fbpx

Toyota FJ Cruiser – búcsúzik a legkomolyabb mókamester

Egy évtized, ennyi jutott az extrém formavilágú, mégis sikeres pályát maga mögött tudó FJ Cruisernek, melyet ugyan Európában nem értékesítettek, ám csak az Egyesült Államokban kétszázezernél is több darab kelt el belőle.

Talán maga Jin Won Kim, az FJ Cruiser dizájnere sem gondolta annak idején, hogy a 2003-ban, az Észak-Amerikai Nemzetközi Autókiállításon bemutatott, retró-érzést keltő tanulmányautóból ekkora sztár lesz a tengerentúlon. Nem titkolt módon az 1984-ig gyártott Land Cruiser FJ40 emlékét igyekeztek feltámasztani a nosztalgikus, mégis modern, és mindenekelőtt szokatlan külsejű, kompakt szabadidőautóval, melynek szériaváltozata 2006-ban mutatkozott be az Egyesült Államokban.

fj2

Az összkerekes változatban is piacra dobott, ötszemélyes modell a 4Runner alapjaira épült, külsejénél pedig talán már csak a beltere volt meghökkentőbb, a szögletes, színes középkonzol a használhatóság és a giccs határmezsgyéjén egyensúlyozott, az ajtóbelsők viszont már ekkor a jövőt vetítették előre, igaz kissé sajátos módon.

Az közel két tonna súlyú FJ Cruiser egy 245 lóerős, 4 literes V6-os erőforrással lett ellátva, alapból ötsebességes automatát kapott, de az összkerekes változathoz hatgangos kézi váltót is lehetett kérni. A különc Toyota a törésteszteken is jól vizsgázott, az NHTSA, majd néhány évre rá az IIHS is erős pontokkal/csillagokkal/százalékokkal illette az FJ Cruiser-t. Ezen tényeket figyelembe véve pedig már egyáltalán nem meglepő, hogy elég szép eladási adatokat produkált a típus, főleg a megjelenését követő első két évben. Csak a 2005-2006-os esztendőkben 111.000 darab kelt el USA-szerte és további közel 10.000 Kanadában. A számok aztán a következő években visszazuhantak, a SUV-kínálat rohamos növekedését nézve persze ez nem is csoda. A Toyota próbálkozott speciális kiadásokkal növelni az érdeklődést, valamint a közel-keleti és az ausztrál piac felé is nyitott, utóbbi 2011-ben kapta meg a modellt, azóta összesen 8500 példányt értékesítettek belőle.

fj3

Az igazi sikersztori, az amerikai álom már két éve véget ért, ám most úgy fest, hogy az FJ Cruiser végleg leköszön, augusztusban leállítják a gyártását. Érdekesség, hogy néhány darab Magyarországra is eljutott, igaz meglehetősen borsos összegekért lehet hazavinni a nem mindennapi Toyotát.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb