fbpx

Színváltó karosszériát mutat be a BMW

Az elektroforetikus technológiának köszönhetően a BMW iX Flow képes megváltoztatni karosszériafelülete színét és árnyalatát. Az E Ink névre keresztelt technológia, amely a jövő BMW modelljeinek karosszériáján és utasterében egyaránt visszaköszönhet, a 2022-es Szórakoztató Elektronikai Kiállítás nyitónapján ünnepli világpremierjét.

A digitalizáció a BMW legújabb modelljeinek utasterébe egyedi, érzelmekben gazdag felhasználói élményt varázsol. A My Modes vezetési üzemmódok lehetővé teszik, hogy a vezető az utastér atmoszféráját minden tekintetben aktuális hangulatához és a kívánt vezetési élményhez igazítsa. A 2022-es Szórakoztató Elektronikai Kiállítás (CES – Consumer Electronics Show) nyitónapján a müncheni központú vállalatcsoport a digitális térben reflektorfénybe gurítja a forradalmi E Ink technológiával szerelt BMW iX Flow koncepciót, betekintést engedve abba a közeli jövőbe, amelyben a digitalizáció a különböző helyzetekhez és egyéni igényekhez alkalmazkodva már a karosszéria színét és árnyalatát is képes lesz a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek kívánsága szerint változtatni. Az E Ink technológiával szerelt BMW iX Flow képes megváltoztatni a karosszéria színét a vezető utasítására.

„A jövő digitális élményei nem csupán a kijelzők adta lehetőségekre korlátozódnak. A valóság és a virtuális világ egyre inkább összemosódik. A BMW iX Flow koncepcióval az autó karosszériáját is életre keltjük” – fogalmazott Frank Weber, a BMW AG igazgatótanácsának járműfejlesztésért felelős tagja.

A színváltó karosszéria technológiai alapját egy speciálisan kifejlesztett fólia adja, amelyet mérnöki precizitással a tisztán elektromos meghajtású Sports Activity Vehicle vonalvezetéséhez szabtak. Az elektroforetikus technológiával átszőtt fólia elektromos hatásra képes más színbe öltöztetni a karosszériát, amelynek árnyalata így a felhasználó tetszése szerint változtatható. „A BMW iX Flow egy iránymutató kutatómunka eredményeként testet öltött dizájninnováció, amely azt a fajta úttörő gondolkodást is nagyszerűen példázza, amelyről a BMW közismert” – mondta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője.

Az innovatív E Ink technológia azon jövőbe vezető utat nyitja meg, amely mentén az autók megjelenése a vezető esztétikai preferenciái, a környezet követelményei vagy bármiféle funkcionális szempontok szerint lesznek megváltoztathatók. A technológiának köszönhetően páratlan lehetőség adódik a karosszéria kialakítására, amelyet az E Ink technológiával szerelt BMW iX Flow koncepció látványos stílusban prezentál. A reflektorfény mögött a BMW Group szakemberei gőzerővel dolgoznak a forradalmi technológia finomhangolásán és továbbfejlesztésén, hogy a személyre szabhatóság eme új formája már a közeli jövő sorozatgyártásban kínált új BMW modelljeinek karosszériáján és utasterében is visszaköszönhessen.

A kiválasztott autó karosszériájának színe ma a vezető személyiségét tükrözi. A bajor prémiummárka portfólióján a lehető legszélesebb színskála áll az ügyfelek rendelkezésére, akik így természetes, extravagáns, sportos, megnyugtató, elegáns és luxus kisugárzásban egyaránt kérhetik kedvenc BMW modelljüket. Az egyes modellek egyediségét évről évre új karosszériafényezési lehetőségek hivatottak még inkább kifejezni, mialatt a bajor prémiumgyártó a négy keréken kínált összetéveszthetetlen megjelenés szimbólumaként egyre magasabb mércét állít fel.

A jövő új technológiái e tekintetben is minden korábbinál nagyobb döntési szabadságot garantálnak. „Az E Ink technológia lehetőséget biztosít arra, hogy a vezető az aktuális hangulatához, mégis saját személyisége szerint állítsa be megjelenését, és ezt minden alkalommal, amikor beül az autójába, képes legyen újra és újra megtenni” – nyilatkozta Stella Clarke, az E Ink technológiával szerelt BMW iX Flow koncepció projektvezetője. „Hasonlóan a divathoz vagy a közösségimédia-profilok alakulásához, az autó is a mindennapjainkat övező más-más hangulatok és körülmények kifejezésére szolgálhat” – tette hozzá.

A színváltó karosszéria a hatékonyságot is növeli

A változtatható színű karosszéria az utastérben uralkodó hangulathoz és az autó hatékonyságához is nagymértékben hozzájárul. Hiszen a világos és a sötét színek eltérő mértékben verik vissza a napfényt és így a hőenergia-felvétel tekintetében is más hatást gyakorolnak. A fehér felület sokkal több napfényt ver vissza, mint a fekete, így az autó és az utastér erős napsütésben és magas külső hőmérsékleti viszonyok közepette jelentkező felmelegedése a karosszéria színének halványításával mérsékelhető. Hűvösebb időben ugyanakkor a karosszéria sötétítése segíthet abban, hogy az autó érezhetően több meleget nyerjen ki a napfényből.

A karosszéria színének megváltoztatása mindkét esetben hozzájárul a légkondicionáló berendezés terhelésének csökkentéséhez, amely így az elektromos rendszer energiaszükségletét, és mint ilyen, az autó üzemanyag- és energiafogyasztását is mérsékli. Egy tisztán elektromos meghajtású autó esetében ez az egy feltöltéssel megtehető tisztán elektromos hatótávolság növelését is jelenti. A technológia az utastérben ugyanakkor ahhoz is képes például hozzájárulni, hogy erős napsütésben a műszerfal kevésbé melegedjen fel.

Az E Ink technológia rendkívül energiahatékony. A kijelzőkkel és kivetítőkkel ellentétben az elektroforetikus technológiának egyáltalán nincs szüksége energiára ahhoz, hogy a kiválasztott színt megtartsa. Energiát csupán a színváltoztatás rövid folyamata igényel.

Több millió festékkapszula egy típus-specifikus fólián

A színváltó karosszéria elektroforetikus technológiája az e-könyv olvasókban is használt E Ink technológia műszaki alapjaira épül. A BMW iX Flow karosszériáját borító fólia több millió, hajszál vastagságú mikrokapszulából áll. Mindegyik mikrokapszula negatív töltésű fehér és pozitív töltésű fekete pigmenteket tartalmaz. Elektromos hatásra az egyes kapszulák felületét a fehér vagy a fekete pigmentek töltik ki – a kiválasztott színtől függően –, így a karosszéria a kívánt árnyalatot kapja.

A kívánt árnyalat elérése érdekében a mérnököknek a speciális fóliával nagyon pontosan kell lekövetniük a karosszéria vonalvezetését. Segítségükre van ebben a generatív fóliatervezési folyamat, amely garantálja, hogy a végeredmény az autó jellegzetes kontúrjait és az ebből eredő fény- és árnyékváltozásokat is tökéletesen tükrözi. A generatív tervezési algoritmusok az alakíthatóságot és a rugalmasságot is lehetővé teszik, amely ahhoz szükséges, hogy a speciális fólia pontosan a jármű vonalvezetését kövesse.

A mérnöki precizitást lézervágó technológia is garantálja. Miután a fóliát felvitték a teljes felületre és csatlakoztatták az elektromos bekötéseket, a mérnökök felmelegítik és lezárják a karosszériát, hogy minden színváltáskor optimális és egyenletes színvisszaadást érjenek el.

forrás: BMW.hu

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb