fbpx

Pozitív hírek a Tesla körül

Az elmúlt napokban több olyan bejelentés is érkezett a villanyautó-gyár háza tájáról, ami sikeres időszakot vetít előre. A Toyota – Tesla Motors együttműködés újraéledése mellett végre kiderült, hogy hol építik fel a gigagyárat, a jó híreknek köszönhetően pedig pénzügyi szempontból is kellemes helyzetbe került a cég, hiszen a Tesla árfolyama történelmi csúcsot ért el. Némi meglepetésre azonban Elon Musk óvatos, hogy miért? Olvassatok tovább!

teslanevada

Szeptember sok izgalmas eseményt hozott az elektromos autók világában. A hónap első napjaiban lerántották a fátylat a Tesla óriás akkumulátorgyárának helyszínéről. Több versenyző szeretett volna helyt adni a megaberuházásnak, végül a négy állam közül Nevada került ki győztesként, ezen belül is a szórakoztatás egyik amerikai fellegváraként is ismert Reno mellett fog felépülni a létesítmény.  Mindenki jól jár a beruházással, hiszen több ezer új munkahelyet jelent ez Nevadának, a Tesla pedig amellett, hogy jelentős adókedvezményeket kapott, számolt a nyersanyagkészletek közelségével is. A Tesla a Panasonic-al közösen veszi majd birtokba a gigagyárat, a japán cégóriás feladata lesz az akkumulátorok fejlesztése és legyártása. A hatalmas gyár egy évtizedig biztosítja majd az akkumulátor szükségleteket, és elősegíti a Tesla térhódítását, ugyanis sokkal több jármű előállítására lesz majd képes az amerikai cég, amire az egyre növekvő igények miatt szükség is van.

Szintén pozitív hozadéka a hónapnak a Toyota – Tesla kapcsolatok felmelegítése, amely néhány hónappal ezelőtt ért véget és a hírek nem sok előremozdulással kecsegtettek. A négy évvel ezelőtti megállapodásnál jóval nagyobb méretű lesz a mostani, akkor 2500 RAV4-et látott el a Tesla komplett lítium-ion akkumulátorcsomagokkal. Az új megegyezés két-három éven belül léphet érvénybe, az együttműködés mindkét oldalról ésszerűnek tűnhet, hiszen a Toyotának szüksége van akkumulátorokra, a Teslának pedig partnerekre. Ebből egyfajta közös előrelépés is lehet, arról nem is beszélve, hogy mind a Toyota, mind a Tesla vezetője elismerően nyilatkozott a másik félről.

teslatoyota

Ezeknek a tényezőknek is köszönhető, hogy a Tesla árfolyama folyamatos emelkedést mutat, ám némileg meglepő módon Elon Musk ezúttal nem a szokásos törtető formáját hozta, hanem – ugyan magabiztos módon – de óvatosságra int, mondván a cég piaci értékét magasabbra tartják, mint amekkora valójában. Nyilván ez a nyilatkozat is egy előre eldöntött, megfontolt gazdasági lépés, és talán jogos is, hiszen magasról nagyobbat lehet esni, ami a Tesla esetében végzetes lehetne. A jelenlegi állapotok azonban azt mutatják, hogy az állandó, ámde mérsékelt eredmények mellett az amerikai cég előtt szép időszak áll.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb