fbpx

Új BMW 3-as limuzin: tűzkeresztség a „Zöld Pokolban”

A BMW 3-as limuzin következő nemzedéke a tömegtermelés beindítása felé vezető út legmegterhelőbb szakaszát is teljesítette. A hetedik generációjába lépő modellsorozat innovációinak menetdinamikai tesztelésére és járműbeállítási finomhangolásaira csupán egyetlen méltó helyszín jöhetett számításba: a Nürburgring Nordschleife legendás aszfaltcsíkja.

A vadonatúj fejlesztésű BMW modellek hajtáslánc- és futómű-technológiai tűzkeresztségének immáron hosszú évek óta hagyományosan a „Zöld Pokol” ad otthont, az új BMW 3-as limuzin álcázott prototípusainak így egy kivételesen széleskörű tesztprogramot dolgoztak ki a mérnökök. A kerékfelfüggesztés, a kormánymű, a lengéscsillapítás és a fékrendszer területén véghez vitt átfogó újítások számtalan lehetőséget kínáltak a fejlesztőknek arra, hogy körről körre még tovább optimalizálják a prémium középkategóriába szánt sportlimuzin menetkomfortját és menettulajdonságait.

A négyajtós modell fejlesztési munkálatainak középpontjában a sportos vezethetőség fokozása állt, amelyre már az új BMW 3-as limuzin műszaki alapja is ékes bizonyítékként szolgál. Az újdonság súlypontja az elődmodelléhez képest mintegy 10 milliméterrel lejjebb került, az első és a hátsó tengely közötti terhelés tökéletes egyensúlyban, 50:50 arányban oszlik el, a jármű saját tömege pedig a hasonló hajtáslánccal és felszereltségi csomaggal felvértezett elődmodellhez viszonyítva 55 kilogrammal csökkent.

Az új BMW 3-as limuzin motorpalettájának egyik legnagyobb újítása a részletekbe menően továbbfejlesztett négyhengeres benzinmotor, amely a tömegtermelésben kínált BMW modellek eddigi legerősebb négyhengeres erőforrásaként ünnepli világpremierjét a sorozatban. A 100 kilométerre vetített átlagos üzemanyag-fogyasztás tekintetében ugyanakkor az új motor mintegy 5 százalékkal szárnyalja túl elődje hasonló értékét: e téren a nyolcfokozatú Steptronic automataváltó még tovább finomított változata kulcsfontosságú tényezőként van jelen. Sőt mi több, az új erőforrás károsanyag-kibocsátási értékét benzinüzemű részecskeszűrő hivatott optimalizálni, amelynek köszönhetően a márka valaha kínált legerősebb négyhengeres benzinmotorja az Euro 6d-TEMP emissziós szabvány követelményeinek is maradéktalanul megfelel.

Az új BMW 3-as limuzin kifinomult futómű-technológiájának fejlesztési munkálatai során kulcsfontosságú szerepet játszott a hetedik modellgenerációban bemutatkozó, innovatív lengéscsillapítási rendszer. A BMW most először építi be tömegtermelésben kínált modelljébe a rugóút-szinkronizált aktív lengéscsillapítókat, amelyek haladás közben mindvégig figyelik az adott kerék spirálrugójának aktuális rugóútját és eszerint hangolják át karakterisztikájukat. A vadonatúj fejlesztésű futómű-technológia kivételesen lágy és pontos lengéscsillapítással képes kiegyenlíteni az útfelület egyenetlenségeit és a lendületes kanyarvételek közben fellépő karosszéria-kilengéseket.

Világszerte egyedülálló vonalvezetése okán a Nürburgring Nordschleife tökéletes helyszínt biztosított az új lengéscsillapítási rendszer és a többi futómű-technológiai alkatrész közötti interaktív együttműködés részletekbe menő finomhangolására. „A rugóút-szinkronizált aktív lengéscsillapítókat folyamatosan alkalmazkodó futómű-hangolási elemként terveztük meg, hogy minden vezetési szituációban abszolút menetteljesítményt érjünk el” – nyilatkozta Peter Langen, az új BMW 3-as limuzin menettulajdonságaiért felelős fejlesztőrészleg vezetője. „Rövid rugóút esetén egy precízen kimért, apróbb csillapítás gondoskodik az útegyenetlenség komfortos kiegyenlítéséről, míg a hosszabb rugóút-beállításoknál fellépő karosszéria-kilengéseket erőteljesebb ellencsillapítások kompenzálják” – tette hozzá.

A rugóút-szinkronizált aktív lengéscsillapítók az új BMW 3-as limuzin alatt dolgozó futómű-technológia alapfelszereltségének részei. Az újdonsághoz megrendelhető BMW M sport futómű is az innovatív technológia speciálisan hangolt változatára épül, amely 10 milliméterrel csökkenti az új BMW 3-as limuzin hasmagasságát és eltérő méretű gumiabroncsokkal szerelt, 18” méretű könnyűfém keréktárcsákkal együtt érkezik a modell alá.

Az új BMW 3-as limuzin hátsó tengelyébe épített differenciálmű elektronikusan vezérelt záró funkciója a dinamikus menetstabilizáló rendszerrel (DSC – Dynamic Stability Control) együttműködve dolgozik, hogy minden kanyarban a lehető legprecízebben korlátozhassa az ívbelső és az ívkülső hátsó kerék eltérő forgási sebességének kiegyenlítését. A technológia ráadásul az útviszonyok és a vezetési szituáció függvényében arra is képes, hogy fékerő közbeiktatása nélkül, előre kiszámítsa az alul- és a túlkormányzás határértékeit. Az aktív differenciálzár folyamatos számítások alapján osztja el az erőforrásból érkező forgatónyomatékot a két hátsó kerék között, amellyel képes megelőzi a kisebb tapadási felületen dolgozó kerék megcsúszását, a legsportosabb vezetési élmény érdekében azonban a másodperc törtrésze alatt a kerekekre szabadíthatja az összes motorerőt.

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb