fbpx

Start-Stop rendszerek alkatrészeinek kiemelt minőségi követelményei

Start-Stop rendszerek indításokkal-leállításokkal teli működése során a szíjtárcsáknak és a motortartóknak tízszer több vibrációt kell elviselniük, mint alap esetben. A Corteco alkatrészgyártó vonatkozó anyagában – oktatási céllal – kiemeli a start-stop technológia „káros hatását” az említett alkatrészekkel kapcsolatosan.

Az állandó indítás-leállítás növeli az alkatrészek terhelését azáltal, hogy növeli a vibrációt a segédhajtásban a főtengely szíjtárcsáján és a motor tartóbakokon keresztül. Alapesetben egy közönséges szíjtárcsának és motortartónak 50 000-70 000 indítást kell elviselnie a jármű élettartama alatt. A start-stop rendszerben azonban a szíjtárcsának és a motor tartójának 500 000–700 000 indításhoz kell megfelelő asszisztenciát nyújtania, ami tízszeresére növeli a vibrációs igénybevételt a megszokott konstrukciókhoz viszonyítva.

A vibráció (szaknyelven NVH) hatalmas kihívások elé állítja az olyan motortartók és szíjtárcsák kifejlesztését, amelyek törés vagy meghibásodás nélkül ellenállnak a magas indításszámnak.

A Corteco szóvivőjének nyilatkozata szerint: „A gyengébb alkatrészek nem képesek hosszútávon elviselni az NVH-jelenséget, ezért nem felelnek meg a start-stop rendszerek állította követelményeknek. Ha gyengébb minőségű fehér dobozos árut „szerel be egy start-stop képességű járműbe, azzal veszélyeztetheti a segédhajtás egyéb alkatrészeit. Mivel a rezgéselnyelő alkatrészeket a hajtásláncban lévő, illetve a környező alkatrészek károsodását okozó túlzott vibráció elnyelésére használják, elengedhetetlen, hogy olyan minőségi termékek kerüljenek beépítésre, amelyek hatékonyan képesek ezt megvalósítani.”

A rezgések gyakran az alkatrészek elöregedése vagy a rossz minőségű rezgéscsillapítók következtében keletkeznek. Ezek a rezgések nem csak a vezetési kényelmet befolyásolják; a nem kívánt vibráció terjed a járműben és károsíthatja a motort és más alkatrészeket. Ez idő előtti alkatrészkárosodásokat is okozhat.

A Corteco több mint 1400 alkatrészt forgalmaz, melyek tervezésénél a vibráció megfelelő mértékű elnyelése markáns prioritást kapott. Termékeik hazánkban is elérhetőek.

forrás: Autotechnika.hu

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb