fbpx

SsangYong Tivoli X150 1.5 GDI DLX teszt – Ne félj az ismeretlentől!

A SsangYong márkanév hallatán sokaknak az első gondolat, ami eszükbe jut: „Az a távolkeleti gyár, aki azokat a ronda Merci motoros autókat gyártja.” Való igaz, hogy a márka formavilága eltér az európai ízlésvilágtól, de az újabb modellek már korántsem annyira megosztók, mint egy évtizede voltak, és a Mercedes rokonság is a múlté már egy ideje.

SSANGYONG TIVOLI

A 90-es évek elején a Mercedes-Benz AG befektetett a SsangYong Motors vállalatba a stratégiai együttműködés és partnerség céljával, ennek következtében a koreai gyártó modelljeibe a Mercedes által fejlesztett motorok kerültek. 1997 őszén a SsangYong – számos más koreai vállalathoz hasonlóan – alaposan megérezte a súlyos ázsiai gazdasági válság következményeit, és kritikus pénzügyi helyzetbe került, ezért 1998-ban a cég egyesítette erőit az akkori Daewoo-csoporttal. A válság elmúltával a SsangYong ismét önállóvá vált, egészen 2004 végéig, amikor a kínai SAIC autógyártó 51% -os részesedést szerzett a SsangYong Motor Company-ból. A 2008-as világválság ismét betett a vállalatnak, a kereslet rohamosan csökkent, ezért 2009-ben csődgondnokság alá kerültek. 2010-ben az indiai Mahindra & Mahindra óriásvállalattal a SsangYong pénzügyileg erős partnerre talált a jövőbeni feladatokhoz, és azóta fáradhatatlanul dolgozik az új modelleken és technológiákon. Ezen együttműködés első új modellje lett 2015-ben a Tivoli, amely nemrég modellfrissítésen esett át.

SSANGYONG TIVOLI

SSANGYONG TIVOLI

SSANGYONG TIVOLI

SSANGYONG TIVOLI

A frissítés előtti, és utáni példányok közötti különbség csak szakavatott szemnek tűnik fel. A facelift a szokásos sémát követte: kismértékben módosultak a lökhárítók, és a lámpák formája, a lényeg azonban a lemezek alatt, a technikában rejlik.

A kompakt méretosztályú SUV-nak nincs könnyű dolga itthon, olyan méltán népszerű konkurensek közé érkezett, mint a Dacia Duster, vagy a Suzuki Vitara. A Tivoli karakteres, magabiztos stílusát a gyártó szerint a modern városi építészet és a természet hullámzó vonalai ihlették. Hullámzó vonalakból a karosszérián nincs hiány, de tapasztalataim alapján ez korántsem mindenkinek tetszik. Amíg az autó orra harmonikus vonalaival még akár szépnek is mondható, oldalt a magasra húzott sárvédő szélesítéseivel, de főként hátulnézetből a furcsa alakú lámpáival, és érdekesen ívelt csomagtérfedelével már erősen megosztó képet mutat.

SSANGYONG TIVOLI

SSANGYONG TIVOLI

SSANGYONG TIVOLI

A 2,6 méteres tengelytáv 10 centivel hosszabb, mint a konkurens Vitaráé, így egészen tágas utastérrel rendelkezik a Tivoli. A sofőrülésben helyet foglalva a bőséges térérzet mellett ami azonnal szembetűnik, a felhasznált anyagok minősége, igényes kivitelezése. Mintha egy teljesen másik autóba szálltunk volna be, az ázsiai formavilágot képviselő karosszériába abszolút élhető, az európai ízlésnek megfelelő utasteret sikerült berendezni.  A kormány nem csak jól néz ki, hanem fogása, kialakítása, minőségi bőrözése, kapcsolóinak elhelyezése is példaértékű. Mögötte található a felárért rendelhető 10,25 colos HD felbontású teljesen digitális műszeregység, szép grafikával, rengeteg beállítási, és megjelenítési lehetőséggel. A műszerfalon hol puhább, hol keményebb, de egyformán jó minőségű műanyagok váltják egymást, ízlésesen kiegészítve némi fémszínű, króm, vagy lakkfekete díszítőelemmel. A középkonzolt az extralistáról rendelhető 9” Smart Audio érintőképernyős multimédia rendszer uralja, itt jeleníthető meg többek között a tolatókamera, és a navigáció képe is, ez utóbbit azonban a digitális műszeregységre az órák közé is kitehetjük. A kétzónás digitális légkondi tekerőgombjai szép kivitelezésűek (közepükben egy-egy kis kijelzőn mutatják a beállított hőmérsékletet), használatuk egyszerű, és nem vonja el az útról a figyelmet.

A hátsó üléseken is a kategória átlagát meghaladó a láb, és fejtér, akár magasabb felnőtteknek is elegendő a hely hosszabb utazás esetén is. A csomagtér térfogata 427 liter, de mivel tesztautónkat mankókerékkel is felszerelték, de a pótkerék üregét erősen túlméretezték (talán még egy normál kerék is elférne itt), így a magasabbra helyezett padló miatt csak 311 liternyi pakolóhelyünk maradt.

SSANGYONG TIVOLI

SSANGYONG TIVOLI

A kocsi orrában az osztrák AVL cég által fejlesztett, 1,5 literes turbós benzin erőforrás található (ugyanaz, mint a nemrég tesztelt Korando-ban), amely 163 lóerejével, és 260 Nm (manuális váltó esetében 280 Nm) nyomatékával lelkesen mozgatja a közel 1,4 tonnás autót. A vele kombinált hatsebességes Aisin váltó lomhán, kissé nyúlósan pakolja a fokozatokat, csak sport módban fickósodik meg, ilyenkor akár 5000 fordulat/perc fölé is engedi pörögni a motort. A futómű feszességéhez, és a 18” kerekekhez képest észrevétlenül simítja el az úthibákat, az utastér nagyobb tempónál sem zajos, egyedül a jobb hátsó biztonsági öv felső rögzítése körül hallottam némi zörgést.

A biztonsági, és vezetéstámogató rendszerek terén elég bőkezű az alapfelszereltség, széria többek közt a ráfutásos baleset-megelőző, a visszagurulás-gátló, a lejtmenetvezérlő, az éberségfigyelő és a táblafelismerő-rendszer is. A feláras holttérfigyelő, a parkolóhely elhagyást segítő, a sávtartó-asszisztens, és a hátsó keresztforgalom figyelő, fékező funkcióval, mind a tesztautónk felszereltségét gyarapította. A vezetést, és parkolást segítő rendszerek működésüket különböző hangú pittyegéssel, csipogással, és csilingeléssel jelzik, melyeknek sajnos csak egy része kapcsolható ki teljesen, ez szűk parkolóhelyre, vagy garázsba beálláskor bosszantó tud lenni.

Városban akármennyire is akartam, nem nagyon tudtam 11 liter alá vinni a fogyasztást (egy rövid ideig 10.7 -et mutatott a kijelző), ez országúton 9 liter környékére csökkenthető. A gyárilag megadott 7,5-8 liter körüli fogyasztás elég optimista, sajnos nem sikerült a teszt alatt megközelítenem. Ez pedig egy elég sok, a mai modern motorok még ettől nagyobb teljesítménnyel sem szoktak ennyit megenni.

SSANGYONG TIVOLI

SSANGYONG TIVOLI

Az új Tivoli promóciós ára DLX felszereltséggel 5 439 000 Ft., tesztautónkért gazdagon extrázva 7.3 milliót kérnek a kereskedésben, ami mindenképpen versenyképes árnak mondható a riválisokhoz képest. Akinek nem az a lényeges, hogy milyen embléma van az autója orrán, az egy jól felszerelt, megbízható, rendesen összerakott autót kaphat, 5 év garanciával, amely a kisebb gyermekbetegségei ellenére is kiváló társ lehet a hétköznapokban.

A tesztlehetőségért köszönet az importőrnek (WAE Kft.) és a Fábián Kft.-nek!

A tesztautókat a Lotus Cleaning termékekkel ápoljuk!

Teszt/fotók: Bitó László

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb