fbpx

SUV-körrekordot döntött a Kodiaq RS

Fuchsröhre, Schwedenkreuz és Karussell – az egész világ autósport-rajongói körében jól ismertek a legendás Nürburgring Nordschleife egyes szakaszai. Egyetlen más pálya sem bizonyul ilyen nehéznek, s egyik sem terhel embert és gépet ennyire a határokig, mint az Eifel-vidék 20,832 kilométeres aszfaltcsíkja. A Škoda Kodiaq RS mindenesetre kiállta a “Zöld Pokol” próbáját és 9:29,84 perces idővel a leggyorsabb Nordschleife-kört teljesítette a hétüléses SUV-modellek körében.

A rekordkör során Sabine Schmitz ült a Škoda Kodiaq RS volánjánál, aki a VLN hosszú távú bajnokság futamain és a Nürburgring 24 órás versenyén is rendszeresen rajthoz áll. 1996-ban az első hölgyként nyerte meg az Eifel-vidék klasszikus viadalát, amit közvetlenül a következő évben megismételt. Sok éve a “Ring-Taxi” sofőrje és különböző autós programok műsorvezetőjeként a nagyközönség számára is jól ismert személyiség. Becslése szerint Sabine Schmitz eddig már több mint 30 ezer kört tett meg a Nordschleifén.

“Igazán élvezetes a Škoda Kodiaq RS a versenypályán” – számolt be Sabine Schmitz. “A Kodiaq RS formájában a Škoda kétségkívül teljes mértékben kiaknázta a nagyméretű SUV-modelljében rejlő lehetőségeket. Minden további nélkül elképzelhetőnek tartom, hogy e modellel a jövőben is találkozom még a Nordschleifén tett köreim alkalmával” – tette hozzá kikacsintva.

Az új 2.0 BiTDI motor teljesítménye 176 kW (239 LE) és dinamikus vonóerő-karakterisztikája mellett az alacsony fordulatszám-tartományokon is közvetlen gázadási reakciók jellemzik. Kipufogógáz-tisztító rendszerében SCR-katalizátor dolgozik. A 2,0 literes dízelaggregát kizárólag az RS számára fenntartott motorváltozatként szerepel a KODIAQ kínálatában. A Dynamic Sound Boost funkciónak köszönhetően a nyomatékgazdag dízelmotor ereje még közvetlenebbül érzékelhető. Menetprofil-választással (Driving Mode Select) kiegészített adaptív futóművével (DCC) és progresszív kormányzásával az Eifel-vidéken még álcázottan megjelenő összkerékhajtású modell a legjobb adottságokkal rendelkezett a Nordschleife-körrekordhoz.

A sportos SUV idén októberben tartja világpremierjét, első ízben a 2018-as Párizsi Autószalonon (Paris Motor Show) jelenik meg a nagyközönség előtt.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb