fbpx

Önműködő Tesla

Ma már nem újdonság, ha egy autó „önmagát” vezeti, de azért mégis van abban valami meglepő, amikor egy világszerte ismert cég ezen a téren próbálgatja a szárnyait. Bár Elon Musk gondolatai szeretnek röpködni, főleg amikor újdonságokról van szó, eddig jól sültek el a tervei.

cd1282755f42e2b1f71ee324949

Már nem a nyolcvanas évek cyberpunk-filmjeinek világában élünk, amikor egy filmvásznon feltűnő repülő, sofőr nélküli, futurisztikus külsővel ellátott autóra díszletre az emberek még flegmán legyintettek, mondván „ilyen úgysem lesz soha”. Bár valószínűleg a hagyományos autós kultúrát még elég sokáig nem tudják felváltani az újítások, előbb-utóbb mégis betörnek. Ennek a jövőbeli eseménynek szeretne már most részese lenni a Tesla Motors, éppen ezért a vezérigazgató szerint hamarosan megalkotják az autonóm vezetési rendszerrel ellátott, átalakított Model S-t, az XchangE-t.

Külsőleg sok újat nem lehet felfedezni majd az átdolgozott Teslán, belül viszont annál több módosítás várható. A kormánykerék elmozdítható lesz, hogy automata vezetési módban ne zavarogjon, az ülések pedig megfordíthatóak, hogy a hátsó szélvédőbe épített televíziót kényelmes helyzetben nézhessék az utasok. Valóban érdekes a Tesla terve, hiszen a teljesen önműködő autót eddig leginkább csak egy halom elektronikával felszerelt, de összességében szokványos kialakítású járműként láthattunk. Nyilván a technológia a lényege a dolognak, de itt jön képbe az is, hogy a beltér változtatására immár már sokkal több lehetőség lesz, ami persze sokak szemében az „autó” elvesztését is jelenti.

920db8bc3

De hogy ne csak a dizájnt firtassuk, nézzük meg, milyen más pozitív tulajdonságokat hordoz magában az XchangE. Ami az egyik legfontosabb, az a balesetek számának csökkentése. Persze ez még nem jelent tökéletes biztonságot, hiszen az ember által vezetett autó valószínűleg soha nem fog teljesen kikopni az utakról, tehát hiába ülünk egy robot által vezérelt autóban, ha az út másik felén érkező kocsiban egy ember ül a volán mögött. Igen ígéretes előny, hogy az autonóm vezetés jelentősen csökkentheti a Tesla energiafogyasztását, ami ennél a márkánál az egyik legfontosabb tényező. Emellett az utazási idő is rövidülhet, lévén a robot a lehető legideálisabb útvonalon és tempóval vezet. Az már biztos, hogy a Tesla teljesen egyedi rendszert tervez, a cég eddigi sikeres projektjeit elnézve pedig minden okunk megvan arra, hogy higgyünk a híreszteléseknek, miszerint a következő évtizedben már természetesek lesznek az önműködő autók.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb