fbpx

Peugeot 3008 – családban marad

Tágas, okos, rendkívül jó a fogyasztása, a 3008 mindent tud, amire csak szüksége lehet egy olyan sofőrnek, aki több fronton használható, praktikus autót keres. Talán első ránézésre nem tűnt túl izgalmasnak a Peugeot, de tüzetesebben megvizsgálva gyorsan rádöbbentünk, hogy milyen igényes és kreatív autóval volt dolgunk.

peugeot-3008-12

Csapjunk egyből a közepébe, a 3008 teljesítményére nem lehet panasz, az 1600 köbcentis, 115 lóerős dízelmotor 180 km/óra feletti végsebességet biztosít. Menetdinamikája meggyőző, legyen szó városi, vagy országúti vezetésről, fogyasztása pedig mindössze 5 liter körül van, ami erősen pénztárcabarátnak mondható, az ECO módot használva ez duplán igaz. A tempomattal és sebességhatároló funkcióval is rendelkező tesztalany robotizált váltóval volt ellátva, amely tökéletesen tette a dolgát a nagyvárosi forgatagban is. Lehetséges váltani a sebességfokozatok között, ezt akár a kormányról is megtehetjük. Az autó felépítése meglehetősen magas, ettől függetlenül jó a kormányozhatósága, felépítése és viselkedése is biztonságot sugároz.

Gyorsan lendüljünk át a 3008 külsején, vélhetően nem a formatervért rohannak a kereskedésbe a vásárlók. Nem csúnya persze a Peugeot, de a franciáktól megszokott elegáns forma most nem jött össze. Nagy maszk, kicsit egyhangú arc a jellemző, de tényleg nem ez a lényeg, ízlések és pofonok, lehet, valakinek pont ez tetszik. Belül hatalmas a tér, vérbeli családi autó a 3008, igazából egy hétszemélyes is megirigyelhetné a belső kialakítást. Az üléseknek jó a tartásuk, hátul is kényelmesen elfér három személy, a kilátásról pedig az elegáns panorámatető gondoskodik. A műszerfal és a középkonzol körülöleli a vezetőülést, minden kézre esik, arról nem is beszélve, hogy az anyaghasználat is kifogástalan, a műanyagok nem kopogósak, de nem is tolakodóan puhák. Extrák közül kiemelendő a kétzónás digitális klíma, valamint a középkonzol felett található LCD-kijelző is. Külön öröm, hogy nem a kezelőgombok közé zsúfolták be, hanem szolidan elrejtették egy „bukóajtócska” mögé.

peugeot-3008-8

 A 3008 családbarát mivolta a pakolórekeszek felfedezésekor válik nyilvánvalóvá, rengeteg apró dolgot elnyelnek a tárolók, sőt, a középső kartámasz alatt egy hűthető mélyedés is van, nagy melegben pedig igencsak jól tud esni a hideg innivaló, praktikus ötlet. Kategóriájában szokatlan, de nem ismeretlen megoldás a csomagtér kihajtható alsó része, bár őszintén szólva sok hasznát nem láttam. A csomagtartó 432 literes, jól pakolható, rengeteg pakkot képes elnyelni.

A Peugeot 3008 nem csinál nagy felhajtást maga körül, de amely feladatokat tudnia kell, azokat tisztességesen ellátja. Ára teljesítménytől és felszereltségtől függően 4,5 illetve 8,7 millió forint között mozog.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb