhasznált anyagok hatékonyságának a növelésére – ezzel támogatva a hosszútávú karbonsemlegesség ambícióit.

Elkötelezettek vagyunk annak érdekében, hogy segítsünk létrehozni egy karbonsemleges társadalmat és felgyorsítsuk a klímaváltozással szembeni globális törekvést.” – vallja a Nissan vezérigazgatója, Makoto Uchida. „Elektromos járműkínálatunk világszintű terjeszkedése tovább folytatódik, ez pedig jelentős hozzájárulás lesz a Nissan karbonsemlegessé válásához. Továbbra is olyan innovációs tevékenységet végzünk, mely izgalmasabbá teszi az emberek életét, miközben egy mindenki számára fenntartható jövőt célzunk meg.”

A Nissan, a LEAF bevezetése (2010) óta dolgozik azon, hogy csökkentse a károsanyag-kibocsátást és olyan elektromos jármű technológiákról gondoskodjon, melyből a környezet és a társadalom számára is előnyöket nyújt. A vállalat elektromosítási és károsanyag kibocsátáscsökkentő törekvései támogatják az ENSZ párizsi egyezményének klímaváltozással és a karbonsemlegességgel kapcsolatos globális kapcsolatos célkitűzéseit 2050-ig.

A Nissan ambíciói kiterjednek a Nissan Green Program múltbéli kezdeményezéseire, valamint a cég azon folyamatos munkájára, hogy minimalizálja termékei és működése karbonlábnyomát. A vállalat bemutatta a világ első tömegtermelésű elektromos autóját, a Nissan LEAF-et és napjainkig több, mint 500 000 darabot adtak el a zéró kibocsátású járműből. Az e-NV200 kishaszongépjárművet 2014 óta forgalmazza (évek óta piacvezető Magyarországon), ami városi szállítás kiváló eszköze. Mindezeken kívül a Nissan továbbra is folytatja az iparági koalíciókkal és hatóságokkal való munkát az infrastruktúra fejlesztése és az elektromos autók előnyeivel kapcsolatos tudatosság növelésének érdekében. 2013-2015 között például 7 nagyváros önkormányzatának adományozott villámtöltőt, az utóbbi két évben pedig részt vállalt egy NEXT-E nevű Európai Uniós projektben, ahol 250 darab villám- és ultragyors töltő kerül telepítésre a régió hat országának az autópályáira.

Továbbá a Vehicle-to-Grid (járműből a hálózatba) technológián keresztül, kiemelkedően az autóiparban, a Nissan lehetőséget nyújt a zöld energiának az autókban való eltárolására, valamint újrahasznosított elektromos autó akkumulátorokat kínál (egyes piacokon), xStorage néven, szintén a megújuló energia eltárolása céljával. Az xStorage akku csomagok megalkotásánál az is a vezérelv volt, hogy az akkumulátorok élettartama meghosszabbodhasson.

Az újgépjármű-kínálat 100%-ának az elektromosítása a cél 2030-ig, Japán, Kína az Egyesült Államok és Európa kulcspiacain – így a Nissan élen jár azok között a gyártók között, akik az elektromos jármű technológia széleskörű elterjedését támogatják.

A Nissan hisz abban, hogy a gépjárműipar hajtóerő lehet a globális környezeti és éghajlati  kihívások enyhítésében a hatóságokkal és partnerekkel való világszintű együttműködés által az innováción és az elkötelezettségén keresztül. A megújuló energia és a töltő infrastruktúra terjeszkedésével a gépjármű-elektromosítás és a fenntartható működési metódusok segíteni tudják egy karbonsemleges jövő eljövetelének a felgyorsítását.

1) Az „életciklus” magában foglalja a nyersanyag-kitermelést, a termelést, a használatot, a forgalomból végleg kivont járművek újrahasznosítását vagy újrafelhasználását.

forrás: Nissan.hu

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb