Elektromos autó

Opel Calibra – természetes vágyfokozó

Ismét egy sokak által vágyott legendát vettünk elő, amelyre rengeteg kamasz gondolt elalvás előtt, a falon lévő plakátot nézegetve. És nem, nem egy csinos hollywoodi színésznőre célozgatunk, hanem egy Opelre, ami még ma is rettentően menőnek számít, és bár a poszter már lehet lekerült a szoba faláról, a Calibra iránti rajongást nem lehet csak úgy elfelejteni.

cali1

Dinamikus, strapabíró, dögös, és most már ritkának is mondható. Ezek a leggyakoribb jellemzők, amikor egy vérbeli Calibrás mesél járgányáról. A „legújabb” darabok is felnőtt korúakká váltak mára, de ez még inkább különlegessé teszi a sportos Opelt. Mondjuk, aki nem egy szénné (optikai) tuningolt, „egyedi” példányt szeretne magáénak tudni, annak elég komolyan kereső-üzemmódba kell kapcsolnia, mert ez nem az a fajta autó, amivel a vidéki papa templomba, meg piacra járt.

1989-ben, a Frankfurti Autószalonon elkerekedett szemek sokasága jelezte, hogy az Opel valami igazán különlegeset mutatott be. A Vectra alapjaira épült, a Manta utódjának szánt Calibra kupéként van jelölve, de figyeltek arra is, hogy a külső és a használhatóság egyensúlyban legyen. A páratlan karosszéria meglehetősen tágas belsőt takart, az autó magassága is szokatlan volt a kategóriában, de ezt inkább pozitívumként lehetett elkönyvelni. Sokat elmond a praktikusságáról, hogy az alapból 300 literes csomagtartót kis híján egy köbméterig lehetett bővíteni.

cali3

Az Opelnél nagyon okosan keverték a kártyákat, a Calibra sikere pedig már a gyártás első évének végén megmutatkozott, 1990-ben több mint 29.000 darabot gyártottak, a következő évben ez a szám már 67.000 volt. Ennek köszönhetően a kétliteres motorok (115, 150 lóerő) mellé bekerült a kínálatba a hatgangos váltóval szerelt, összkerekes, 204 lovas, 245 km/óra végsebességgel bíró Calibra Turbo. 1994-ben aztán jött a 2.5 literes V6-os, mely 170 pacijának köszönhetően 7.8 másodperc alatt repítette százig az Opelt. 1996-ban még villant egy hatalmasat a Calibra, a DTM-ben tarolt az 500 lovas, 4×4-es változat, méltóképp megkoronázva a legendás Opel pályafutását. 1997-ben állították le a futószalagot, a 238.647 példányból maradtak még bőven hírmondók, ám sajnos rengeteg lett sufnituning áldozata.

cali2

Hogy lesz-e jövője a Calibrának, az még kérdőjel, igaz néha feldobják a témát, és van némi találgatás, de talán a kultusz így teljes, nem biztos, hogy hiányzik egy modern utód.

Használt vagy új autóra kérjen ajánlatot az autotveszek.hu weboldalon!

Bense Róbert

zparts autóalkatrész
Lotus Cleaning tesztelok.hu

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb