fbpx

A Juvenal Kft. és a Das WeltAuto közös sajtónapján jártunk

Bizonyára sokakban felmerült már a kérdés, van-e helyes megoldás arra, hogy elkerüljük a használt autó megvétele során felmerülő kellemetlenségeket. Ugyanis ha az embernek jobb esetben van néhány millió forintja kiszemeltjére, nem feltétlenül az lesz a megfelelő irány, ha egy eldugott, ismeretlen hátterű kereskedésben próbál meg autót választani magának. Természetesen közöttük is bőven vannak olyanok, akik körültekintősen és becsületesen végzik a munkájukat, ám sajnálatos módon arra is van példa, hogy kizárólag a hasznot látják ügyfeleikben és nem a kölcsönös partnerséget keresik. Az pedig, hogy mindkét fél elégedett legyen az autó megvásárlását követően, sokszor nem valósul meg. Arról nem is beszélve, hogy a kilométerórák visszatekerése, az ÁFA csalás és az autók „klónozása” elterjedtebb jelenség, mint azt elsőre bárki is gondolná.

Ezen témákat jártuk körbe azon a közös, Juvenal – Das WeltAuto által tartott sajtótájékoztatón, melyre a tesztelok.hu csapata is meghívást kapott. A tájékoztató keretei között tartott kerekasztal beszélgetésen szó volt többek között az aktuális piaci helyzetről, az ismert és egyben sajnálatos trükközésekről, és természetesen arról is, hogy miként érdemes biztonságos módon használt autót vásárolni, mit tehet az, aki biztosra szeretne menni és nem szeretné megkockáztatni, hogy szeretett és frissen vásárolt használt autója cserbenhagyja. Valamint arról is beszélgettünk, hogy milyen főbb szempontok alapján válasszunk magunknak megfelelő autót, illetve kereskedést.

A kerekasztal beszélgetés főbb témái között az alábbi pontok kaptak főszerepet:

– Ha kereskedésből vásárolunk, figyeljünk a vásárlói visszajelzésekre, a kollégák felkészültségére, a cég hozzáállására.

– Minden esetben meg kell vizsgálni az általunk kiválasztott autó előéletét! Legjobban akkor járunk el, ha a tulajdonossal / eladóval elvisszük a kiszemelt modellt egy márkaszervizbe, ahol az állapotfelmérés részeként le lehet kérni az autó hazai vagy akár a nemzetközi szerviztörténetét. Amennyiben akadályozzák az állapotfelmérést, úgy vélhetően nem tiszták az eladó szándékai.

– Legyünk kellőképpen körültekintőek! Tisztában kell lennünk azzal, hogy hazánkba nagyságrendileg 100 000 külföldi használtautót hoznak be évente, melyek nagy részének megkérdőjelezhető az előélete. Ebből adódik, hogy a külföldről behozott jó minőségű autók általános vételára egyáltalán nem lesz kevesebb, mint a hazai modelleké. Amennyiben meglepően olcsón hirdetnek egy autót, úgy azt komoly fenntartásokkal kell kezelnünk!

– Nem szabad bedőlni az irreálisan alacsony futásteljesítménynek! Könnyen előfordulhat, hogy beleszaladunk egy tekert órás modellbe, aminek reális piaci értéke jóval alacsonyabb, mint az általunk kifizetett összeg. A valós futásteljesítménnyel párosuló jó általános állapot sokkal lényegesebb, mint egy keveset mutató óra és a rossz műszaki kondíció kettőse.

-„Mindig addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér.” Amennyiben adott a vásárlási keretünk, úgy ne pontosan abban az árkategóriában, hanem valamivel alatta keresgéljünk. Az állapotfelmérés, az esetleges vásárlás utáni általános átvizsgálás és szerviz, az átírás, az illeték, a biztosítás, valamint az egyéb felmerülő költségek a vételár felett állnak, mindenképp legyen ezekre tartalékunk.

-Nem csupán megvenni, fenntartani is tudni kell autónkat. Egy idősödő prémium javítási költségei az évek elteltével sem fognak mérséklődni. Akár egy abroncsszett, vagy egy szimpla olajcsere is komoly összegeket emészthet fel. Feltétlenül tájékozódjunk az általános fenntartási költségekről!

Ha ezt a néhány alapvető dolgot betartjuk és minden téren körültekintően járunk el, úgy a későbbiek során élvezni és nem pedig átkozni fogjuk az a pillanatot, amikor „új” használt autót vásároltunk magunknak.

Az esemény részeként betekintést engedtek a műhelycsarnokokba is, ahol nem csupán a műszaki bevizsgálással segítik az ügyfeleiket. Azon felül, hogy saját használt flottájukat is itt készítik fel, az ügyfelek járműveinek műszaki diagnosztikájával és szervizelésével is foglalkoznak, egészen a karosszéria javításától, a fényezésen át, akár a teljes motorcseréig is. Fontos megemlíteni, hogy a szerviz nem csupán a Juvenal Kft. és a Das WeltAuto által értékesített márkáknak van fenntartva.

Végezetül a sajtótájékoztató keretei között több, eladásra kínált autót is bemutattak a WeltAuto kollégái, mintegy demonstrálva, hogy használt modelljeik értéke a 2-3 millió forintos összegtől, egészen a 20-30 millió kategóriáig terjednek, a skála tehát meglehetősen széles. Közöttük volt egy Audi SQ7-is, melynek a menetpróbáját a napokban olvashatjátok a tesztelok.hu-n, továbbá a Juvenal választékából is elkötöttünk egy új modellt, de ez egyelőre maradjon meglepetés!

Köszönet a meghívásért a szolnoki Das WeltAuto-nak és a Juvenal Kft.-nek!

Cikk: Kis Sándor

Fotók: Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb