MotoParts autóalkatrészek
Renault Crossoverek a Renault Budapestnél

Ön itt van most: Tesztelők.hu » Blog » Skoda – Újjászületés

Skoda – Újjászületés

2014. február 12.

Most következik egy elég hosszú poszt, leírom a kocsi teljes szétborítását, lakatolását, gittelését, átalakítását, fényezés előkészítését és a sok sok szívást. A folyamat mintegy 8 hónapot vett igénybe, többek közt ezért is volt ilyen kihalt a blog. Az elejére beteszek egy előtte-utána képet, aztán a teljes bejegyzésben napról napra jönnek az események. (A kép még fekete lökhárítóval, viszont már új rendszámmal készült – erről majd később egy új posztban.. -)

34

Na akkor kezdjük:

2009.06.19-én véget ért a vizsgaidőszak, így mivel többet nem kellett Pécsre mennem, elkezdtem szétbombázni a fehéret, aki akkor még nem tudta mi vár rá. Igazából én sem.Az világos volt, hogy első sárvédő cserék, küszöb cserék, hátsó ív cserék. Na de ne szaladjunk előre, egy ekkora felújításhoz nem is kerestem lakatost, mert egyrészt a gatyám ráment volna a munkadíjra, másrészt nem szeretem ha más kontárkodik a kocsin, azért mi mégis lelkiismeretesebben megcsináljuk. Meg is vevődött tehát a már vaterán nézegetett CO hegesztő, 55 ezer Ft-ért. Ez kb. egy lakatolás ára lenne? Talán még annyiért sem csinálná meg, ha tudná mi vár rá. Kellett még hozzá drótot venni és gázt, de a lakatolás árából lényegében még egy hegesztőnk is maradt, ami később ugyanolyan jó szolgálatot tett bátyám kocsijának felújításán, nem beszélve az apróbb pénzes melókról.
Na elég a hegesztőből, kell még a felújításhoz pár lemezdarabka. Gondoltam nem veszek én 7-8 ezerért utángyártott első sárvédőt, a skodaklub bazárban épp hirdetett valaki 5-ért egy jobbos “gyáriúj” első sárvédőt (A hirdetőt kitaláló csokiban részesül. Szóval ezúton is köszönet Pusinak, hogy elhozta nekem a cuccot Pestről.
Még egy kis bevezetés, aztán jöjjenek a munkálatok szépen sorjában. Meg lett véve nagyjából minden karosszéria elem, kivétel a bal oldali alsó-hátsó küszöb, mivel azt nem tudtak szerezni. Megrendeltem hát a Sziklaiéktól, ennek köszönhetően kb. 1 hónapot csúszott a küszöb összerakása, mivel a pár napos postázásból 1 hónap lett.

Na gyorsítsunk kicsit, mert sosem érek a végére. Minden karosszéria elem belülről kapott 2 réteg korróziógátló alapozót, majd egy réteg alvázvédőt. (Ezt melyik lakatos csinálta volna meg vajon?). Minden hegesztés szintén 2 réteg alapozó, majd karosszériatömítő paszta, majd alvázvédő.

2009.06.19

Kezdjük hát az elején. Délután lekaptam a bal első sárvédőt, nem volt túl szép látvány. Felül a tartó itt-ott lyukasra rohadt, oldalt is látszott, hogy lesz munka. A küszöbről nem is beszélve, egy nagy lyuk tátongott rajt. Kicsit lepucoltam a rozsdát, majd elkezdtük a tervet, miszerint a piros skoda keskeny sárvédőjének az alját ráhegesztjük az enyémre, és az lesz a nagy felújítás. Hát el is készült, de felül is úgy rohadt, hogy inkább nem sajnáltam a 7 ezret egy újra.

 

2009.06.20

Még egy kis rozsdaeltávolítás, majd a menthetetlen darabok kivágása. Lehajlítottuk az új elemeket és felhegesztettük. Ez volt az első “fulljólesz”, innen már nem volt megállás.

2009.06.21

Elindultunk feljebb, kiszabdaltunk minden “peronoszpórás ” lemezt, majd legóztunk a helyükre újat. Itt már elég jól nézett ki, de jött a nap vége, így csak egy gyors alapozást kapott az egész.

2009.06.22

DSCF2275.AVI

2009.06.27

Pár nap kihagyás után ismét visít a flex a szomszédok örömére. A nap a beltér kipakolással és az új elemek alapozásával telt. Itt már látszott, hogy nem egy sima külső küszöb csere várható.

2009.06.28

Lekerült a külső küszöb, azt hiszem nem kell hozzáfűznöm semmit, a képek magukért beszélnek.

2009.07.02

Lekerült az egész küszöb.

2009.07.03

A hátsó “doboz” legyártva, majd feltéve, az alja kicsit szétszabdalva.2009.07.04

Az alja kifoltozva és az első-alsó küszöb feltéve. Itt már egész jól nézett ki.

2009.07.05

Egy home-made lyuggatóval előkészítettük a középső küszöböt, majd feltettük. A “B” oszlop alja menthetetlen volt, így a piros skodából jött ki ez is, majd ment be az enyémbe.

2009.07.07

Mivel egyedül voltam, sok mindent nem tudtam csinálni. Lealapoztam az alját és elkezdtem megcsinálni a jobb oldali elejét.

2009.07.09

Felkerült a balos külső küszöb, szinte hihetetlen volt látni

2009.07.11

Küszöb hegesztései leköszörülve, majd a hátsó ív cseréje.

2009.07.12

Minden letömítőzve-alvázvédőzve, kívülről az új elemek lealapozva. A kocsit menetkészre összeraktam, ugyanis költözés következett a mamámhoz a garázsba, a szomszédok nagy örömére.

2009.07.13

Nekiugrottunk az új helyen gyorsan a jobb elejének, ez valamivel gyorsabban ment, meg itt már sötétben is tudtunk dolgozni. Mármint nem sötétben, csak sötétedés után lámpafényben.

2009.07.14

Nagyjából elkészült az eleje.


2009.07.15

Kész az eleje, leugrott a külső küszöb.

2009.07.16

Lealapozódott a kész eleje és kitömítőződött. Lebontottam a középső és az alsó küszöböket, később elkezdtük kifoltozni az alját.

2009.07.17

Elkészült az alja foltozása.

2009.07.18

Ez a nap volt a sorsdöntő a kocsi életében. Itt dőlt el, hogy többé nem gyári állapotban folytatja életét, továbbá az is körvonalazódott, hogy Szeptemberben nem fogok vele Pécsre menni.
Belemezeltük a “C” oszlopon a légbeömlőt, sose tetszett. Az antennát is utáltam, csak a csonkja volt fent mindig, hát azt is tüntessük el.

2009.07.19

Egy kis gittelés a tegnapi falazásokra, majd az egykarú ablaktörlő prototípusa.

2009.07.26

További gittelések, alsó-hátsó küszöb felrakása, régi ablaktörlő helyek eltüntetése, ablakmosó spricnik eltüntetése és az ablaktörlő mechanika véglegesítése. Mindez azért, mert a Sziklaiék nem küldték az első-alsó küszöböt, így nem tudtuk folytatni a munkát.

2009.08.01

Megjött a várva várt alsó küszöb, így végre felkerülhetett a középső is..

2009.08.02

Fent a külső küszöb, a sárvédő ív levágva, rozsdás darabok kivágva és előkészítve a felrakásra.

2009.08.04

Délelőtt egy kis piros csomagtértető gittelése, majd később hátsó ív felrakás. (Itt még azt hittem ennyi gitteléssel megúszom a tetőt )

2009.08.07

Hegesztések leköszörülése, elemek alapozása, majd kezdetleges gittelések.

2009.08.14

Egyre ritkábban készülnek a képek, várható volt. Idő közben megjött a tetőablak, a sárvédő ívek nagyjából kigittelve, első sárvédők feltéve. Természetesen minden felfekvésnél alápasztázva, majd teljesen leszigetelve. Bontott ajtók összeválogatása. A jobb első egyszerűen nem fért be, egy kis flexelés és hegesztés hatására hibátlan hézag lett.

2009.08.23

Folyamatos gittelések-csiszolások és az új projekt, amit ismét szegény piros skoda bánt meg. Kivágtuk a betöltő cső körüli részt, majd besüllyesztettük a tanksapkát. Ez azért kellett, hogy bele lehessen applikálni az opel vectra tankajtót. Mivel a tanksapka beljebb került, természetesen a betöltő csövet is át kellett alakítani hozzá, de elkészült a “fedett” tanksapka.

2009.08.24

Behegesztettük az elkészített tankajtót.

2009.08.30

Ismét nagyobb fénykép kihagyás, inkább a munkára koncentráltunk. Közben kigittelődött ez-az, megcsiszoltam nagyjából mindent. Elkezdődött a további átalakulás: Lefalaztam a motorháztetőt és a csomagtértető rácsait. A motorháztetőt behegesztettem, majd a hegesztés az egész lemezt elhúzta, nem kevés gittet kapott. Ezt megelőzvén gondoltam a csomagtértetőt nem hegesztem, hanem hátulról üvegszállal és gyantával befoltozom, fentről meg begittelem. Ez jó megoldásnak is tűnt, de emiatt a nyáron újra kell fényeznem ezt az elemet. Bővebben később..

2009.09.02

További gittelések, oldalvillogó eltüntetése..

2009.09.11

Eljött az újabb őrület.. Levágtuk a tetőcsatornát..

2009.09.12

Gittelések közepette be is hegesztettük a megmaradt árkot.

2009.09.13

Elkezdtük a másik oldali csatornát is. Azért kellett így darabonként vágni és hegeszteni, mert különben elkezdett szétnyílni a kasztni.

2009.09.19

A tető gittelése nagyjából kész, közben a behegesztett oldalsó indexek helyét kigitteltem és a sárvédőket is teljesen.

2009.09.27

Elkészültünk végre a gittelésekkel, kapott egy teli alapozót a kasztni. Itt már kezdett tetszeni.

2009.10.04

Igen, már jócskán elkezdődött a suli és még mindig nem tudok vele Pécsre járni. Most már minden mindegy alapon jött az újabb dolog: morcosítást hegesztettünk a csomagtértetőre.

2009.10.05

Egy két elmaradt dolog alapozása. Elkészült a reménytelennek tűnő motorháztető és eltüntettem a skoda táblácska csavarhelyeit is a hátfalról.

2009.10.10

Elkészült a csomagtértető gittelése és kapott egy alapozót. (Azért az első gitteléshez képest kicsit elszaladt a ló )

2009.10.11

Megkezdődött az ajtók füllerezése. Lényegében innentől jön a szívás. A sárga Body márkájú füller. Le sem írom hány elemet kellett visszacsiszolni teljesen miatta, és amit nem csiszoltunk, néhol milyen mókák voltak. A száradási ideje két komponensű lévén kb. 20 perc. Viszont ha nem száradt napokig vizes csiszolás előtt, egész egyszerűen _felázott_ és körömmel le lehetett tolni.. Ez elég sok helyen előfordult.. Ahonnan csak kellett lecsiszoltuk, és fehér Novol füllert fújtunk helyette. Ha egyből ezzel kezdjük, semmi szívás nem lett volna, az nagyon jó cucc.

2009.11.12

Kb. 1 hónapig tartott a Body elleni küzdelem, és végre elkészült a vizes csiszolás. Közben megjött a festék is, VW Passat gyári gyöngyházmetál kék színe. Próbára megfújtuk a motorháztető belsejét, mivel akkor még úgy volt tervben, hogy mi fényezzük. Közben lett egy jónak tűnő ajánlat a fényezésre, de erről most inkább nem írok. Közben bevágtuk a tetőablakot is a helyére.

2010.01.20

Eljött a várva várt nap, elvitték a kocsit fényezni.

2010.01.31

Végre elkészült a kasztni, legalább már azt hazahozhattam. Amíg az ajtók stb. nem készültek el, összeraktam a belteret. Pár héten belül végre összeállt a kocsi, de még a mai napig nincs teljesen kész.2010.02.28

Egy két kép az összerakott kocsiról. Ami még hátra van a mai napig, az a lökhárítók és a tükrök színre fújása. Kicsit már alábbhagyott a munkakedv, így elég lassan halad a projekt. Hát ez lett volna a fehér újjászületése, hamarosan írok még pár dolgot amik később történtek.

 

szerző: http://skodablog.us

 

 

Ajánlott cikkek

Trabant kaland hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Cégtaláló banner

Kiemelt partnereink:

Keresés

Autótechnika logó

tkveg

Alfa Romeo Giulia 2.2
Audi A4 1.8 Quattro
Audi A4 2.0 TDI
Audi A6 3.2 FSI
Audi A8 3.0 V6
Audi TT 3.2 VR6
BMW 116i
BMW 316i
BMW 325ci
BMW i3
Chevrolet Corvette C5 / Z06
Citroën C3 1.2 PureTech
Citroën C4 1.6 BlueHDI
Citroën C-Elysée
Citroën Grand C4 Picasso
Citroën Grand C4 Picasso ’17
Citroën C4 Cactus
Dacia Duster 1.5 dCi
Dacia Duster 1.6 16V
Dacia Dokker 1.5 dCi
Dacia Dokker 1.6
Dacia Lodgy 1.5 dCi
Dacia Lodgy facelift
Dacia Logan 1.5 dCi
Dacia Sandero Stepway
Fiat Fullback 2.4
Fiat Punto 55s
Fiat Tipo 1.4 T-Jet
Fiat Tipo 1.4 16V
Fiat Tipo kombi
Ford Focus 1.6 Ti-VCT
Ford Focus 2.0 TDCi X-Road
Ford Sierra 1.6 Pinto
Honda Civic
Hyundai i30 (2017)
Hyundai i30u CW
Hyundai ix35 FCEV
Hyundai Santa Fe
Isuzu D-Max 2.0 D
Infiniti Q30
Infiniti Q30S
Kia Cee’d 1.4
Kia Niro Hybrid
Kia Optima 2.0 CVVL
Kia Optima 1.7 CRDi
Kia Optima PHEV
Kia Optima SW GT
Kia Sorento 2.2 CRDi
Kia Sportage GT Line
Kia Soul EV
Lada 2104
Lada 2107
Lada 4×4 Classic
Lada Granta Liftback
Lada Kalina Cross
Lada Kalina Kombi
Lada Vesta 1.6 Lux
Lada Vesta tartósteszt
Lexus CT 200h
Lexus GS 450h
Lexus NX 300h
Lexus RX 450h F Sport
Lexus RC 300h F Sport
Mazda 5 2.0 GTA
Mazda 6 2.0 TE
Mazda 6 Sport GTA
Mercedes-Benz 300 CD
Mercedes-Benz S600
Mercedes-Benz E200
Mercedes-Benz CLK 320
Mitsubishi Lancer
Mitsubishi L200 2.4 DI-D
Mitsubishi Sigma 3.0 V6
Nissan Sunny B11 Coupé
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T
Nissan Qashqai 1.6 DIG-T
Nissan X-Trail 2.0 dCi
Opel Adam Rocks
Opel Astra Classic II.
Opel Astra K 1.6 CDTI
Opel Corsa 1.4T
Opel Insignia 2.0 CDTI
Opel Insignia Grand Sport 2.0
Opel Insignia OPC
Opel Meriva 1.4T
Opel Mokka 1.4T
Opel Mokka X
Opel Vectra B Caravan
Opel Zafira Tourer
Peugeot 208 1.2
Peugeot 301 1.6D
Peugeot 308 SW (2011)
Peugeot 308 SW (2015)
Peugeot 308 SW (2017)
Peugeot 2008 1.2 AUT
Peugeot 2008 1.2
Peugeot 3008 1.6 BlueHDI
Peugeot 5008 2.0 HDI
Polski Fiat 125p
Polski Fiat 126p
Porsche Boxster 986
Porsche 911
Porsche 911 (993) Carrera
Porsche 924 Le Mans
Porsche 928 S4
Porsche 968 CS
Renault Clio Limited
Renault Captur Facelift
Renault Captur 1.2 TCe
Renault Captur 1.5 dCi
Renault Kadjar 1.5 dCi
Renault Koleos (2017)
Renault Mégane 1.5 dCi
Renault Mégane Grandtour
Renault Mégane GC 1.6 dCi
Renault Mégane GC 1.6 SCe
Renault Twingo 0.9T
Rolls-Royce Silver Shadow
SEAT Toledo 1.2 MPI
SEAT Toledo 1.9 TDI
Skoda Fabia 1.2 TSI
Skoda Kodiaq 2.0 TDI
Skoda Octavia 1.2 TSI
Skoda Rapid 1.0 TSI
Skoda Superb Combi
Ssangyong Korando 2.0 e-XDI
Ssangyong Rexton 2.2 e-XDI
Ssangyong Tivoli 1.6 e-XDI
Ssangyong Tivoli 1.6 e-XGI
Subaru Forester 2.0 D
Subaru Legacy 2.0 D
Subaru Levorg 1.6 GT
Subaru Outback 2.0 D
Suzuki Baleno 1.2
Suzuki Baleno SHVS
Suzuki Ignis 1.2 GL
Suzuki Ignis 1.2 GLX
Suzuki Jimny
Suzuki Swift 1.0 GA
Suzuki Swift 2017
Suzuki SX4 S-Cross 1.4T
Suzuki SX4 S-Cross 1.0T
Suzuki Vitara 1.6 GL+
Suzuki Vitara 1.6 D
Suzuki Vitara Limited
Suzuki Vitara S
Toyota Auris 1.6 Valvematic
Toyota Auris Hybrid
Toyota Auris TS Hybrid
Toyota Auris Touring Sports
Toyota Aygo 1.0
Toyota Avensis 2.0D-4D
Toyota C-HR 1.2T
Toyota C-HR Hybrid
Toyota Corolla 1.6 ’16
Toyota Corolla 1.6 ’12
Toyota Hilux 2.4 D-4D
Toyota MR2
Toyota Prius MK4
Toyota RAV4 2.0 D-4D
Toyota RAV4 Hybrid
Toyota Yaris 1.33
Toyota Yaris 1.5
Toyota Yaris Hybrid
Toyota Yaris Hybrid ’17
Toyota Verso 1.8
Trabant 601
Vw Arteon 2.0 TDI R-Line
Vw Golf IV Cabrio
Vw Golf VII. 1.4 TSI
Vw Passat 1.9 TDI
Vw Passat 2.0 TDI
Vw Passat B8 2.0 TDI
Vw Tiguan
Volvo S40 2.0

Fortuna Bt. a motorfleújítás szakértője

Autómentés Budapesten

Autóalkatrészek régi keleti és nyugati autótípusokhoz, retro-autoalkatresz.hu

Baráti Bontó Győrújbarát

Tesztvilag.hu