MotoParts autóalkatrészek
Renault Crossoverek a Renault Budapestnél

Ön itt van most: Tesztelők.hu » Technika » Megnyílt hazánk első Eco Smart CNG üzemanyagtöltő-állomása

Megnyílt hazánk első Eco Smart CNG üzemanyagtöltő-állomása

2015. október 26.

A Gödön évtizedek óta működő családi vállalkozás legújabb tagja, az Eco Smart Group Kft. − amelynek üzleti tevékenysége a megújuló energiát hasznosító épületgépészeti termékek gyártásától a környezettudatos nemzetközi szállítmányozásig terjed – egy Magyarországon merőben újnak számító területre lép, Eco Smart CNG márkanév alatt.

ecos4

A CNG (Compressed Natural Gas) sűrített földgáz, a járműiparban és a közlekedésben világszerte gyorsan terjedő új, sokat ígérő környezetbarát üzemanyagfajta. A sűrített földgáz üzemű gépjárművek üzemeltetése kedvezőbb, mint a hagyományos üzemanyaggal működő autóké. Ezen túlmenően a káros anyag kibocsátásuk 50-60%-al alacsonyabb, szemben a fosszilis energiával működő társainál. Az Eco Smart CNG célja a magyarországi régiókat lefedő közforgalmú CNG üzemanyagtöltő hálózat létrehozása. Az üzemanyagtöltő állomások segítségével nemcsak a nagyvárosok, hanem azok régióinak CNG üzemanyaggal való ellátását és az annak felhasználásához szükséges eszközök elérését, szerviz támogatását és finanszírozását biztosítják a fogyasztók számára.

Október 16-án, pénteken reggel 9 órakor a CNG üzemanyagtöltő-állomás ünnepélyes megnyitását nagy érdeklődéssel kísért szakmai program színesítette, amelyen a szakma elismert képviselői mellett megjelentek a CNG techonológia iránt érdeklődő vállalkozások ügyvezetői illetve magánszemélyek. A rendezvényen részt vettek a kistérségi önkormányzatok képviselői, továbbá a régiós és az országos szaksajtó számos munkatársa is.

ecos11

Az alábbiakban röviden beszámolunk a szakmai program keretében elhangzott előadásokról és prezentációkról, a teljesség igénye nélkül:

  • Bevezető előadásában Major-Maróthy Zsolt, a Green Business Szövetség felügyelőbizottságának tagja a szakmai program moderátoraként köszöntette a megjelenteket, majd röviden beszámolt a szövetség munkájáról. A Green Business Szövetség olyan cégek és vállalkozások munkáját segíti és koordinálja, amelyek mindennapi gondolkozásában, illetve üzletpolitikájában a környezettudatosság komoly szerepet játszik, − úgynevezett zöld termékekkel és szolgáltatásokkal vannak jelen a hazai piacon. Az Eco Smart CNG projektet, azért támogatja kiemelten a szövetség, mert segítségével minden régió számára biztosítva van a lehetőség, hogy élhetőbb és egészséges környezetet teremtsenek.

 

  • Az Eco Smart CNG ügyvezetője, ifj. Takács Attila elmondta, hogy az Eco Smart cégcsoport új üzletágának jövőképe az, hogy Magyarországot lefedő CNG töltőállomás hálózatot hozzanak létre. Első lépésként Gödön és a város vonzáskörzetében szeretnék minél több emberrel megismertetni a CNG-technológia előnyeit. Idehaza a problémát egyelőre az okozza, hogy azért kevés a CNG-üzemű gépjármű, mert nincsenek CNG-töltőállomások, és ez persze fordítva is igaz. Az Eco Smart CNG ezt a csapdahelyzetet szeretné megszüntetni, azzal az üzleti modellel, mely segítségével egyszerre teremti meg a keresletet új és használt gyári CNG meghajtású járművek értékesítésével, illetve a kínálatot CNG üzemanyagtöltő állomások teljeskörű kivitelezésével és üzemeltetésével. Új üzleti modelljük megvalósításával a hazánkban jelenleg mérsékelt lefedettséggel rendelkező CNG töltöállomások gazdasági és környezetvédelmi előnyeit szeretnék eljuttatni a vállalkozások, az önkormányzatok és a magánemberek számára. Ennek első, és igen jelentős lépése a gödi CNG-töltőállomás megnyitása.

 

  • Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület elnöke „A CNG helyzete napjaink Magyarországán” című prezentációjában ismertette az Európai Unió által társfinanszírozott projekteket a teljes kontinens, illetve ugyanezt hazánk vonatkozásában, külön kiemelve a dinamikusan fejlődő hazai CNG-értékesítés adatait 2010-től napjainkig.

 

  • Medveczki András, a Danube Truck Magyarország Kft. marketing vezetője előadásában − „Közúti gázüzemű járművek a DanubeTruck kínálatában” – felhívta a figyelmet arra, hogy cége aktívan népszerűsíti a CNG-meghajtású haszonjárműveket és autóbuszokat, s mivel az IVECO a gázüzemű járművek területén vezető gyártónak számít, értékesítési együttműködést kötött az Eco Smart CNG-vel.

 

  • Szakács-Kovács Lóránt, a Fiat Chrysler Automobiles CEE Kft. flottamenedzsere prezentációjában − „A Fiat Professional CNG paletta” – kiemelte, hogy a fosszilis üzemanyagok közül a CNG-nek más üzemanyagokkal összevetve  alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása, a legnagyobb az energiasűrűsége, továbbá meggyőző a megtett kilométerekre vonatkozó költségcsökkenés a dízel-, illetve a benzinüzemű járművekéhez képest.Megjegyezte továbbá, hogy a Fiat az első autógyártó, amely CNG- /benzinüzemű gépjárműivel egy komplett, környezettudatos Natural Power palettát kínál ügyfelei számára, ezáltal kielégítve a legkülönbözőbb vásárlói igényeket a kiskereskedelem, a futár – és a csomagküldő szolgálat, a távközlés, a tömegközlekedés, valamint a közüzemi szolgáltatók területén.

 

  • A szakmai program következő előadásában Szepesvári Gergely, a Porsche Hungaria Kft. Skoda Flotta- és termékmenedzsere prezentációjában a Skoda CNG-üzemű gépjárműveinek fejlesztéseiről szólt, illetve kiemelte, hogy a hazánkban nagy népszerűségnek örvendő Skoda Octavia már elérhető CNG hajtással is.

 

  • Kispál Attila, a Merkantil Bank Pest megyei területi vezetője a Merkantil Banknak a hazai CNG-járművek finanszírozásában betöltött szerepéről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a cég Magyarországon úttörőként felkészült a CNG hajtású személy és kishaszon gépjárművek finanszírozási kérelmeinek fogadására, valamint NHP finanszírozást biztosít bizonyos modellekesetén a vásárlásához. A prezentációból az is kiderült, hogy a Merkantil Bank teljes vállszélességgel támogatja a környezettudatos CNG technológia elterjedését hazánkban.

 

  • Végezetül Rafay János, a HUNGEXPO Vásár és Reklám Zrt. üzletág-igazgatója ismertette a Hungexpo és az Eco Smart CNG stratégiai szövetségének legfontosabb elemeit. Együttműködő partnerekként közösen tesznek a CNG technológia népszerűsítéséért, melynek első lépéseként a Hungexpo-n október 28-30 között megrendezésre kerülő Automotive és Autótechnika szakmai kiállításon kiemelt standdal segítik az Eco Smart CNG üzleti modelljének bemutatását.

 

Az előadásokat és a prezentációkat követően a jelenlévők megtekintették a kiállított CNG-üzemű gépjárműveket, magát a tankolási műveletet, amivel azt a tényt demonstrálták, hogy a megfelelő kúttechnikával rendelkező CNG töltőállomások tankolás időtartama nem vesz több időt igénybe, mint a hagyományos üzemanyagok esetén.  A rendezvény zárásaként a vendégek kötetlen beszélgetéseken vehettek részt a szakma képviselőivel.

ecos8

Az Eco Smart CNG a gödi lakosok és a helyi vállalkozók mellett a felhasználóik körét szeretné kiterjeszteni a teljes régióra. Céljuk, hogy egyszerre, időben párhuzamosan teremtsék meg a keresletet és a kínálatot. Ennek érdekében megkezdik a gyári CNG-üzemanyagú új és használt gépjárművek forgalmazását: a cégnél a személygépkocsiktól a haszonjárműveken át a 24 tonnás kamionokig minden gépjármű megvásárolható. A könnyebb elérhetőség érdekében a helyszínen biztosítják (vállalják) leendő ügyfeleik számára a finanszírozás és a biztosítás ügyintézését is. A gázüzemű üzemmód gyorsan megtérül, ráadásul a vállalkozó a költségeinek csökkenésével versenyelőnyhöz juthat, nem beszélve a környezettudatos üzletpolitika marketinglehetőségeiről.

Ajánlott cikkek

Trabant kaland hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Cégtaláló banner

Kiemelt partnereink:

Keresés

Autótechnika logó

tkveg

Alfa Romeo Giulia 2.2
Audi A4 1.8 Quattro
Audi A4 2.0 TDI
Audi A6 3.2 FSI
Audi A8 3.0 V6
Audi TT 3.2 VR6
BMW 116i
BMW 316i
BMW 325ci
BMW i3
Chevrolet Corvette C5 / Z06
Citroën C3 1.2 PureTech
Citroën C4 1.6 BlueHDI
Citroën C-Elysée
Citroën Grand C4 Picasso
Citroën Grand C4 Picasso ’17
Citroën C4 Cactus
Dacia Duster 1.5 dCi
Dacia Duster 1.6 16V
Dacia Dokker 1.5 dCi
Dacia Dokker 1.6
Dacia Lodgy 1.5 dCi
Dacia Lodgy facelift
Dacia Logan 1.5 dCi
Dacia Sandero Stepway
Fiat Fullback 2.4
Fiat Punto 55s
Fiat Tipo 1.4 T-Jet
Fiat Tipo 1.4 16V
Fiat Tipo kombi
Ford Focus 1.6 Ti-VCT
Ford Focus 2.0 TDCi X-Road
Ford Sierra 1.6 Pinto
Honda Civic
Hyundai i30 (2017)
Hyundai i30u CW
Hyundai ix35 FCEV
Hyundai Santa Fe
Isuzu D-Max 2.0 D
Infiniti Q30
Infiniti Q30S
Kia Cee’d 1.4
Kia Niro Hybrid
Kia Optima 2.0 CVVL
Kia Optima 1.7 CRDi
Kia Optima PHEV
Kia Optima SW GT
Kia Sorento 2.2 CRDi
Kia Sportage GT Line
Kia Soul EV
Lada 2104
Lada 2107
Lada 4×4 Classic
Lada Granta Liftback
Lada Kalina Cross
Lada Kalina Kombi
Lada Vesta 1.6 Lux
Lada Vesta tartósteszt
Lexus CT 200h
Lexus GS 450h
Lexus NX 300h
Lexus RX 450h F Sport
Lexus RC 300h F Sport
Mazda 5 2.0 GTA
Mazda 6 2.0 TE
Mazda 6 Sport GTA
Mercedes-Benz 300 CD
Mercedes-Benz S600
Mercedes-Benz E200
Mercedes-Benz CLK 320
Mitsubishi Lancer
Mitsubishi L200 2.4 DI-D
Mitsubishi Sigma 3.0 V6
Nissan Sunny B11 Coupé
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T
Nissan Qashqai 1.6 DIG-T
Nissan X-Trail 2.0 dCi
Opel Adam Rocks
Opel Astra Classic II.
Opel Astra K 1.6 CDTI
Opel Corsa 1.4T
Opel Insignia 2.0 CDTI
Opel Insignia Grand Sport 2.0
Opel Insignia OPC
Opel Meriva 1.4T
Opel Mokka 1.4T
Opel Mokka X
Opel Vectra B Caravan
Opel Zafira Tourer
Peugeot 208 1.2
Peugeot 301 1.6D
Peugeot 308 SW (2011)
Peugeot 308 SW (2015)
Peugeot 308 SW (2017)
Peugeot 2008 1.2 AUT
Peugeot 2008 1.2
Peugeot 3008 1.6 BlueHDI
Peugeot 5008 2.0 HDI
Polski Fiat 125p
Polski Fiat 126p
Porsche Boxster 986
Porsche 911
Porsche 911 (993) Carrera
Porsche 924 Le Mans
Porsche 928 S4
Porsche 968 CS
Renault Clio Limited
Renault Captur Facelift
Renault Captur 1.2 TCe
Renault Captur 1.5 dCi
Renault Kadjar 1.5 dCi
Renault Koleos (2017)
Renault Mégane 1.5 dCi
Renault Mégane Grandtour
Renault Mégane GC 1.6 dCi
Renault Mégane GC 1.6 SCe
Renault Twingo 0.9T
Rolls-Royce Silver Shadow
SEAT Toledo 1.2 MPI
SEAT Toledo 1.9 TDI
Skoda Fabia 1.2 TSI
Skoda Kodiaq 2.0 TDI
Skoda Octavia 1.2 TSI
Skoda Rapid 1.0 TSI
Skoda Superb Combi
Ssangyong Korando 2.0 e-XDI
Ssangyong Rexton 2.2 e-XDI
Ssangyong Tivoli 1.6 e-XDI
Ssangyong Tivoli 1.6 e-XGI
Subaru Forester 2.0 D
Subaru Legacy 2.0 D
Subaru Levorg 1.6 GT
Subaru Outback 2.0 D
Suzuki Baleno 1.2
Suzuki Baleno SHVS
Suzuki Ignis 1.2 GL
Suzuki Ignis 1.2 GLX
Suzuki Jimny
Suzuki Swift 1.0 GA
Suzuki Swift 2017
Suzuki SX4 S-Cross 1.4T
Suzuki SX4 S-Cross 1.0T
Suzuki Vitara 1.6 GL+
Suzuki Vitara 1.6 D
Suzuki Vitara Limited
Suzuki Vitara S
Toyota Auris 1.6 Valvematic
Toyota Auris Hybrid
Toyota Auris TS Hybrid
Toyota Auris Touring Sports
Toyota Aygo 1.0
Toyota Avensis 2.0D-4D
Toyota C-HR 1.2T
Toyota C-HR Hybrid
Toyota Corolla 1.6 ’16
Toyota Corolla 1.6 ’12
Toyota Hilux 2.4 D-4D
Toyota MR2
Toyota Prius MK4
Toyota RAV4 2.0 D-4D
Toyota RAV4 Hybrid
Toyota Yaris 1.33
Toyota Yaris 1.5
Toyota Yaris Hybrid
Toyota Yaris Hybrid ’17
Toyota Verso 1.8
Trabant 601
Vw Arteon 2.0 TDI R-Line
Vw Golf IV Cabrio
Vw Golf VII. 1.4 TSI
Vw Passat 1.9 TDI
Vw Passat 2.0 TDI
Vw Passat B8 2.0 TDI
Vw Tiguan
Volvo S40 2.0

Fortuna Bt. a motorfleújítás szakértője

Autómentés Budapesten

Autóalkatrészek régi keleti és nyugati autótípusokhoz, retro-autoalkatresz.hu

Baráti Bontó Győrújbarát

Tesztvilag.hu