fbpx

Texasban nyitott új központot a Toyota

A Toyota 1 milliárd dolláros befektetéssel nyitott ultramodern és fenntartható, kizárólag megújuló energiaforrások felhasználásával működő központot egyik legfontosabb piacán, az Egyesült Államokban. Az új központ, amelynek révén az év végéig 4000 új munkahely is létesül Texasban, része annak a 10 milliárd dolláros befektetésnek, amit a vállalat a következő öt évben eszközöl az USA-ban.

A Toyota Motor North America (TMNA) ünnepélyes keretek közt nyitotta meg új, ultramodern, fenntartható észak-amerikai központját a texasi Planóban. A gálaestre több száz híresség, üzleti partner és helyi vezető volt hivatalos: ők voltak az elsők, akik láthatták az új vállalati kampuszát, amely látványosan példázza a vállalat hosszú távú elkötelezettségét az Amerikai Egyesült Államok felé.

Toyota gyár „Kampuszunk megnyitása új, rendkívül fontos lépést jelképez azon az úton, amelyet már hatvan éve járunk az USA-ban.” – fogalmaz Jim Lentz, a Toyota észak-amerikai vezérigazgatója. „Az, hogy e kampuszon négy különböző cég csapatai osztoznak, erős inspirációt jelent majd a magasabb szintű együttműködésre, innovációra és gyorsabb döntéshozatalra, amelyek révén felgyorsulhat a jövő mobilitásának megformálása. Nagyra értékeljük Trump elnök támogatását, ami még inkább megerősített minket abbéli szándékunkban, hogy további befektetéseket eszközöljünk az USA-ban, és megőrizzük az amerikai munkahelyeket.” – teszi hozzá Jim Lentz.

A Toyota az ünnepélyes megnyitón kapta kézhez a Fehér Házból érkezett írásos gratulációt, amit az elnök személyesen írt alá. A Toyota három évvel ezelőtt tette közzé „One Toyota” kezdeményezését, amelynek lényege, hogy a vállalat még magasabb szinten kívánja egyesíteni észak-amerikai tevékenységeit, egyetlen, közös helyszínen hozva össze minőségbiztosítását, értékesítését, marketingjét, pénzügyi szolgáltatásait és vállalati funkcióit. Azóta mintegy egymilliárd dollárt fektetett ebbe a projektbe, Plano egyik 50 hektáros területén építve fel új kampuszát, Észak-Texasba költöztetve több ezer munkatársát – és azok családjait – Kaliforniából, Kentuckyból és az ország más részeiből. A létesítmény tavasz végére már majdnem elkészült, így megkezdődhetett a több ezer csapattag költözése; a folyamat várhatóan több fázisban zajlik majd, és az utolsó beköltözők decemberben érkeznek. A vállalat idén ünnepli amerikai jelenlétének 60. évfordulóját, így a Toyota bízvást állíthatja, hogy mára az amerikai ipari kultúra szerves részévé vált.

Számokba foglalva mindez így hangzik:

  • 23,4 milliárd dollárnyi direkt tőkebefektetés,
  • 10 gyártóüzem az ország különböző államaiban,
  • közel 1500 Toyota és Lexus márkakereskedés, valamint
  • 000 munkahely a Toyotánál és kereskedelmi partereinél.

Mindemellett a Toyota az év elején bejelentette, hogy további 10 milliárd dollárnyi tőkebefektetésre készül az elkövetkező öt év során: ez az összeg magában foglalja a planói központ építési költségét és a már meglévő gyártási létesítmények fejlesztését is. A vállalat mintegy 4000 Toyota-alkalmazottnak biztosít munkahelyet Planóban. A Toyota már korábban meghirdette, hogy az átköltözésre kiválasztott munkatársak mellett további 1000 új csapattagot alkalmaz a helyi lakosság köréből. A vállalat által tavaly felvett, planói pozícióban alkalmazott új munkatársak 90 százaléka az észak-texasi munkaerő-piacról érkezett.

„Itt, a Magányos Csillag államában kiváló, magasan képzett munkaerő áll rendelkezésre, s ezek az emberek a legmagasabb színvonalon képesek a globális üzletmenet előlendítésére.” – véli Greg Abbott kormányzó. „A 4000 munkahely és a Toyota lenyűgöző, új létesítménye fényesen bizonyítja, hogy Texas gazdasága erősödik. Büszke vagyok rá, hogy a Toyota választása éppen Texasra esett, és köszönöm a vállalatnak, hogy államunk közösségének elkötelezett tagjává kíván válni.”

A One Toyota jövőkép által ihletett új vállalati kampusz – ahol a fenntarthatóság a legfontosabb szempont. Az új kampusz olyan teret biztosít a vállalat One Toyota jövőképének megvalósítására, ahol nemzetközi együttműködésben, átlátható módon folyhatnak a környezetvédelmi fejlesztések, amely új meg új felfedezésekre ösztönöz; és ahol olyan környezetet teremthet, ahol az emberek együttműködésre és folytonos újításra törekedhetnek. Hét épület övezi a hatalmas központi udvart, ami szimbolikusan és a szó szoros értelmében is közösségi és üzleti központként működik – fittness-teremmel, éttermekkel és konferenciatermekkel.

A Toyota emellett azzal is megerősíti a fenntarthatóság és a környezet védelme iránti elkötelezettségét, hogy megpályázza az USA Zöld Épület Tanácsának ’LEED Platinum’ tanúsítványát. Ennek érdekében a kampuszt a következő elvek szerint tervezték és építették:

  • Az épületegyüttes tökéletesen illik a tájba, és környékét szárazságtűrő növényekkel ültették be
  • Több mint 20.000 napelem 8,79 megawatt energiát szolgáltat
  • Az épület kizárólag megújuló forrásból származó energiával működik: a napelemek által termelt áramon felüli energiafogyasztást texasi szélerőművekből fedezik
  • Az esővízgyűjtő rendszer akár 1,5 millió liter vizet is szolgáltathat az öntözéshez

„Új kampuszunk meglepő, sőt akár játékosnak is nevezhető megoldásai hűen tükrözik szemléletünket, hogy az iránymutató megoldások és az élvonalbeli technológiák révén az innováció éllovasaivá váljunk” – árulja el Doug Beebe, a Toyota Motor North America ingatlan- és létesítménykezelő részlegének ügyvezető igazgatója. „Ez az épületegyüttes újabb példája a Toyota környezettudatosságának. Büszkék vagyunk arra, hogy úgy terveztük meg, hogy munkatársaink szívesen kilépjenek irodájukból, és találkozzanak egymással. Valójában ez a One Toyota egyik fontos üzenete is.”

Toyota

A kivitelezést végző szakemberek dallasi székhelyű cégek munkatársai voltak: a terveket a Corgan Associates készítette, az ingatlanfejlesztés és az építés a KDC Real Estate Development & Investments feladata volt, és a munkálatokat az Austin Commercial irányította. A kampusz épületeibe 6 hektárnyi üvegfelületet építettek be, és annyi texasi mészkövet használtak, aminek súlya megegyezik 340 darab, Texasban gyártott Toyota Tundra 1794 Edition pickup tömegével. A csúcsidőben naponta 2000 ember dolgozott az építkezésen, összesen több mint ötmillió munkaóra alatt hozva tető alá a projektet. A kampusz megnyitó ünnepségén rengeteg helyi döntéshozó és híresség vett részt. Az épületegyüttes átadását a vállalat nagyszabású ünnepséggel tette emlékezetesség, amelyre több mint 300 vendéget hívtak meg. Beszédet mondott többek közt Jim Lentz, Harry LaRosiliere (Plano polgármestere), valamint a Toyota és a helyi kormányzat több képviselője.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb